2 Rådets mandat m.v.
Straffelovrådet mottok august 1994 følgende mandat:
« 1 Økonomisk kriminalitet representerer et stort og økende problem for samfunnet og rettsstaten. Bekjempelse av økonomisk kriminalitet generelt og konkurskriminalitet spesielt er derfor et særlig satsingsområde for Regjeringen. Dette er blant annet kommet til uttrykk i St.meld. nr. 23 (1991-92) – Kriminalmeldingen – s 110 til 114, og gjennom Regjeringens handlingsplan mot økonomisk kriminalitet. Det vises også til Regjeringens redegjørelse for tiltak mot økonomisk kriminalitet i St.prp. nr 1 (1991-92) s 69 til 84. Hensiktsmessige og effektive straffebestemmelser er et viktig virkemiddel i kampen mot denne typen kriminalitet.
Straffelovens bestemmelser om konkurskriminalitet finnes i kapittel 27 om forbrytelser i gjeldsforhold. Bestemmelsene er kompliserte og lite tidsmessig utformet. De reiser betydelige tolkningsproblemer og kan være vanskelige å anvende i praksis. Justisdepartementet mener derfor at det er behov for en revisjon av disse reglene.
2 Justisdepartementet har fra ØKOKRIM mottatt et forslag til endringer i straffelovens kapittel 27 med begrunnelse. Forslaget er utarbeidet av førstestatsadvokat Hans-Petter Jahre etter et møte mellom justisministeren og ØKOKRIM 29. juni 1993. Det består av et notat med to vedlegg.
Forslaget konsentrerer seg om bestemmelsene om disposisjoner som rammer kreditorfelleskapet (straffeloven §§ 281, 283, 284 og 285). Flere av bestemmelsene foreslås satt sammen til en bestemmelse, samtidig som ulike skyldkrav i bestemmelsene foreslås gjort ens. Det foreslås dessuten en felles strafferamme. Det reiser også spørsmål om man bør vurdere et alternativ til det krav om insolvens som bestemmelsene, med unntak av § 285 første ledd, har som straffbarhetsvilkår.
3 Straffelovrådet gis i oppdrag å vurdere straffelovens kapittel 27 på bakgrunn av de forslagene til endringer som ØKOKRIM har kommet med. Dersom Straffelovrådet mener at det er behov for revisjon av §§ 281, 283, 284 og 285 ut over det som ØKOKRIM har foreslått, kan Rådet fremme forslag om det.
Når det gjelder de øvrige bestemmelsene i straffelovens kapittel 27, skal Rådet vurdere strafferammene og dessuten foreslå de justeringene som er nødvendige konsekvenser av endringene i de bestemmelsene som ØKOKRIM tar opp. Dersom Rådet under arbeidet finner at det er behov for mer vidtgående endringer, enten av teknisk eller innholdsmessig art, kan Rådet også foreslå det.
Derimot skal Straffelovrådet ikke gjennomgå bestemmelsene om konkurskriminalitet i spesiallovgivningen. Men i forbindelse med vurderingen av strafferammen i § 286, skal Rådet også vurdere strafferammen i de tilsvarende bestemmelsene i regnskapsloven § 23 og aksjeloven § 17-1 første ledd (§ 18-1 første ledd i forslaget til ny aksjelov).
Rådet skal fremme forslag til endringer i eksisterende lovbestemmelser og til utforming og plassering av nye bestemmelser. Rådet skal legge vekt på å anvende kjønnsnøytrale uttrykk.
Rådet skal vurdere de økonomiske og administrative konsekvensene av sine forslag.
4 Som særskilt sakkyndig medlem til å delta i Straffelovrådets arbeid med dette oppdraget har Justisdepartementet oppnevnt statsautorisert revisor Kjell Melhus.
5 Straffelovrådet får dette mandatet før det har behandlet ferdig sitt oppdrag med vurdering av injurielovgivningen. Dette gjør det mulig for Rådet, dersom det selv anser det hensiktsmessig, å arbeide med de to oppdragene parallelt. Blant annet kan det være aktuelt å starte relativt raskt med innhenting av bakgrunnsmateriale for vurderingen av bestemmelsene om forbrytelser i gjeldsforhold m m. Det er likevel departementets forutsetning at den særskilt oppnevnte sakkyndige for injuriemandatet ikke skal delta i behandlingen av mandatet her, og at Rådet prioriterer fullføringen av utredningen om injurielovgivningen.
6 Rådet skal ta sikte på å avslutte oppdraget med vurdering av bestemmelsene om forbrytelser i gjeldsforhold m m i løpet av 1995.»
Forslaget fra Hans-Petter Jahre er inntatt som Vedlegg 1 til nærværende utredning.
Før rådet kom i gang med utredningen, ble det bedt om å prioritere utredning av erstatning i anledning strafforfølgning. Sistnevnte utredning ble avgitt 18. september 1996, se NOU 1996:18. Det ble også behov for å engasjere ny sekretær for rådet. Ny sekretær ble engasjert med virkning fra 1. mai 1997.
Våren 1998 ble rådet kjent med at Finansdepartementet fremmet forslag om utvidede strafferammer for forsettlige eller uaktsomme vesentlige overtredelser av regnskapslov og forskrift gitt i medhold av regnskapsloven som en del av et forslag om ny regnskapslov, se Ot.prp. nr. 42 (1997-98). Lovforslaget ble vedtatt ved lov 17. juli 1998 nr. 56, og trådte ikraft 1. januar 1999. Rådet tok ved brev til Justisdepartementet dat. 27.05.1998 opp spørsmålet om mandatet fortsatt skulle omfatte vurdering av strafferammen i strl. § 286. Ved brev dat. 8. juni 1998 til Straffelovrådet uttalte Justisdepartementet om dette:
«Paragraf 286 vil få selvstendig betydning for særskilte bokførings- og regnskapsregler som er fastsatt i eller i medhold av andre lover enn den nye regnskapsloven. Vi er enig i at strafferammen i § 286 må ses i sammenheng med strafferammen i en ny straffebestemmelse om regnskapsovertredelser i regnskapsloven. Men etter vårt syn er det ikke gitt at strafferammen skal være den samme, i og med at det er tale om overtredelse av ulike regelsett. Vi ønsker derfor fortsatt Straffelovrådets vurdering av hvor streng strafferammen bør være etter § 286.»
I arbeidet med utredningen har rådets faste medlemmer deltatt:
Professor, dr. juris Henry John Mæland, leder
Høyesterettsdommer Karenanne Gussgard
Førstestatsadvokat Tor-Geir Myhrer
Advokat Heidi Ysen
I tillegg har statsautorisert revisor Kjell Melhus deltatt som særskilt sakkyndig medlem.
Rådets sekretær har vært førsteamanuensis, dr. juris Rune Sæbø.
Advokat Heidi Ysen gikk ut av rådet 25. november 1998.
Rådet har hatt 11 møter i tidsrommet 29. september 1997 – 19. april 1999 i anledning arbeidet med utredningen.