Del 6
Lovforslag
26 Flertallets lovforslag
26.1 Alternativ 1: Forslag til endringer i forbrukerkjøpsloven
I
I lov 21. juni 2002 nr. I om forbrukerkjøp gjøres følgende endringer:
§ 2 skal lyde:
Loven gjelder for
bestilling av ting som skal tilvirkes (tilvirkningskjøp)
levering av vann
kjøp av fordringer eller rettigheter
kjøp og overføring av elektrisk energimed de presiseringer som følger av kapittel 13 .
Loven gjelder ikke for
kjøp av fast eiendom
avtale om oppføring av bygning eller annet anlegg på fast eiendom
avtale som pålegger den part som skal levere tingen, også å utføre et arbeid eller annen tjeneste, dersom dette utgjør den overveiende del av hans eller hennes forpliktelser.
Nytt kapittel 13 skal lyde:
Kapittel 13 Lovens anvendelse på strømkontrakter
§ 62 Virkeområde. Partsforhold
Loven gjelder avtaler mellom et nettselskap og en forbruker om overføring av elektrisk energi med de presiseringer som følger av kapitlet her.
Som nettselskap regnes innehaver av anleggs- eller områdekonsesjon for overføringsanlegg, samt eier av overføringsanlegg for allmenn forsyning med nominell spenning fra og med 230 V til og med 1000 V. Nettselskapet anses som selger i lovens forstand.
Loven gjelder ikke avtaler mellom en kraftleverandør og en forbruker. Kapittel 5 om forsinkelse gjelder likevel ved forsinket oppstart av avtale om kraftleveranse. Bestemmelsene i § 67 om nemndsbehandling av tvister gjelder også for kraftleverandører.
§ 63 Risikoens overgang
Ved avtaler om overføring av elektrisk energi går risikoen over på forbrukeren ved den elektriske energiens overgang fra nettselskapets distribusjonsnett til forbrukerens elektriske installasjon.
Dersom forbrukeren er deltaker i et boligsameie eller i en boligsammenslutning, går risikoen over på forbrukeren ved den elektriske energiens overgang fra nettselskapets distribusjonsnett til sameiets eller sammenslutningens elektriske installasjon.
§ 64 Nettselskapets erstatningsansvar
Forbrukeren kan kreve erstatning for tap han eller hun lider som følge av nettselskapets kontraktsbrudd. Nettselskapets ansvar omfatter ikke tap som følge av:
naturskade etter naturskadeloven § 4 første ledd, jf. annet ledd
vedtak fra systemansvarlig med hjemmel i energiloven § 5A-1
vedtak med hjemmel i energiloven § 6-1
terror- eller sabotasjeaksjoner
krigshandlinger
hendelser som har oppstått i utenlandske kraftsystemer.
Begrensningene i ansvaret etter første ledd annet punktum gjelder bare så langt nettselskapet godtgjør at det ikke med rimelighet kunne unngå eller overvinne hindringen.
Erstatningen utmåles etter kapittel 11. Bestemmelsene i § 34 om produktskader gjelder også ved fastsettingen av nettselskapets ansvar.
§ 65 Ansvar for tilknyttede eller overordnede nett
Selskaper som har anleggskonsesjon, områdekonsesjon eller omsetningskonsesjon etter energiloven §§ 3-1, 3-2 eller 4-1 for bygging og drift av sideordnede eller overliggende nett på områdenivå, regionalnivå eller sentralt nivå, er ansvarlig overfor forbrukeren etter samme regler som det lokale nettselskapet.
Forbrukeren kan bare reise krav mot et bakenforliggende ledd dersom det også foreligger mangel i forholdet mellom det lokale nettselskapet og forbrukeren.
§ 66 Stenging på grunn av forbrukerens kontraktsbrudd
Nettselskapet kan stenge forbrukerens anlegg dersom det foreligger vesentlig kontraktsbrudd fra forbrukerens side. Dersom det er fare for liv, helse eller betydelig tingskade, kan stenging likevel ikke skje. Stenging kan heller ikke skje dersom forbrukeren har innsigelser mot grunnlaget for stengingen, med mindre innsigelsene er åpenbart grunnløse.
Før stenging kan skje, skal nettselskapet sende forbrukeren et skriftlig varsel om stenging. Varselet skal angi
at stenging ikke skjer dersom forbrukeren betaler innen fire uker regnet fra den dato varselet ble sendt
at forbrukeren bør ta snarlig kontakt med nettselskapet dersom stenging kan medføre fare for liv, helse eller betydelig tingskade, eller dersom forbrukeren har innsigelser mot grunnlaget for stengingen
at forbrukeren kan bli pålagt å dekke nødvendige kostnader i forbindelse med en stenging og eventuell gjenåpning av forbrukerens anlegg.
Nettselskapet skal sende kopi av varselet til sosialkontoret i den kommunen forbrukeren har fast bosted. Dersom sosialkontoret innen fristen i annet ledd annet punktum bokstav a har meddelt skriftlig at det tar på seg ansvaret for å oppfylle forbrukerens forpliktelse, kan stenging ikke skje.
Nettselskapet kan kreve at forbrukeren dekker nødvendige kostnader i forbindelse med en stenging og eventuell gjenåpning av forbrukerens anlegg. Nødvendige kostnader knyttet til utarbeiding og sending av varsel etter annet og tredje ledd, kan kreves dekket selv om stenging ikke finner sted. Nettselskapet kan ikke kreve å få dekket sine kostnader etter første og annet punktum dersom det har opptrådt i strid med bestemmelsene i første til tredje ledd.
Bestemmelsene i § 45 om heving ved kontraktsbrudd fra forbrukerens side gjelder ikke. Bestemmelsen i § 55 om forventet kontraktsbrudd gjelder ikke ved forventet kontraktsbrudd fra forbrukerens side.
§ 67 Nemndsbehandling av tvister
Gjennom avtale mellom nettselskaper, kraftleverandører eller en organisasjon for slike selskaper på den ene siden, og på den annen side Forbrukerrådet eller en annen organisasjon som representerer forbrukere, kan det opprettes en eller flere nemnder for behandling av tvister om kjøp og overføring av elektrisk energi til forbrukere. Nemnda kan også behandle tvister om tilknytning av forbrukerens elektriske installasjon til distribusjonsnettet.
Partene kan forelegge avtalen for Kongen til godkjenning. Har Kongen godkjent nemndsavtalen, gjelder bestemmelsene i tredje til sjette ledd.
En forbruker kan kreve nemndsbehandling av enhver tvist hvor nemnda er kompetent, såfremt forbrukeren har saklig interesse i å få nemndas uttalelse i saken. Tvister som faller inn under nemndas kompetanse, kan ikke bringes inn for Forbrukertvistutvalget.
Så lenge en tvist er til behandling i nemnda, kan ikke en part bringe den inn for de alminnelige domstolene. En tvist anses for å være til behandling fra det tidspunktet begjæringen om klagebehandling er kommet inn til nemnda. En sak som nemnda har realitetsbehandlet, kan bringes direkte inn for tingretten.
Det kan som vilkår for omsetningskonsesjon etter energiloven § 4-1 stilles krav om at selskapet slutter seg til en nemndsordning som nevnt i paragrafen her. Slikt vilkår kan også stilles overfor selskaper som tidligere er gitt slik konsesjon.
Nettselskaper og kraftleverandører som er tilknyttet nemnda, plikter å opplyse skriftlig om adgangen til nemndsbehandling ved utsending av faktura.
Nåværende kapittel 13 blir nytt kapittel 14. Nåværende §§ 62 og 63 blir nye §§ 68 og 69.
II
Loven trer i kraft fra den tid kongen bestemmer.
26.2 Alternativ 2: Forslag til endringer i energiloven
I
I lov 29. juni 1990 nr. 50 om produksjon, omforming, fordeling og bruk av energi m.m. (energiloven) gjøres følgende endringer:
Nytt kapittel 7 skal lyde:
Kap. 7 Strømkontrakter sluttet med forbrukere
§ 7-1 Virkeområde
Dette kapitlet gjelder avtaler mellom et nettselskap og en forbruker om overføring av elektrisk energi. Med nettselskap menes i dette kapitlet innehaver av anleggs- eller områdekonsesjon for overføringsanlegg, samt eier av overføringsanlegg for allmenn forsyning med nominell spenning fra og med 230 V til og med 1000 V. Med forbruker menes fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet.
Kapitlet her regulerer ikke avtaler mellom en kraftleverandør og en forbruker, med unntak for §§ 7-13 og 7-14.
Brudd på bestemmelser i kapitlet her medfører ikke straff etter § 8-5.
§ 7-2 Ufravikelighet
Det kan ikke avtales eller gjøres gjeldende vilkår som er ugunstigere for forbrukeren enn det som følger av kapitlet her.
§ 7-3 Risikoen for sending av meldinger
Dersom en part gir melding i samsvar med kapitlet her og sender den på en måte som er forsvarlig etter forholdene, og ikke annet fremgår, kan avsenderen gjøre gjeldende at meldingen er gitt i tide, selv om det oppstår forsinkelse eller feil under fremsendingen eller meldingen ikke når frem til den andre parten.
§ 7-4 Risikoens overgang
Risikoen går over på forbrukeren ved den elektriske energiens overgang fra nettselskapets distribusjonsnett til forbrukerens elektriske installasjon.
Dersom forbrukeren er deltaker i et boligsameie eller i en boligsammenslutning, går risikoen over på forbrukeren ved den elektriske energiens overgang fra nettselskapets distribusjonsnett til sameiets eller sammenslutningens elektriske installasjon.
Når forbrukeren har risikoen, faller ikke forbrukerens plikt til å betale nettleie bort på grunn av forhold som ikke beror på nettselskapet.
§ 7-5 Krav til leveringskvalitet. Mangel
Nettselskapet skal levere elektrisk energi som er i samsvar med de kvalitetskrav som følger av avtalen.
Hvis det ikke følger noe annet av avtalen, skal den elektriske energien
være i samsvar med forskrift om leveringskvalitet i kraftsystemet fastsatt i medhold av § 5A-3 og eventuelle andre offentligrettslige krav
svare til det som forbrukeren har grunn til å forvente ved overføring av elektrisk energi.
Dersom den elektriske energien ikke tilfredsstiller kravene i første og annet ledd, har den en mangel. Både spenningsfeil og avbrudd kan utgjøre mangel.
§ 7-6 Forbrukerens krav ved mangler
Dersom det foreligger mangel og dette ikke skyldes forbrukeren eller forhold på forbrukerens side, kan forbrukeren
holde betalingen tilbake etter § 7-8
kreve prisavslag etter § 7-9
kreve erstatning etter § 7-10.
Forbrukerens rett til erstatning faller ikke bort ved at han eller hun gjør gjeldende andre krav, eller ved at disse ikke kan gjøres gjeldende.
§ 7-7 Reklamasjon
Dersom det foreligger en mangel i henhold til § 7-5, må forbrukeren innen rimelig tid etter at han eller hun oppdaget eller burde ha oppdaget den, gi nettselskapet melding om at han eller hun vil påberope seg mangelen (reklamasjon). Fristen for å reklamere kan aldri være kortere enn to måneder fra det tidspunkt da forbrukeren oppdaget eller burde ha oppdaget forholdet.
Reklamasjon må skje senest to år regnet fra det tidspunktet misligholdet inntrer. Dette gjelder ikke så langt nettselskapet ved garanti eller annen avtale har påtatt seg ansvar for mangler i lengre tid.
Hvis forbrukeren ikke reklamerer i tide, tapes retten til å gjøre forholdet gjeldende. Dette gjelder ikke dersom nettselskapet har opptrådt grovt uaktsomt eller for øvrig i strid med redelighet og god tro.
§ 7-8 Forbrukerens tilbakeholdsrett
Forbrukeren kan holde tilbake en betaling for å dekke krav som følge av mangel, men ikke åpenbart mer enn det som vil gi betryggende sikkerhet for kravet.
§ 7-9 Forbrukerens krav på prisavslag
Dersom det foreligger en mangel, har forbrukeren krav på prisavslag som svarer til mangelens betydning for forbrukeren.
§ 7-10 Forbrukerens krav på erstatning
Forbrukeren kan kreve erstatning for tap han eller hun lider som følge av at den elektriske energien har mangel. Nettselskapets ansvar omfatter ikke tap som følge av:
naturskade etter naturskadeloven § 4 første ledd, jf. annet ledd
vedtak fra systemansvarlig med hjemmel i energiloven § 5A-1
vedtak med hjemmel i energiloven § 6-1
terror- eller sabotasjeaksjoner
krigshandlinger
hendelser som har oppstått i utenlandske kraftsystemer.
Begrensningene i ansvaret etter første ledd annet punktum gjelder bare så langt nettselskapet godtgjør at det ikke med rimelighet kunne unngå eller overvinne hindringen.
Erstatningen skal svare til det økonomiske tapet forbrukeren lider som følge av mangelen. Dette gjelder likevel bare tap som en med rimelighet kunne ha forutsett som en mulig følge av mangelen. Erstatningen omfatter ikke tap som følge av personskade eller tap i forbrukerens næringsvirksomhet. Nettselskapets erstatningsansvar for tap som følge av en mangel omfatter skade på gjenstander som har nær og direkte sammenheng med den elektriske energiens forutsatte bruk. For andre produktskader enn dem som er nevnt i foregående punktum, kan forbrukeren kreve erstatning med mindre nettselskapet godtgjør at tapet ikke skyldes feil eller forsømmelse på nettselskapets side. Når nettselskapet betaler erstatning, trer selskapet inn i forbrukerens eventuelle krav mot produsenten etter lov 23. desember 1988 nr. 104 om produktansvar.
Forbrukeren skal ved rimelige tiltak begrense sitt tap. Forsømmes dette, må han eller hun selv bære den tilsvarende delen av tapet.
Erstatningen kan settes ned dersom den vil virke urimelig for nettselskapet ut fra tapets størrelse i forhold til det tap som vanligvis oppstår i lignende tilfeller og forholdene ellers.
§ 7-11 Ansvar for tilknyttede eller overordnede nett
Selskaper som har områdekonsesjon, anleggskonsesjon eller omsetningskonsesjon etter energiloven §§ 3-1, 3-2 eller 4-1 for bygging og drift av sideordnede eller overliggende nett på områdenivå, regionalnivå eller sentralt nivå, er ansvarlig overfor forbrukeren etter samme regler som det lokale nettselskapet.
Forbrukeren kan bare reise krav mot et bakenforliggende ledd dersom det også foreligger mangel i forholdet mellom det lokale nettselskapet og forbrukeren.
§ 7-12 Stenging på grunn av forbrukerens kontraktsbrudd
Nettselskapet kan stenge forbrukerens anlegg dersom det foreligger vesentlig kontraktsbrudd fra forbrukerens side. Dersom det er fare for liv, helse eller betydelig tingskade, kan stenging likevel ikke skje. Stenging kan heller ikke skje dersom forbrukeren har innsigelser mot grunnlaget for stengingen, med mindre innsigelsene er åpenbart grunnløse.
Før stenging kan skje, skal nettselskapet sende forbrukeren et skriftlig varsel om stenging. Varselet skal angi
at stenging ikke skjer dersom forbrukeren betaler innen fire uker regnet fra den dato varselet ble sendt
at forbrukeren bør ta snarlig kontakt med nettselskapet dersom stenging kan medføre fare for liv, helse eller betydelig tingskade, eller dersom forbrukeren har innsigelser mot grunnlaget for stengingen
at forbrukeren kan bli pålagt å dekke nødvendige kostnader i forbindelse med en stenging og eventuell gjenåpning av forbrukerens anlegg.
Nettselskapet skal sende kopi av varselet til sosialkontoret i den kommunen forbrukeren har fast bosted. Dersom sosialkontoret innen fristen i annet ledd annet punktum bokstav a har meddelt skriftlig at det tar på seg ansvaret for å oppfylle forbrukerens forpliktelse, kan stenging ikke skje.
Nettselskapet kan kreve at forbrukeren dekker nødvendige kostnader i forbindelse med en stenging og eventuell gjenåpning av forbrukerens anlegg. Nødvendige kostnader knyttet til utarbeiding og sending av varsel etter annet og tredje ledd, kan kreves dekket selv om stenging ikke finner sted. Nettselskapet kan ikke kreve å få dekket sine kostnader etter første og annet punktum dersom det har opptrådt i strid med bestemmelsene i første til tredje ledd.
§ 7-13 Forbrukerens krav som følge av forsinkelse i forbindelse med oppstart av kraftleveranse
Dersom oppstarten av en kraftleveranse blir iverksatt for sent og dette ikke skyldes forbrukeren eller forhold på forbrukerens side, kan forbrukeren holde betalingen tilbake, kreve oppfyllelse, kreve heving eller kreve erstatning etter reglene i forbrukerkjøpsloven kapittel 5.
Forbrukerens rett til erstatning faller ikke bort ved at han eller hun gjør gjeldende andre krav, eller ved at disse ikke kan gjøres gjeldende.
§ 7-14 Nemndsbehandling av tvister
Gjennom avtale mellom nettselskaper, kraftleverandører eller en organisasjon for slike selskaper på den ene siden, og på den annen side Forbrukerrådet eller en annen organisasjon som representerer forbrukere, kan det opprettes en eller flere nemnder for behandling av tvister om kjøp og overføring av elektrisk energi til forbrukere. Nemnda kan også behandle tvister om tilknytning av forbrukerens elektriske installasjon til distribusjonsnettet.
Partene kan forelegge avtalen for Kongen til godkjenning. Har Kongen godkjent nemndsavtalen, gjelder bestemmelsene i tredje til sjette ledd.
En forbruker kan kreve nemndsbehandling av enhver tvist hvor nemnda er kompetent, såfremt forbrukeren har saklig interesse i å få nemndas uttalelse i saken.
Så lenge en tvist er til behandling i nemnda, kan ikke en part bringe den inn for de alminnelige domstolene. En tvist anses for å være til behandling fra det tidspunktet begjæringen om klagebehandling er kommet inn til nemnda. En sak som nemnda har realitetsbehandlet, kan bringes direkte inn for tingretten.
Det kan som vilkår for omsetningskonsesjon etter energiloven § 4-1 stilles krav om at selskapet slutter seg til en nemndsordning som nevnt i paragrafen her. Slikt vilkår kan også stilles overfor selskaper som tidligere er gitt slik konsesjon.
Nettselskaper og kraftleverandører som er tilknyttet nemnda, plikter å opplyse skriftlig om adgangen til nemndsbehandling ved utsending av faktura.
Nåværende kapittel 7 og 8 blir nye kapittel 8 og 9. Paragrafnummereringen endres tilsvarende.
II
Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.
27 Mindretallsforslag
27.1 Forslag fra gruppens medlemmer fra Olje- og energidepartementet, Norges vassdrags- og energidirektorat og Energibedriftenes landsforening
27.1.1 Reguleringen av prisavslag
A) Energiloven
Arbeidsgruppens medlemmer fra OED, NVE og EBL foreslår at det inntas et nytt annet ledd til forslaget § 7-9:
Forbrukeren kan ikke kreve prisavslag for mangelfull leveringskvalitet etter denne bestemmelsen i den grad det etter annet regelverk helt eller delvis gis kompensasjon som direkte eller indirekte dekker forbrukerens krav på prisavslag.
B) Forbrukerkjøpsloven
Arbeidsgruppens medlemmer fra OED, NVE og EBL foreslår at det inntas et nytt fjerde ledd i forbrukerkjøpsloven § 31:
Forbrukeren kan ikke kreve prisavslag for mangelfull leveringskvalitet i henhold til kapittel 13 i den grad det etter annet regelverk helt eller delvis gis kompensasjon som direkte eller indirekte dekker forbrukerens krav på prisavslag.
27.1.2 Reguleringen av ansvarsgrunnlag
Arbeidsgruppens medlemmer fra OED, NVE og EBL foreslår prinsipalt at det skal gjelde et kontrollansvar, subsidiært at det skal gjelde et objektivt ansvar med spesifiserte force majeure-unntak, men da med mer vidtgående unntak enn det flertallet i arbeidsgruppen foreslår. Nedenfor følger mindretallets forslag til regulering i henholdsvis energiloven og forbrukerkjøpsloven.
A) Energiloven – prinsipalt alternativ kontrollansvar
§ 7-10. (Erstatning ved mangler og avbrudd i nettjenesten)
Forbrukeren kan kreve erstatning for tap han eller hun lider som følge av mangel eller avbrudd i nettjenesten fra nettselskapets side.
Dette gjelder likevel ikke så langt nettselskap-et godtgjør at mangelen eller avbruddet skyldes hindring utenfor nettselskapets kontroll, som nettselskapet ikke med rimelighet kunne ventes å ha tatt i betraktning på avtaletiden eller å unngå eller overvinne følgene av.
Beror mangelen eller avbruddet på en tredjeperson som handler på nettselskapets vegne, er nettselskapet fri for ansvar bare om også tredjepersonen ville være fritatt etter regelen i annet ledd.
Ansvarsfriheten gjelder så lenge hindringen er til stede. Faller hindringen bort, kan ansvar gjøres gjeldende dersom nettselskapet da plikter å oppfylle, men ikke gjør dette.
Erstatningen skal svare til det økonomiske tapet forbrukeren lider som følge av mangelen eller avbruddet. Dette gjelder likevel bare tap som en med rimelighet kunne ha forutsett som en mulig følge av mangelen eller avbruddet. Erstatningen omfatter ikke tap som følge av personskade eller tap i forbrukerens næringsvirksomhet. Nettselskapets erstatningsansvar for tap som følge av mangel eller avbrudd omfatter skade på gjenstander som har nær og direkte sammenheng med den elektriske energiens forutsatte bruk. For andre produktskader enn dem som nevnt i foregående punktum, kan forbrukeren kreve erstatning med mindre nettselskapet godtgjør at tapet ikke skyldes feil eller forsømmelse på nettselskapets side. Når nettselskapet betaler erstatning, trer selskapet inn i forbrukerens eventuelle krav mot produsenten etter lov. 23. desember 1988 nr. 104 om produktansvar.
Forbrukeren skal ved rimelige tiltak begrense sitt tap. Forsømmes dette, må han eller hun selv bære den tilsvarende delen av tapet.
Erstatningen kan settes ned dersom den vil virke urimelig for nettselskapet ut fra tapets størrelse i forhold til det tap som vanligvis oppstår i lignende tilfeller, nettselskapets økonomiske forhold og forholdene ellers. Det skal ved vurderingen også tas hensyn til nettselskapets foreliggende forsikringer eller forsikringsmuligheter.
A) Energiloven – Subsidiært alternativ avgrenset objektivt ansvar
§ 7-10. (Forbrukerens krav på erstatning)
Forbrukeren kan kreve erstatning for økonomisk tap han eller hun lider som følge av mangel eller avbrudd i nettjenesten. Nettselskapets ansvar omfatter ikke tap som følge av:
force majeure eller force majeure-lignende tilfeller som skyldes skred, uvanlig snøfall, ising, lyn, flom, stormflo, skogbrann, jordskjelv, vulkanutbrudd eller lignende,
vedtak fra systemansvarlig med hjemmel i denne lov § 5A-1,
vedtak eller handling med hjemmel i energiloven § 6-1,
vedtak, handling eller unnlatelse som følge av rasjonering etter denne lov § 5A-2,
andre pålegg fra offentlig myndigheter enn de som nevnt i bokstav b, c og d
terror- eller sabotasjeaksjoner, krig eller krigslignende tilstand,
regional eller landsomfattende streik,
hendelser som har oppstått i utenlandske kraftsystemer eller manglende kapasitet eller feil / mangler i sideordnede eller overliggende nett og anlegg,
skade eller tap som den elektriske energien forårsaker dersom dette skyldes bruk av ikke godkjent elektrisk utstyr eller ikke forskriftsmessig utførte arbeider i forbrukerens eget anlegg.
Begrensningene i ansvaret etter første ledd annet punktum gjelder bare så langt nettselskapet godtgjør at det ikke med rimelighet kunne unngå eller overvinne hindringen.
Erstatningen skal svare til det økonomiske tapet forbrukeren lider som følge av mangelen eller avbruddet. Dette gjelder likevel bare tap som en med rimelighet kunne ha forutsett som en mulig følge av mangelen eller avbruddet. Erstatningen omfatter ikke tap som følge av personskade eller tap i forbrukerens næringsvirksomhet. Nettselskapets erstatningsansvar for tap som følge av mangel eller avbrudd omfatter skade på gjenstander som har nær og direkte sammenheng med den elektriske energiens forutsatte bruk. For andre produktskader enn dem som nevnt i foregående punktum, kan forbrukeren kreve erstatning med mindre nettselskapet godtgjør at tapet ikke skyldes feil eller forsømmelse på nettselskapets side. Når nettselskapet betaler erstatning, trer selskapet inn i forbrukerens eventuelle krav mot produsenten etter lov. 23. desember 1988 nr. 104 om produktansvar.
Forbrukeren skal ved rimelige tiltak begrense sitt tap. Forsømmes dette, må han eller hun selv bære den tilsvarende delen av tapet.
Erstatningen kan settes ned dersom den vil virke urimelig for nettselskapet ut fra tapets størrelse i forhold til det tap som vanligvis oppstår i lignende tilfeller, nettselskapets økonomiske forhold og forholdene ellers. Det skal ved vurderingen også tas hensyn til nettselskapets foreliggende forsikringer eller forsikringsmuligheter.
B) Forbrukerkjøpsloven – Subsidiært alternativ kontrollansvar
§ 64 (Erstatning ved mangler og avbrudd i nettjenesten)
Forbrukeren kan kreve erstatning for tap han eller hun lider som følge av mangel eller avbrudd i nettjenesten fra nettselskapets side.
Dette gjelder likevel ikke så langt nettselskap-et godtgjør at mangelen eller avbruddet skyldes hindring utenfor nettselskapets kontroll, som nettselskapet ikke med rimelighet kunne ventes å ha tatt i betraktning på avtaletiden eller å unngå eller overvinne følgene av.
Beror mangelen eller avbruddet på en tredjeperson som handler på nettselskapets vegne, er nettselskapet fri for ansvar bare om også tredjepersonen ville være fritatt etter regelen i annet ledd.
Ansvarsfriheten gjelder så lenge hindringen er til stede. Faller hindringen bort, kan ansvar gjøres gjeldende dersom nettselskapet da plikter å oppfylle, men ikke gjør dette.
Erstatningen skal svare til det økonomiske tapet forbrukeren lider som følge av mangelen eller avbruddet. Dette gjelder likevel bare tap som en med rimelighet kunne ha forutsett som en mulig følge av mangelen eller avbruddet. Erstatningen omfatter ikke tap som følge av personskade eller tap i forbrukerens næringsvirksomhet. Nettselskapets erstatningsansvar for tap som følge av mangel eller avbrudd omfatter skade på gjenstander som har nær og direkte sammenheng med den elektriske energiens forutsatte bruk. For andre produktskader enn dem som nevnt i foregående punktum, kan forbrukeren kreve erstatning med mindre nettselskapet godtgjør at tapet ikke skyldes feil eller forsømmelse på nettselskapets side. Når nettselskapet betaler erstatning, trer selskapet inn i forbrukerens eventuelle krav mot produsenten etter lov. 23. desember 1988 nr. 104 om produktansvar.
Forbrukeren skal ved rimelige tiltak begrense sitt tap. Forsømmes dette, må han eller hun selv bære den tilsvarende delen av tapet.
Erstatningen kan settes ned dersom den vil virke urimelig for nettselskapet ut fra tapets størrelse i forhold til det tap som vanligvis oppstår i lignende tilfeller, nettselskapets økonomiske forhold og forholdene ellers. Det skal ved vurderingen også tas hensyn til nettselskapets foreliggende forsikringer eller forsikringsmuligheter.
B) Forbrukerkjøpsloven – subsidiært alternativ avgrenset objektivt ansvar
§ 64 (Erstatning ved mangler og avbrudd i nettjenesten)
Forbrukeren kan kreve erstatning for økonomisk tap han eller hun lider som følge av mangel eller avbrudd i nettjenesten. Nettselskapets ansvar omfatter ikke tap som følge av:
force majeure eller force majeure-lignende tilfeller som skyldes skred, uvanlig snøfall, ising, lyn, flom, stormflo, skogbrann, jordskjelv, vulkanutbrudd eller lignende,
vedtak fra systemansvarlig med hjemmel i denne lov § 5A-1,
vedtak eller handling med hjemmel i energiloven § 6-1,
vedtak, handling eller unnlatelse som følge av rasjonering etter denne lov § 5A-2,
andre pålegg fra offentlig myndigheter enn nevnt i bokstav b, c og d
terror- eller sabotasjeaksjoner, krig eller krigslignende tilstand,
regional eller landsomfattende streik,
hendelser som har oppstått i utenlandske kraftsystemer eller manglende kapasitet eller feil / mangler i sideordnede eller overliggende nett og anlegg,
skade eller tap som den elektriske energien forårsaker dersom dette skyldes bruk av ikke godkjent elektrisk utstyr eller ikke forskriftsmessig utførte arbeider i forbrukerens eget anlegg.
Begrensningene i ansvaret etter første ledd annet punktum gjelder bare så langt nettselskapet godtgjør at det ikke med rimelighet kunne unngå eller overvinne hindringen.
Erstatningen skal svare til det økonomiske tapet forbrukeren lider som følge av mangelen eller avbruddet. Dette gjelder likevel bare tap som en med rimelighet kunne ha forutsett som en mulig følge av mangelen eller avbruddet. Erstatningen omfatter ikke tap som følge av personskade eller tap i forbrukerens næringsvirksomhet. Nettselskapets erstatningsansvar for tap som følge av mangel eller avbrudd omfatter skade på gjenstander som har nær og direkte sammenheng med den elektriske energiens forutsatte bruk. For andre produktskader enn dem som nevnt i foregående punktum, kan forbrukeren kreve erstatning med mindre nettselskapet godtgjør at tapet ikke skyldes feil eller forsømmelse på nettselskapets side. Når nettselskapet betaler erstatning, trer selskapet inn i forbrukerens eventuelle krav mot produsenten etter lov. 23. desember 1988 nr. 104 om produktansvar.
Forbrukeren skal ved rimelige tiltak begrense sitt tap. Forsømmes dette, må han eller hun selv bære den tilsvarende delen av tapet.
Erstatningen kan settes ned dersom den vil virke urimelig for nettselskapet ut fra tapets størrelse i forhold til det tap som vanligvis oppstår i lignende tilfeller, nettselskapets økonomiske forhold og forholdene ellers. Det skal ved vurderingen også tas hensyn til nettselskapets foreliggende forsikringer eller forsikringsmuligheter
27.2 Forslag fra gruppens medlemmer fra Forbrukerombudet og Forbrukerrådet
27.2.1 Reguleringen av prisavslag
Gruppens medlemmer fra Forbrukerombudet og Forbrukerrådet foreslår at det tas inn en egen bestemmelse om prisavslag i forbrukerkjøpsloven kapittel 13 (for eksempel som ny § 64) som kommer i stedet for forbrukerkjøpsloven § 31 (eventuelt at andre og tredje ledd kommer som tillegg til den foreslåtte § 7-9 i energiloven):
Dersom det foreligger en mangel, har forbrukeren krav på prisavslag som svarer til mangelens betydning for forbrukeren.
Forbrukeren kan ved avbrudd som utgjør mangel, kreve prisavslag i form av reduksjon i det årlige fastleddet for nettleie etter følgende satser:
For avbrudd som varer i minst 4 timer men mindre enn 12 timer skal avslaget utgjøre et beløp tilsvarende 3 uker av nettleiens fastledd.
For avbrudd som varer i minst 12 timer men mindre enn 24 timer skal avslaget utgjøre et beløp tilsvarende 6 uker av nettleiens fastledd.
For avbrudd som varer i minst 24 timer men mindre enn 48 timer skal avslaget utgjøre et beløp tilsvarende 12 uker av nettleiens fastledd.
For avbrudd som varer i minst 48 timer men mindre enn 96 timer skal avslaget utgjøre et beløp tilsvarende 24 uker av nettleiens fastledd.
For avbrudd som varer i minst 96 timer skal avslaget utgjøre et beløp tilsvarende 48 uker av nettleiens fastledd.
27.2.2 Særregel for deltakere i boligsammenslutninger som ikke står i kontraktsforhold til et nettselskap
Forslag til annet punktum i utkastet til endring i forbrukerkjøpsloven § 62 første ledd (og energiloven § 7-1 første ledd):
Loven gjelder også i tilfeller hvor et nettselskap har inngått avtale med en boligsammenslutning, således at beboerne får de rettighetene og pliktene som boligsammenslutningen ville ha hatt dersom den var en forbruker.
27.2.3 Bortfall av plikten til å betale nettleie ved stenging av anlegg
Forslag til nytt ledd i utkastet til endring i ny § 66 i forbrukerkjøpsloven (energiloven § 7-12):
Forbrukeren er ikke pliktig til å betale nettariffens faste kostnader i den tid anlegget er stengt.
27.2.4 Bestemmelse om retts- og tvangskraft knyttet til Elklagenemndas avgjørelser
Forslag til nytt annet ledd i utkastet til ny § 67 i forbrukerkjøpsloven (energiloven § 7-14):
For å sikre en effektiv nemndsordning, kan Kongen bestemme at nemnda skal ha retts- og tvangskraft.