1 Innledning
1.1 Sammendrag
Forslag om lov om avgift til forskning og utvikling i fiskeri- og havbruksnæringen skal bidra til å øke næringens forskningsengasjement. Loven skal gi hjemmel til å kreve inn en avgift på eksportverdien av fisk, fiskeprodukter og industrielt bearbeidede produkter som har basis i marine råvarer for å oppnå dette formålet.
Utvikling av fiskeri- og havbruksnæringen er avhengig av kunnskap i ulike former. Forskningen skal bidra til å legge grunnlaget for vekst, lønnsomhet, sysselsetting og bærekraftig utvikling ved utvikling av nye produkter, prosesser, teknologi, markeder, samt ressurs- og miljøforvaltning.
Næringens samlede engasjement i fiskeri- og havbruksforskningen er relativt beskjedent. Organiseringen av næringens engasjement i forskning og utvikling (FoU) har i hovedsak utgangspunkt i forskningsprogrammer og prosjekter som Norges forskningsråd (NFR) eller Statens nærings- og distriktsutviklingsfond (SND) organiserer. Sentrale organisasjoner i næringen har ønsket å organisere og prioritere FoU med sterkere utgangspunkt i næringens egne definerte behov og interesser.
I forslaget til odelstingsproposisjon er det derfor lagt vekt på at midlene skal forvaltes av et styre med bred forankring i næringen og i de sentrale næringsorganisasjonene.
Hovedelementene i en forvaltningsmodell for en ordning med FoU-avgift er som følger:
ordningen har grunnlag i en lovhjemlet avgift som beregnes ut fra eksportverdien fra fiskeri- og havbruksnæringen
midlene skal anvendes til næringsrettet forskning og felles FoU-tiltak, herunder også tiltak for å forbedre næringens miljøtilpasning
forvaltningen av midlene legges til et styre med bred forankring i næringen og i de sentrale næringsorganisasjonene
departementet fastsetter forskrift for ordningen, herunder avgiftsgrunnlag og - nivå, retningslinjer for oppnevning av styret og styrets virksomhet
styret bestemmer organiseringen av sekretariatet på grunnlag av retningslinjer for styrets ansvar og oppgaver
det etableres en avtale mellom styret for ordningen og NFR for å sikre løpende kontakt om strategiarbeid, arbeidsdeling og samordning av FoU-innsatsen
midlene som innkreves gjennom FoU-avgiften kanaliseres utenom statsbudsjettet
1.2 Bakgrunn
Forslag om innføring av en generell avgift til forskning og utvikling (FoU-avgift) ble tatt opp i St. meld. nr. 51 (1997-98) Perspektiver på utvikling av norsk fiskerinæring (Perspektivmeldingen). Ved behandlingen av meldingen i Stortinget, jf. Innst. S. nr. 53 (1998-99) stilte et flertall i næringskomiteen seg positiv til at det innføres en egen FoU-avgift som næringen i samråd med NFR forvalter. Flertallet understreket at denne avgiften ikke kommer i stedet for offentlig satsing på marin forskning. Videre la komiteen vekt på at store deler av næringen selv er enig i innføring av en avgift og at saken ikke trenger ytterligere utredning, men utarbeidelse av et hensiktsmessig regelverk.
I forbindelse med behandlingen av St. meld. nr. 39 (1999-200) Forskning for framtiden understreket kirke-, utdannings- og forskningskomiteen, jf. Innst. S. nr. 110 (1999-2000), at en slik avgift skal brukes til forsknings- og utviklingsarbeid som har direkte tilknytning til næringen, og at midlene fra FoU-avgiften skal disponeres av næringen selv.
Fiskeridepartementet har utredet spørsmålet om forvaltning og organisasjonsmodell for en ordning med FoU-avgift i fiskeri- og havbruksnæringen. Det er lagt fram et høringsnotat for næringens organisasjoner, NFR, SND, de sentrale forskningsinstitutter innen fiskeri- og havbruk og departementene.