3 Overgang fra brutto til netto barnepensjoner - §§ 23 og 24
3.1 Innledning
Departementet foreslår at barnepensjonene fra pensjonsordningen for sykepleiere blir gjort om fra brutto- til nettopensjoner.
Proposisjonen er på dette punktet, slik som for ektefellepensjonene, en oppfølging av Ot.prp. nr. 94 for 1998-99 om endringer i lov om Statens Pensjonskasse og i enkelte andre lover.
3.2 Gjeldende rett
Barnepensjonene fra pensjonsordningen for sykepleiere er i dag bruttopensjoner, det vil si at pensjonene skal samordnes med pensjon fra folketrygden og andre tjenestepensjonsordninger.
I dag gis det ordinært barnepensjon fram til barnet fyller 18 år når en eller begge foreldrene dør (lov om pensjonsordning for sykepleiere § 23 første ledd). Styret kan tilstå hel eller delvis pensjon fram til fylte 21 år under visse vilkår dersom vedkommende er under utdanning (§ 23 andre ledd).
Barnepensjonen regnes i prosent av det beløp avdødes alderspensjon ville utgjort etter følgende satser (§ 24 første ledd):
«a. Når det ytes ektefellepensjon:
For 1 barn 20 pst. av alderspensjonen
For 2 barn 30 pst. av alderspensjonen
For 3 barn 40 pst. av alderspensjonen
For 4 barn 50 pst. av alderspensjonen
For 5 eller flere barn 60 pst. av alderspensjonen
b. Når begge foreldre er døde, og når det ellers ikke ytes ektefellepensjon:
For 1 barn 50 pst. av alderspensjonen
For 2 barn 70 pst. av alderspensjonen
For 3 barn 80 pst. av alderspensjonen
For 4 barn 90 pst. av alderspensjonen
For 5 eller flere barn 100 pst. av alderspensjonen»
Pensjonsordningens styre kan bestemme at de satser som er fastsatt under bokstav b, delvis skal komme til anvendelse når den av barnets foreldre som lever har delvis ektefellepensjon (§ 24 tredje ledd).
3.3 Bakgrunn og formål
Forslaget i Ot.prp. nr. 94 for 1998-99 om å gå over fra brutto til netto barnepensjoner i Statens Pensjonskasse, er som for ektefellepensjoner basert på tilrådinger fra Nettopensjonsutvalget (NOU 1990: 21 Offentlig nettopensjon?) og Samordningsutvalget (NOU 1995: 29 Samordning av pensjons- og trygdeytelser). Formålet er å forenkle pensjonsordningenes beregning og utbetaling av barnepensjon.
Bakgrunnen for forslaget var de kompliserte samordnings- og garantireglene som gjaldt for disse pensjonsytelsene, med det tilhørende administrative merarbeidet som dette medførte for de offentlige tjenestepensjonsordningene, og de betydelige problemene med å informere om reglene. En omlegging vil føre til at man får et enklere og mer forutberegnelig pensjonssystem for både medlemmene i pensjonsordningene og for pensjonsordningene selv.
Samordningsutvalget foreslo at full barnepensjon skal utgjøre 15 prosent av det pensjonsgrunnlaget som det avdøde medlemmet hadde. Dersom den tjenestetiden den avdøde hadde eller ville ha fått ved å fortsette i stilling fram til aldersgrensen er mindre enn den tiden som kreves for rett til full pensjon, skal pensjonen reduseres forholdsmessig. Videre ble det foreslått at pensjonene skal gis med lik sats til alle barn, og at pensjonen gis fram til barnet fyller 20 år.
I forbindelse med høringen, støttet høringsinstansene Samordningsutvalgets forslag om en omlegging, at satsen skulle utgjøre 15 prosent for hvert barn og at pensjonen skulle gis fram til fylte 20 år.
3.4 Departementets vurdering og forslag
De samme hensyn som gjelder for overgang til netto ektefellepensjon, gjelder i enda større grad for overgang til netto barnepensjon. Det vises til punkt 2.4 og 3.3.
Netto barnepensjon innebærer en vesentlig administrativ forenkling for Pensjonsordningen for sykepleiere. Dette henger sammen med mindre behov for informasjon og med hensyn til beregning, kontroll og utbetaling. En omlegging er dessuten nødvendig for at pensjonsordningen for sykepleiere fortsatt skal omfattes av systemet om overføring av opptjente pensjonsrettigheter i offentlig sektor. Videre viser departementet til at pensjonsordningen selv, ved styret, ønsker en omlegging til et nettopensjonssystem for barnepensjonene.
En generell aldersgrense på 20 år for rett til barnepensjon innebærer en utvidelse i forhold til dagens regler hvor det kreves en særskilt begrunnet søknad for å få pensjon utover fylte 18 år. Muligheten til å få barnepensjon fram til fylte 21 år dersom en er under utdanning, faller derimot bort.
Gjeldende beløpsmessige begrensninger på 60 prosent (en forelder er død) eller 100 prosent (begge foreldrene er døde) av alderspensjonen foreslås ikke videreført. Dette vil kunne innebære at samlet barnepensjon kan overstige de nevnte begrensningene, men bare for et svært begrenset antall tilfeller. Etterlater avdøde seg flere kull, skjer dette også i dag (§ 24 andre ledd).
Departementet foreslår at barnepensjonene i pensjonsordningen for sykepleiere blir lagt om til nettopensjoner med en fast sats på 15 prosent for hvert barn av det pensjonsgrunnlaget som det avdøde medlemmet hadde. Det foreslås at pensjonene gis med lik sats til alle barn og fram til barnet fyller 20 år.
Det vises lovforslaget, lov om pensjonsordning for sykepleiere §§ 23 og 24.
3.5 Ikrafttredelse. Overgangsbestemmelser. Økonomiske og administrative konsekvenser
Departementet foreslår at endringene trer i kraft fra den tiden Kongen bestemmer, og at de skal gjelde bare for barnepensjoner som innvilges etter at endringene er trådt i kraft.Det vil si at barnepensjoner utmålt etter bruttoprinsippet vil løpe i en god del år framover. I Ot.prp. nr. 94 for 1998-99 er det lagt opp til at ikrafttredelsestidspunktet vil kunne bli fra 1. juli 2000 for tilsvarende endringer i lov om Statens Pensjonskasse. Departementet tar sikte på at endringene i sykepleierpensjonsloven skal tre i kraft fra samme tidspunkt.
En overgang til netto barnepensjoner vil ikke ha økonomiske konsekvenser utover det som er angitt under omtalen av overgang til netto ektefellepensjon. Administrativt vil en omlegging innebære en betydelig forenkling ved at de nye pensjonene er unntatt fra samordning.