3 Om høringen
Samferdselsdepartementets forslag til endring av luftfartsloven § 13-8 ble sendt på høring 2. september 2002. Forslaget til ny § 13-5 om delegasjon til Avinor AS er av teknisk karakter og er derfor ikke sendt på høring. Høringsbrevet ble sendt til følgende instanser:
Justisdepartementet
Arbeids- og administrasjonsdepartementet
Finansdepartementet
Barne- og familiedepartementet
Kommunal- og regionaldepartementet
Nærings- og handelsdepartementet
Sysselmannen på Svalbard
Agderfly AS
Airlift AS
Arctic Air AS
Ben Air AS
Bergen Air Transport AS
Braathens ASA
CHC Helikopter Service AS
Coast Air AS
European Helicopter Center
Fjellanger Widerøe Aviation AS
Fjellfly
Fonnafly Sjø AS
Fossum Fly
Fotonor AS
Flyreklame AS
Helifly AS
Heli-Team AS
Helikopterdrift AS
Helitrans AS
Hesnes Air AS
Kato Airline AS
Lofotfly AS
Lufttransport AS
Løkenfly
Norcopter AS
Nordic Aviation Resources
Nordlandsfly AS
Norsk Helikopter AS
Norsk Helikopterskole AS
Norsk Luftambulanse AS
Norwegian Air Shuttle AS
Norwegian Aviation College
Pegasus Helicopter AS
Rørosfly
SAAB Norsk Flytjeneste AS
SAS Norge ASA
Sundt Air AS
Trans Wing AS
Widerøes Flyveselskap ASA
OSL
Sandefjord lufthavn, Torp
Dagali lufthavn
Farsund lufthavn
Frøya lufthavn
Hamar lufthavn
Notodden lufthavn
Skien lufthavn
Stord lufthavn
Board of Airline Representatives in Norway (Barin)
Luftfartsverket
Luftfartstilsynet
Flyselskapenes Landsforening
Norsk Aero Klubb
Norsk Flygerforbund
Norsk Flygelederforening
Norsk Flytekniker Organisasjon
Norsk Helikopteransattes Forbund
PRIFO
Norsk Kabinforening
Landsorganisasjonen
NHO - Næringslivets Hovedorganisasjon
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund YS
Fellesforbundet
Reiselivsbedriftenes Landsforening
Transportbrukernes Fellesorganisasjon
Forbrukerombudet
Forbrukerrådet
Kommunal- og regionaldepartementetbemerker at et sikkerhetsgebyr vil gjøre lufttransport dyrere og at innføring av et gebyr kan redusere de positive effektene av økt konkurranse i luftfartsmarkedet. Videre påpeker de at betydningen av luftfarten i distriktene er relativt viktigere enn i sentrale strøk og at gebyret derfor bør være enten geografisk differensiert eller at staten bør kompensere ved økt kjøp av statlige tjenester på det regionale nettet.
Forbrukerrådetmener at Luftfartstilsynet er et viktig tilsynsorgan som utfører arbeid for å øke flysikkerheten i norsk luftfart. På denne bakgrunn hevder de at dette arbeidet er en statlig oppgave og at tilsynet burde finansieres av statlige midler.
Rørosfly ASmener at det er feil å innføre nye gebyr til brukerne før de kan få den service som opprinnelig var ment å bli dekket av eksisterende gebyrer, og de vil på det sterkeste gå i mot innføringen av enda flere gebyrer.
Flyselskapenes Landsforeninggår i mot forslaget til lovendring og ber om at departementet foretar en mer grundig utredning av saken og at hovedbrukerne bør trekkes inn i dette utredningsarbeidet.
PRIFOslutter seg til de synspunktene som fremkommer i høringsbrevet fra Flyselskapenes Landsforening.
NHOer positive til tiltak som kan opprettholde og bedre sikkerheten i norsk luftfart, men er svært kritiske til forslaget til ny bestemmelse. De mener det er oppsiktsvekkende at Samferdselsdepartementet ønsker å etablere et gebyr for det regelverksarbeid som man overlater til Luftfartstilsynet, og at utforming av forskrifter tilhører det offentliges kjernevirksomhet og ikke bør gebyrlegges. NHO er videre kritisk til måten gebyrhjemmelen er utformet på og at det bør fremgå klarere at det er ment som hjemmel for å pålegge gebyr for Luftfartstilsynets regelverksarbeid og tilsynets generelle arbeid. Videre bør det fremgå av ordlyden at gebyret betales for offentlig tilsyn med sivil luftfart. De slutter seg til høringsuttalelsen fra Flyselskapenes Landsforening.
BARIN (Board of Airline Representatives in Norway)bekrefter at de tilslutter seg de uttalelsene som er gitt av Flyselskapenes Landsforening.
Transportbrukernes Fellesorganisasjon (TF)går imot departementets forslag på grunn av den forskjellsbehandling det legges opp til mellom de ulike transportgrenene. TF viser videre til uttalelsene fra Flyselskapenes Landsforening og NHO.
Norsk flytekniker organisasjonstøtter ikke forslaget og mener at bransjen ikke skal betale for flysikkerheten gjennom gebyr.
Widerøeviser til uttalelsen fra Flyselskapenes Landsforening men vil komme med følgende presiseringer; de mener det er prinsipielt uheldig at tilsynsmyndigheten skal brukerfinansieres, videre er de økonomiske konsekvensene av forslaget ikke klarlagt i forhold til hvor mye som skal belastes flyselskapene og hvilke kostnader avgiften er ment å dekke.
LO Servicegår i mot forslaget til lovendring da konsekvensene for norsk luftfart er ukjent. Departementet må legge opp til en bred diskusjon om hvem som har ansvaret for hvilke oppgaver og hvordan disse skal finansieres.
Sysselmannen på Svalbardviser til at det i Svalbardtraktaten artikkel 8 er bestemt at skatter, gebyr og avgifter som oppkreves på Svalbard utelukkende skal komme Svalbard til gode og ikke være høyere enn behovene på øygruppen tilsier.
Luftfartsverket(nå Avinor AS) stiller spørsmål om ordet «tilsyn» i lovbestemmelsen bør erstattes da de er usikre på om ordlyden vil gi hjemmel til å kreve gebyr for regelverksarbeid eller annet arbeid som ikke er «tilsyn». Videre mener de at det er noe prinsipielt annet å kreve gebyr for regelverksarbeid og de nødvendige utredninger som ligger til grunn for dette arbeidet enn det er å ta gebyr for tilsyn. Lov- og forskriftsarbeid er en sentral del av myndighetsutøvelsen og Luftfartsverket er skeptisk til at det skal kreves gebyr for denne typen arbeid.