Del 3
Merknader til de enkelte paragrafene i lovforslaget
7 Merknader til de enkelte paragrafene i lovforslaget
7.1 Merknader til endringene i folketrygdloven
Til § 4-9
Bestemmelsen gjelder avspasering av ventetid før retten til dagpenger inntrer. Endringen i første punktum innebærer at antall ventedager reduseres fra fem til fire dager. Det vises til punkt 3.
Til § 8-12
Regelen gjelder antall sykepengedager og vilkårene for ny opptjening. Endringene i første leddførste og tredje punktumer en konsekvens av at arbeidsgiverperioden reduseres fra 16 til 14 kalenderdager. Det vises til punkt 2.4.8.
Til § 8-14
Regelen gjelder tilskott til arbeidsreiser. I dag kan det gis tilskott fra den 17. dagen. Endringen i andre ledd er en konsekvens av at arbeidsgiverperioden reduseres fra 16 til 14 kalenderdager. Det vises til punkt 2.4.7.
Til § 8-17
Regelen gjelder sykepenger fra trygden. Første ledd er nytt og slår fast at dekningsgraden skal være 80 prosent etter utløpet av arbeidsgiverperioden i inntil 120 sykepengedager, og deretter 90 prosent i inntil 130 sykepengedager. Sykefravær utover arbeidsgiverperioden legges sammen i henhold til reglene i § 8-12. Endringen er en konsekvens av at det innføres et delansvar for sykepenger for arbeidsgiveren, se § 8-18 og merknadene til denne.
Nåværende første ledd blir nytt andre ledd og omformuleres slik at det presiseres i hvilke tilfeller trygden yter sykepenger med 100 prosent av sykepengegrunnlaget. Gjeldende bokstav b, c, d og e blir nye a, b, c og d. Ny bokstav e gjelder sykepenger til kronisk syke og gravide når arbeidsgiveren får refundert sykepenger i arbeidsgiverperioden. I slike tilfeller skal arbeidsgiveren heller ikke betale noe i resten av sykmeldingsperioden. Ny bokstav fpresiserer at trygden overtar sykepengeutbetalingen i sin helhet dersom arbeidsforholdet opphører i sykmeldingsperioden.
Det vises til punkt 2.4.2
Til § 8-18
Regelen gjelder sykepenger fra arbeidsgiveren. I nytt tredje ledd innføres en regel om arbeidsgivers delansvar for sykepenger utover arbeidsgiverperioden. De første seks månedene av sykefraværet skal arbeidsgiveren betale sykepenger i arbeidsgiverperioden og deretter dekke 20 prosent av sykepengene. De siste seks månedene skal arbeidsgiveren dekke 10 prosent av sykepengene. Dersom arbeidstakeren har gjentatte sykefravær utover arbeidsgiverperioden må det foretas en sammenlegging av antall sykepengedager. Når antall sykepengedager utover arbeidsgiverperioden til sammen utgjør 120 dager, reduseres arbeidsgiverens delansvar til 10 prosent ut sykmeldingsperioden eller i inntil 130 dager. Arbeidsgivers plikt til å yte sykepenger utover arbeidsgiverperioden forutsetter at arbeidstakeren ikke har brukt opp sykepengerettighetene i henhold til § 8-12.
Nåværende tredje, fjerde og femte ledd blir nye fjerde, femte og sjette ledd med enkelte endringer i nye femte og sjette ledd. Endringene er en konsekvens av at arbeidsgiverens ansvar for sykepenger ikke lenger er begrenset til arbeidsgiverperioden.
Det vises til punkt 2.4.2.
Til § 8-19
Regelen gjelder fastsettelse av arbeidsgiverperioden. Endringene i første, tredje og fjerde leddinnebærer at arbeidsgiverperioden reduseres fra 16 til 14 kalenderdager, og tilbakefallsregelen tilpasses den nye arbeidsgiverperioden.
Det vises til punkt 2.4.3.
Til § 8-20
Regelen gjelder risiko for særlig stort sykefravær eller svangerskapsrelatert sykefravær. Arbeidsgiveren kan på visse vilkår få refundert sykepenger i arbeidsgiverperioden. Endringene i første og andre ledd innebærer at arbeidsgiveren i slike tilfeller også blir fritatt fra delansvaret for sykepenger i resten av sykepengeperioden.
Nytt fjerde leddinnfører en forskriftshjemmel som gir mulighet for presiseringer og eventuelle utvidelser av ordningen.
Det vises til punkt 2.4.4.
Til § 8-21
Regelen gjelder forsikring mot ansvar for sykepenger i arbeidsgiverperioden. Endringen i første ledd innebærer at flere kan tegne forsikring, ved å øke grensen for samlede lønnsutbetalinger fra 40 til 80 ganger grunnbeløpet. Forsikringen skal også dekke arbeidsgivers delansvar etter utløpet av arbeidsgiverperioden. For å unngå at en arbeidsgiver som har forsikret seg mot det nye delansvaret må utbetale sykepenger utover arbeidsgiverperioden og deretter få refusjon fra trygden (slik ordningen er for sykepenger i arbeidsgiverperioden) foreslås det i tredje ledd nytt andre punktum at trygden utbetaler denne delen av sykepengene direkte til arbeidstakeren.
Det vises til punkt 2.4.5.
Til § 8-22
Regelen gjelder ansvaret for trygden når arbeidsgiveren ikke betaler. I dag skal trygden utbetale sykepengene i arbeidsgiverperioden og kreve beløpet tilbake fra arbeidsgiveren. Endringen i første ledd første punktum innebærer at de samme reglene for forskuttering og innkreving skal gjelde for den delen av sykepengene som arbeidsgiveren har ansvaret for utover arbeidsgiverperioden.
Det vises til punkt 2.4.2.
Til § 8-24
Regelen gjelder retten til å benytte egenmelding. Endringen i fjerde ledd foretas for å tilpasse regelen til den nye arbeidsgiverperioden på 14 kalenderdager.
Det vises til punkt 2.4.3.
Til § 8-28
Regelen gjelder sykepengegrunnlaget i arbeidsgiverperioden. Endringene i overskriften og i første ledd innebærer at det er det samme sykepengegrunnlaget som skal benyttes både i arbeidsgiverperioden og i den etterfølgende perioden når arbeidsgiveren har et delansvar for sykepenger.
Det vises til punkt 2.4.2.
Til § 8-33
Regelen gjelder feriepenger. Endringene i første ledd er en konsekvens av at arbeidsgiverperioden endres fra 16 til 14 kalenderdager. Trygdens ansvar for feriepenger utvides med to dager.
Det vises til punkt 2.4.6.
Til § 8-51
Regelen gjelder sykepenger til medlemmer med alderspensjon. Endringene i andreog tredje ledd er en konsekvens av at arbeidsgiver får et delansvar for sykepenger utover arbeidsgiverperioden og innebærer dessuten en presisering av at også arbeidsgivers delansvar er begrenset til 90 sykepengedager.
Det vises til punkt 2.4.2.
Til § 8-52
Regelen gjelder sykepenger til medlemmer med avtalefestet pensjon. Endringen i andre ledder en konsekvens av at arbeidsgiveren får et delansvar for sykepenger utover arbeidsgiverperioden.
Det vises til punkt 2.4.2.
Til § 21-4
Bestemmelsen gjelder hvilke myndigheter og en rekke andre private organisasjoner som Arbeids- og velferdsetaten kan pålegge å gi taushetsbelagte opplysninger som er nødvendige for at Arbeids- og velferdsetaten skal kunne utføre sine oppgaver etter loven. Endringen i første ledd andre punktuminnebærer at Posten Norge AS eksplisitt nevnes i loven.
Det vises til punkt 4.3.
Til § 23-6
Endringen innebærer at ordene «i arbeidsgiverperioden» fjernes. Forsikringsordningen vil ikke lenger være avgrenset til å gjelde ansvaret i arbeidsgiverperioden, se merknader til § 8-21.
7.2 Merknader til endringene i ferieloven
Til § 10
Regelen i nr. 4 første ledd slår fast at sykepenger utbetalt av arbeidsgiveren i arbeidsgiverperioder skal regnes som arbeidsvederlag. Endringen innebærer at det samme skal gjelde for sykepenger som arbeidsgiveren utbetaler etter folketrygdloven § 8-18 (dvs for delansvaret på henholdsvis 20 eller 10 prosent etter utløpet av arbeidsgiverperioden) i inntil 50 dager, se nedenfor.
Endringen i nr. 4 andre ledd bokstav aforetas for å tilpasse regelen til endringen i folketrygdloven § 8-33.
Det vises til punkt 2.4.6.
7.3 Merknader til endringene i lov om pensjonstrygd for fiskere
Til § 17
Tidligere § 17 ble opphevet ved lov 1. mars 2002 nr. 3. Paragrafen er derfor ledig, og regelen om at innkrevingsoppgaver kan overføres til Arbeids- og velferdsetaten foreslås tatt inn her. Overføringen forutsettes primært å gjelde medlemspremien til pensjonstrygden, men er formulert slik at også andre innkrevingsoppgaver etter loven med forskrifter vil kunne overføres.
Det vises til punkt 6.
7.4 Merknader til endringene i arbeidsmarkedsloven
Bestemmelsen gjelder hvilke myndigheter og en rekke andre private organisasjoner som Arbeids- og velferdsetaten kan pålegge å gi taushetsbelagte opplysninger som er nødvendige for at Arbeids- og velferdsetaten skal kunne uføre sine oppgaver etter loven. Endringen innebærer at Posten Norge AS eksplisitt nevnes i loven.
Det vises til punkt 4.3
7.5 Merknader til endringene i lov om supplerande stønad til personar med kort butid i Noreg
Tilføyelsen av et nytt andre ledd i paragrafen tar sikte på å regelfeste praksis for regulering av supplerende stønad og av inntektsfradrag i stønaden ved grunnbeløpsendringer.
Det vises til punkt 5.