Ot.prp. nr. 32 (1999-2000)

Om lov om avgift til forskning og utvikling i fiskeri- og havbruksnæringen

Til innholdsfortegnelse

4 Fiskeridepartementets merknader

Innledning

Fiskeridepartementet konstaterer på grunnlag av høringen at det i all hovedsak er oppslutning om hovedtrekkene i den forvaltningsmodellen som er skissert i høringsnotatet om FoU-avgiften.

Mål og midlenes bruksområde

De sentrale næringsorganisasjonene som Norges Fiskarlag, FHL og NSL har i høringsuttalelsene sterkt fremhevet at avgiftsmidlene skal betraktes som næringens egne midler til finansiering av fellesprosjekter hvor resultatene gjøres tilgjengelige for bransjene. Dette er i samsvar med den oppfatning departementet har av bruksområdet for midlene.

Det forutsettes at bruken av avgiftsmidlene skjer i henhold til internasjonalt statsstøtteregelverk og Norges internasjonale forpliktelser.

I henhold til internasjonalt statsstøtteregelverk kan ikke avgiftsmidlene inngå som privates egenandel i brukerstyrte prosjekter hvor resultatene forbeholdes eksklusivt den enkelte bedrift. Dette følger av at midlene, fordi de innkreves med hjemmel i lov, formelt må betraktes som offentlige midler.

Fiskeridepartementet deler næringens oppfatning mhp. avgiftsordningens selvstendighet og egne profil.

Departementet vil særlig understreke følgende forhold knyttet til bruksområdet:

  • ordningen skal omfatte næringsrettet FoU, herunder også tiltak for å forbedre næringens miljøtilpasning, med hovedvekt på forskning

  • styret skal ha størst mulig frihetsgrad til å definere bruksområdet for midlene innenfor den foreslåtte formålsparagraf

  • virkemidler er tilskudd til programmer og større prosjekter som dekker fellestiltak til nytte for hele eller deler av næringen

  • behovet for samordning med det eksisterende virkemiddelapparatet for å hindre dobbeltarbeid, og for å sikre en best mulig koordinert bruk av den samlede marine FoU-innsatsen

  • ansvaret for faglig utforming av programmer, faglig kvalitetssikring og regnskapsmessig oppfølging av programmer og større prosjekter ivaretas som hovedregel ved kjøp av tjenester fra relevante offentlige institusjoner (NFR, SND)

Organisering

Fiskeridepartementet konstaterer at det er oppslutning om forslaget om å etablere et felles næringsstyre for å forvalte FoU-avgiftsmidlene. Departementet vil understreke at styret skal ha en sammensetning som sikrer kompetanse i samsvar med målsettingen for ordningen, og som dekker fangst, havbruk og industri- og markedssiden, og hvor de mest sentrale næringsorganisasjonene er representert. Departementet ser det som viktig å ha et effektivt og handlekraftig styre.

Det skal legges stor vekt på at styret har en løpende dialog med hele næringen for å fange opp forskningsbehov fra alle deler av næringen.

Når det gjelder styrets hovedfunksjoner, viser vi til omtale under bruksområde for midlene, hvor ordningens avgrensning til programmer og større prosjekter fremheves. Det er lagt til grunn at styret kjøper tjenester til saksforberedelse og oppfølging av programmer og større prosjekter. Departementet mener dette ikke vil gå ut over styrets selvstendighet som forvaltningsorgan for midlene. Organiseringen av sekretariatet er styrets ansvar, men et slikt sekretariat skal tilpasses styrets hovedfunksjoner, jf. nærmere omtale om dette under hovedavsnitt 2. Kostnadene for sekretariatet dekkes innenfor ordningens rammer.

Fiskeridepartementet er ansvarlig for ordningen med FoU-avgift, og styret vil derfor være et offentlig organ. Det legges til grunn at lov av 10. februar 1967 om behandlingsmåten i forvaltningssaker (forvaltningsloven), og lov av 19. juni 1970 nr. 69 om offentlighet i forvaltningen (offentlighetsloven) gjelder for ordningen på samme måte som ellers for avgiftsordninger.

Styret skal kanalisere avgiftsmidlene gjennom etablerte systemer som NFR og SND, og ikke bevilge midler til enkeltprosjekter. Henvendelser til styret med forslag til anvendelse av avgiftsmidlene vil således ikke være å anse som søknader som skal behandles etter forvaltningslovens regler om enkeltvedtak.

Innkrevingsmodell, avgiftsnivå og lovens virkeområde

Fiskeridepartementet holder fast på et samlet og enhetlig innkrevingssystem for avgiften på eksportleddet som foreslått i høringsnotatet. Det vil innenfor denne modellen være mulig å synliggjøre bidragene fra de ulike delsektorer, og på den måten imøtekomme næringens behov.

Det er kommet få kommentarer til den foreslåtte avgiften på om lag 3 ‰ av eksportverdien. Av hensyn til stabile og forutsigbare rammebetingelser anser departementet det som mest hensiktsmessig å fastsette en avgiftssats i denne størrelsesorden, med åpning for justering i samråd med næringen. Nivået på avgiften fastsettes i forskrift.

Fiskeridepartementet vil komme tilbake til Stortinget med en vurdering av forholdet mellom hermetikkavgiften og FoU-avgiftsordningen når NORCONSERVs status og rolle er nærmere utredet.

Etter en nærmere vurdering, og på bakgrunn av høringsrunden, slutter departementet seg til synspunkter om å holde sildemelsektoren utenfor ordningen med FoU-avgift nå. Departementet vil vurdere spørsmålet om samordning mellom dagens finansieringssystem for FoU på sildemelssektoren og FoU-avgiftsordningen på et senere tidspunkt.