Forslag til lov om endringer i lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd, lov 6. mai 1988 nr. 22 om lønnsplikt under permittering og lov 4. februar 1977 nr. 4 om arbeidervern og arbeidsmiljø mv.
I
I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) gjøres følgende endringer:
§ 4-7 annet ledd skal lyde:
Dagpenger kan ytes i inntil 26 uker i løpet av en periode på 18 måneder ved hel eller delvis permittering hos samme arbeidsgiver.
§ 4-15 første ledd annet punktum skal lyde:
Dersom inntekten har vært lavere enn 2 ganger grunnbeløpet, utgjør full stønadsperiode 52 uker.
II
I lov 6. mai 1988 nr 22 om lønnsplikt under permittering gjøres følgende endringer:
§ 3 (1) første ledd skal lyde:
Arbeidstaker har krav på lønn og annet arbeidsvederlag fra arbeidsgiver i en arbeidsgiverperiode på 30 dager etter at permittering er iverksatt. Arbeidsgiverperioden løper fra og med den første arbeidsdag permitteringen omfatter. Skyldes permitteringen brann, ulykker eller naturomstendigheter, gjelder ingen arbeidsgiverperiode.
§ 3 (2) første ledd skal lyde:
Arbeidstakere som i løpet av de siste 18 måneder har vært helt eller delvis permittert uten lønn i 26 uker til sammen, har krav på lønn og annet arbeidsvederlag fra arbeidsgiver for den overskytende permitteringstid. Tid hvor arbeidstakeren har vært permittert som følge av arbeidskamp, regnes ikke med ved beregning av permitteringstid etter dette ledd.
III
I lov 4. februar 1977 nr. 4 om arbeidervern og arbeidsmiljø m.v. gjøres følgende endringer:
§ 58 A nr. 1 skal lyde:
1. Midlertidig tilsetting kan rettsgyldig avtales for til sammen 12 måneder over en periode på 3 år for en og samme arbeidstaker. Midlertidig tilsetting kan også rettsgyldig avtales i følgende tilfeller:
a) når arbeidstaker bare trengs for å utføre et bestemt oppdrag,
b) for praksisarbeid eller vikariater,
c) for deltaker i arbeidsmarkedstiltak i regi av eller i samarbeid med arbeidsmarkedsetaten. Departementet fastsetter i forskrift hvilke typer tiltak som omfattes av bestemmelsen. Departementet kan fastsette i forskrift at dette også skal gjelde ved ekstraordinær tilsetting i andre arbeidsmarkedstiltak,
d) med øverste leder i virksomheten eller når dette anses nødvendig som følge av overenskomst med fremmed stat eller internasjonal organisasjon (åremålstilsetting),
e) for idrettsutøvere, idrettstrenere, dommere og andre ledere innen den organiserte idretten.
Landsomfattende arbeidstakerorganisasjon kan inngå tariffavtale med en arbeidsgiver eller en arbeidsgiverforening om adgang til midlertidig tilsetting. Dersom tariffavtalen er bindende for et flertall av arbeidstakerne innenfor en nærmere angitt arbeidstakergruppe i virksomheten, kan arbeidsgiver på samme vilkår inngå midlertidig arbeidsavtale med andre arbeidstakere som utfører tilsvarende arbeid.
§ 58 A nr. 2 skal lyde:
2. Midlertidige arbeidsavtaler opphører ved det avtalte tidsrommets utløp, eller når det bestemte arbeidet er avsluttet, med mindre noe annet er skriftlig avtalt eller fastsatt i tariffavtale. For arbeidstaker som har vært midlertidig tilsatt i mer enn 4 år sammenhengende kommer reglene om oppsigelse i dette kapitlet til anvendelse. Dette gjelder likevel ikke for arbeidstakere som er midlertidig tilsatt etter bestemmelsene i nr. 1 bokstav c) - e).
§ 74 nr. 1 første ledd nytt femte punktum skal lyde:
Kongen kan bestemme at annen offentlig myndighet enn Arbeidstilsynet kan føre tilsyn med at bestemmelsene gitt i eller i medhold av denne loven blir overholdt.
IV
Ikrafttredelses- og overgangsregler
Loven trer i kraft fra det tidspunkt Kongen bestemmer.
Departementet kan fastsette forskrift om overgangsregler.