Ot.prp. nr. 2 (2006-2007)

Om lov om endringer i folketrygdloven og i enkelte andre lover

Til innholdsfortegnelse

Forslag til lov om endringer i folketrygdloven og i enkelte andre lover

I

I lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) gjøres følgende endringer:

§ 4-9 første punktum skal lyde:

Det kan ytes dagpenger når medlemmet har vært arbeidsløs og stått tilmeldt Arbeids- og velferdsetaten som reell arbeidssøker (se § 4-5) i minst fire av de siste femten dager.

§ 8-12 første ledd første punktum skal lyde:

Når en selvstendig næringsdrivende eller frilanser har mottatt sykepenger fra trygden i til sammen 248 dager i de siste tre årene, opphører retten til sykepenger fra trygden.

§ 8-12 første ledd tredje punktum skal lyde:

Dersom trygden yter sykepenger i de første 14 kalenderdagene, ytes sykepenger i opptil 260 dager.

§ 8-14 andre ledd skal lyde:

Reisetilskott ytes tidligst fra og med 15.dag etter at arbeidsuførheten oppstod.

§ 8-17 skal lyde:

§ 8-17 Sykepenger fra trygden

Trygden yter sykepenger med 80 prosent av sykepengegrunnlaget i inntil 120 sykepengedager etter utløpet av arbeidsgiverperioden, og deretter med 90 prosent i inntil 130 sykepengedager, se §§ 8-10, 8-12 og 8-19.

Trygden yter sykepenger med 100 prosent av sykepengegrunnlaget

a)når arbeidstakeren har rett til sykepenger i de første 14 kalenderdagene av sykefraværet, men arbeidsgiveren ikke er forpliktet til å yte sykepenger etter § 8-18,

b)under streik eller lockout, etter bestemmelsene i § 8-31,

c)under nødvendig kontrollundersøkelse som krever minst 24 timers fravær, se § 8-4 andre ledd bokstav e,

d)når arbeidstakeren er donor, se § 8-4 andre ledd bokstav i,

e)når trygden dekker sykepenger i arbeidsgiverperioden etter § 8-20 første og andre ledd,

f)når arbeidsforholdet opphører i sykmeldingsperioden, se § 8-18 sjette ledd.

Det ytes ikke sykepenger fra trygden under lovbestemt ferie etter lov 29. april 1988 nr. 21 om ferie § 5 og permisjon, se også § 8-3 tredje ledd.

§ 8-18 skal lyde:

§ 8-18. Sykepenger fra arbeidsgiveren

For å få rett til sykepenger fra arbeidsgiveren må arbeidstakeren ha vært ansatt hos arbeidsgiveren i minst fire uker (opptjeningstid). Fravær uten gyldig grunn regnes ikke med i opptjeningstiden.

Dersom arbeidstakeren slutter i arbeidet, men igjen begynner å arbeide hos den samme arbeidsgiveren innen to uker, regnes det tidligere arbeidsforholdet med når opptjeningstiden skal beregnes.

Sykepenger fra arbeidsgiveren i arbeidsgiverperioden, se § 8-19, ytes med 100 prosent av sykepengegrunnlaget. Etter utløpet av arbeidsgiverperioden ytes sykepenger fra arbeidsgiveren med 20 prosent av sykepengegrunnlaget, se § 8-10, i inntil 120 sykepengedager og deretter med 10 prosent i inntil 130 sykepengedager, se § 8-12.

Sykepenger fra arbeidsgiveren ytes tidligst fra og med den dag arbeidstakeren har gitt melding om arbeidsuførheten til arbeidsgiveren, såfremt det har vært mulig for arbeidstakeren å gi slik melding. Plikten til å gi melding gjelder også når det foreligger legeerklæring. Retten til sykepenger faller bort dersom arbeidsgiveren skal betale sykepenger på grunnlag av legeerklæring (§ 8-7), og legeerklæringen ikke er sendt til arbeidsgiveren innen 14 dager etter at arbeidsgiveren kan kreve slik erklæring.

Sykepenger fra arbeidsgiveren i arbeidsgiverperioden ytes bare for dager som det skulle ha vært utbetalt lønn for.

Arbeidstakerens rett til sykepenger fra arbeidsgiveren faller bort når arbeidsforholdet har opphørt i samsvar med arbeidsmiljølovens bestemmelser.

I § 8-19 første, tredje og fjerde ledd og § 8-24 fjerde ledd tredje punktum erstattes tallet 16 med tallet 14.

§ 8-20 skal lyde:

§ 8-20. Risiko for særlig stort sykefravær eller svangerskapsrelatert sykefravær

Dersom en arbeidstaker har langvarig eller kronisk sykdom som medfører risiko for særlig stort sykefravær, kan arbeidstakeren selv eller arbeidsgiveren søke om at trygden dekker utgiftene til sykepenger som arbeidsgiveren skal yte etter § 8-18.Det samme gjelder for en arbeidstaker som har en sykdom som medfører risiko for gjentatte sykefravær i en begrenset periode. Blir søknaden innvilget, får avgjørelsen virkning fra den dag Arbeids- og velferdsetaten mottok søknaden.

Dersom en arbeidstaker er sykmeldt på grunn av svangerskapsrelatert sykdom, og tilrettelegging eller omplassering til annet arbeid i virksomheten ikke er mulig, kan arbeidstakeren selv eller arbeidsgiveren søke om at trygden dekker utgiftene til sykepenger som arbeidsgiveren skal yte etter § 8-18.

Arbeidsgiveren utbetaler sykepengene i arbeidsgiverperioden og får refusjon fra trygden.

Departementet kan gi nærmere bestemmelser om sykepenger etter denne paragrafen i forskrift.

§ 8-21 første ledd skal lyde:

En arbeidsgiver kan forsikre seg mot ansvar for sykepenger etter § 8-18 når de samlede lønnsutbetalingene i det foregående året ikke overstiger 80 ganger grunnbeløpet.

§ 8-21 tredje ledd nytt andre punktum skal lyde:

Etter utløpet av arbeidsgiverperioden utbetaler trygden sykepenger med henholdsvis 20 eller 10 prosent av sykepengegrunnlaget direkte til arbeidstakeren, se § 8-18 tredje ledd.

§ 8-22 første ledd første punktum skal lyde:

Dersom en arbeidsgiver ikke betaler sykepenger som han er forpliktet til å yte etter § 8-18, skal trygden utbetale sykepengene.

Overskriften til § 8-28 skal lyde:

§ 8-28 Sykepengegrunnlaget når arbeidsgiveren yter sykepenger

§ 8-28 første ledd skal lyde:

Når arbeidsgiveren yter sykepenger i arbeidsgiverperioden og med henholdsvis 20 eller 10 prosent etter utløpet av arbeidsgiverperioden, fastsettes sykepengegrunnlaget som nevnt i § 8-10 etter en beregnet aktuell ukeinntekt, se § 8-29.

§ 8-33 første ledd andre punktum skal lyde:

Feriepenger ytes bare for de første 50sykepengedagene i opptjeningsåret, se ferieloven § 10 nr. 4.

§ 8-51 andre og tredje ledd skal lyde:

Til et medlem som mottar gradert alderspensjon, ytes det sykepenger etter bestemmelsene i kapitlet her ut fra den arbeidsinntekten som medlemmet har i tillegg til pensjonen.

Sykepenger fra arbeidsgiver ogtrygden ytes i opptil 90 sykepengedager.

§ 8-52 andre ledd skal lyde:

Til et medlem som mottar gradert pensjon (delpensjon), ytes det sykepenger etter bestemmelsene i kapitlet her utfra den arbeidsinntekten som medlemmet har i tillegg til den graderte pensjonen.

§ 21-4 første ledd andre punktum skal lyde:

Det samme gjelder i forhold til arbeidsgiver, tidligere arbeidsgivere, offentlig myndighet, bank, Posten Norge AS,forsikringsselskap, privat pensjonsordning, utdanningsinstitusjon, samt Statens lånekasse for utdanning.

§ 23-6 bokstav a skal lyde:

a) arbeidsgiverens forsikring mot ansvar for sykepenger etter§ 8-21,

II

I lov 29. april 1988 nr. 21 om ferie gjøres følgende endringer:

§ 10 nr. 4 første ledd første punktum skal lyde:

Som arbeidsvederlag etter nr. 1 regnes også sykepenger utbetalt av arbeidsgiver i arbeidsgiverperioder og sykepenger utbetalt av arbeidsgiver i henhold til folketrygdloven § 8-18 for inntil 50 dager hvert opptjeningsår.

§ 10 nr. 4 andre ledd bokstav a første punktum skal lyde:

a) sykepenger utbetalt av folketrygden for inntil 50 dager hvert opptjeningsår, jf. folketrygdloven § 8-33.

III

I lov 28. juni 1957 nr. 12 om pensjonstrygd for fiskere skal § 17 lyde:

Innkreving av medlemspremie til pensjonstrygden og andre innkrevingsoppgaver etter loven med forskrifter kan overføres til Arbeids- og velferdsetatens innkrevingssentral for innkreving etter reglene i bidragsinnkrevingsloven.

IV

I lov 10. desember 2004 nr. 76 om arbeidsmarkedstjenester skal § 19 første ledd lyde:

§ 10 nr. 4 første ledd første punktum skal lyde:

Arbeids- og velferdsetaten kan pålegge arbeidssøkere, arbeidstakere, offentlige myndigheter, utdanningsinstitusjoner, Statens lånekasse for utdanning, Posten Norge AS, forsikringsselskaper, banker, private pensjonsordninger og tiltaks- og formidlingsaktører å gi opplysninger som er nødvendige for at Arbeids- og velferdsetaten skal kunne utføre sine oppgaver etter denne loven.

V

I lov 29. april 2005 nr. 21 om supplerande stønad til personar med kort butid i Noreg skal § 10 nytt andre ledd lyde:

Ved endring i grunnbeløpet skal supplerande stønad regulerast i tråd med endringa. Det same gjeld frådrag i stønaden etter § 6 på grunn av ytingar som er direkte knytta til grunnbeløpet.

VI

Ikrafttredelse. Overgangsbestemmelser

  1. Endringene i folketrygdloven § 21-4 første ledd andre punktum og arbeidsmarkedsloven § 19 første ledd trer i kraft når Kongen bestemmer.

  2. Endringene i folketrygdloven § 4-9 første ledd trer i kraft 1. januar 2007.

  3. Endringene i lov om pensjonstrygd for fiskere § 17 og lov om supplerande stønad til personar med kort butid i Noreg § 10 trer i kraft 1. januar 2007. Endringen i lov om pensjonstrygd for fiskere gjelder også for krav oppstått før endringen trer i kraft.

  4. Endringene i folketrygdloven § 8-12 første ledd, § 8-14 andre ledd, § 8-17, § 8-18 § 8-19 første, tredje og fjerde ledd, § 8-20, § 8-21 første og tredje ledd, § 8-22 første ledd, § 8-24 fjerde ledd, § 8-28 overskriften og første ledd, § 8-33 første ledd, § 8-51 andre og tredje ledd, § 8-52 andre ledd, § 23-6 og endringene i ferieloven § 10 nr. 4 trer i kraft 1. mars 2007 og gjøres gjeldende for tilfeller hvor arbeidsuførheten inntreffer tidligst fra dette tidspunkt.

Til forsiden