1 Innledning
Sosial- og helsedepartementet legger med dette fram forslag til endringer i
lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven)
Den 3. oktober 2001 inngikk Stoltenbergregjeringen en intensjonsavtale med partene i arbeidslivet om et mer inkluderende arbeidsliv. Hensikten er bl.a. å redusere sykefraværet. Som oppfølging av denne avtalen fremmet Arbeids- og administrasjonsdepartementet den 12. oktober 2001 St. prp. nr. 1 Tillegg nr. 1 (2001-2002) om de budsjettmessige konsekvenser av intensjonsavtalen.
Samarbeidsregjeringen vil følge opp intensjonsavtalen og legger stor vekt på at oppfølgingen av intensjonsavtalens forpliktelser skal være en prioritert oppgave for trygdeetaten i 2002, se St.prp. nr. 1 Tillegg nr. 4 (2001-2002).
I denne odelstingsproposisjonen følger Regjeringen opp intensjonsavtalen med nødvendige forslag til lovendringer på sykepengeområdet for å få gjennomført avtalen. I kapitlene 2 og 3 gis en omtale av bakgrunnen for tiltakene og den inngåtte intensjonsavtalen. I kapittel 4 og 5 gis en nærmere redegjørelse av andre tiltak som ikke krever lovendring og trygdeetatens nye rolle som følge av intensjonsavtalen. Lovforslagene i kapittel 6 gjelder:
Innføring av plikt for henholdsvis arbeidstakere og leger til å gi nødvendige opplysninger til arbeidsgivere mht. arbeidstakernes funksjonsevne (punkt 6.1.1).
Presisering av krav til funksjonsvurdering i sykmeldingsattest fra lege (punkt 6.1.2)
Innføring av hjemmel for å gi forskrift om tilretteleggingstilskudd ved bedriftsintern attføring (punkt 6.2)
Refusjon av utbetalte sykepenger i arbeidsgiverperioden når arbeidstakeren er sykmeldt på grunn av svangerskap og omplassering til annet arbeid i virksomheten ikke er mulig (punkt 6.3)
Regjeringen vil i 2002 følge opp Sandmanutvalgets innstilling når det gjelder uførepensjonering.