5 Endringer som følge av samfunnsutviklingen
5.1 Gjeldende rett
§ 9 nr. 1 definerer hva som skal anses som ordinær tjeneste i fredstid. Dette omfatter repetisjonsøvelse, som er den aktivitet som gjennomføres for å friske opp de grunnleggende individuelle ferdigheter i mobiliseringsenheter og for å samtrene enheter for å høyne kvalitetsnivået.
§ 23 angir nærmere regler om Vernepliktsverket, dets organisering og fullmakter.
§ 36 angir at det skal føres en hovedrulle ved Vernepliktsverket, og at det også skal føres rulle ved vernepliktsforvaltningene.
§ 38 regulerer overføring til annen tjeneste.
5.2 Departementets høringsforslag
I høringsbrevet er det foreslått endringer i lovens §§ 9, 23, 36 og 38 som følge av endringer og omstillinger i Forsvaret, og i samfunnsutviklingen for øvrig.
Det er foreslått å endre terminologien i § 9 som følge av de senere års utvikling i Forsvaret. Det som loven omtaler som repetisjonsøvelse benevnes i dag som repetisjonstjeneste. Det vises i den forbindelse til St.prp. nr 1 (2007-2008) for Forsvarsdepartementet, jf. Innst. S. nr. 7 (2007-2008). Repetisjonsøvelse er foreslått erstattet med repetisjonstjeneste.
Det er videre foreslått å oppdatere § 23 i henhold til gjeldende organisering av Vernepliktsverket. Vernepliktsverkets organisasjon ble i 1997 besluttet endret med bakgrunn i Innst. S. nr. 302 (1996-1997), jf. St.prp. nr. 56 (1996-97). De regionale vernepliktsforvaltningene ble omgjort til rekrutterings- og klassifiseringsenheter, og Vernepliktsverkets stabsledd ble flyttet til Hamar. § 23 annet ledd forutsetter eksistensen av regionale organisasjonsledd. Disse er ikke lenger en del av dagens organisering av Vernepliktsverket, og bestemmelsens andre ledd er derfor foreslått tatt ut av loven. Det er også foreslått justeringer i tredje ledd av de samme årsaker.
Forsvarsdepartementet har videre forslått å gjøre endringer i § 36 første ledd for å reflektere endringene i Vernepliktsverkets organisasjon. Vernepliktsforvaltningene er ikke lenger en del av Vernepliktsverkets organisasjon, og det er derfor foreslått å ta henvisningen til vernepliktsforvaltningene ut av lovbestemmelsen.
Heller ikke terminologien i § 38 er i samsvar med dagens begrepsbruk, og som følge av dette er det foreslått å erstatte begrepet overføring med begrepet omfordeling, som Forsvaret benytter i dag.
5.3 Høringsinstansenes syn
Samtlige høringsinstanser støtter, eller har ingen merknader til, departementets forslag om å gjøre mindre endringer i §§ 9, 23, 36 og 38.
Forsvarsstaben har i sin høringsuttalelse foreslått at § 11 annet ledd siste punktum justeres, slik at bestemmelsen åpner for at Kongen også kan beslutte at utsettelse av utskrivning eller at innkalling til tjeneste kan utstå i lengre tid enn to år. Dette gjelder typisk for tilfeller hvor det innvilges utsettelse grunnet utdanning og utdanningen har en varighet på over to år.
Personellforbundet støtter Forsvarsstabens innspill om en mer fleksibel håndtering av utsettelse på grunn av studier.
5.4 Departementets vurderinger
Departementet er av den oppfatning at Forsvarsstabens forslag til å gjøre endringer i loven § 11 kan skape større forutsigbarhet for den enkelte og redusere antall søknader til Forsvaret om utsettelse av avtjening av førstegangstjeneste. En slik lovendring vil imidlertid kreve en nærmere utredning, og vi vil derfor ikke foreslå noen justeringer til bestemmelsen i denne proposisjonen. Departementet vil se nærmere på dette forslaget ved evalueringen av implementeringen av todelt sesjonsordning.
Det har ikke innkommet høringsinnspill som går i mot de foreslåtte endringene i §§ 9, 23, 36 og 38. Forsvarsdepartementet fremmer endringsforslagene som foreslått i høringsbrevet uten endringer.