4 Formålsparagrafene i de nordiske landene
4.1 Innledning
I dette kapittelet gis det en beskrivelse av formålsparagrafene i de nordiske landene. Opplysningene er hentet fra kapitlene 9.1 og 9.2 i NOU 2007:6 Formål for framtida, Formål for barnehagen og opplæringen.
Sverige har ett felles formål for barnehagen, førskolen, grunnskolen og gymnasieskolen, mens de øvrige landene har ett formål for grunnskolen og et annet formål for de øvrige trinnene i opplæringen. Barnehagen har egne formål i Danmark, Finland og Island.
4.2 Formål for barnehagen
Tilbudet til barn under skolepliktig alder er underlagt ulike departementer i de forskjellige nordiske landene. Felles for landene er at de alle har definert et formål for tilbudet til denne aldersgruppen. Dette er hjemlet i lover i Danmark, Island og Sverige, mens det i Finland inngår i såkalte riksomfattende retningslinjer. Det understrekes i flere av formålene at tilbudet skal ha et helhetlig syn på barnet og ivareta læring, omsorg og oppdragelse. Det går igjen i samtlige formål at barna skal gis mulighet til medbestemmelse og medansvar. Bare den norske formålsparagrafen har henvisning til kristne grunnverdier, den islandske har en henvisning til kristen moral.
Sverige har felles formål for barnehagen (förskoleverksamhet), førskolen (förskoleklassen), grunnskolen (grundskola)og videregående skole (gymnasieskola). Det er redegjort for sider ved innholdet og oppbygningen av denne paragrafen i det foregående avsnittet. Alle tilbud til barn under skolepliktig alder er underlagt Utbildningsdepartementet.
I Danmark er barnehagen (dagtilbudet for børn) hjemlet i lov om social service og ligger i Velfærdsministeriet. Lovens § 21 beskriver formålet. Innholdet har visse fellestrekk med den norske lov om barnehager §§ 1 og 2. I samarbeid med foreldrene skal tilbudet gi barn omsorg og støtte den enkeltes tilegnelse og utvikling av sosiale og allmenne ferdigheter med henblikk på å styrke barnets allsidige utvikling og selvtillit og bidra til at barnet får en god oppvekst. Tilbudet skal gi muligheter for opplevelser, stimulere fantasi, kreativitet og språklig utvikling. Det skal være rom for lek, læring og fysisk utfoldelse, for samvær og muligheter for utforsking av omgivelsene. Tilbudet skal gi barna muligheter for medbestemmelse og medansvar og bidra til å utvikle deres selvstendighet og evnen til å inngå i forpliktende fellesskap. Det skal medvirke til å gi barna forståelse for kulturelle verdier og for samspillet med naturen, det skal bidra til å understøtte deres demokratiforståelse og integrasjon og samhørighet med det danske samfunnet. Det er ingen henvisning til kristne verdier i formålet for dagtilbudet.
I Finland ligger barnehagene under Social- och hälsovårdsministeriet. Det er utarbeidet såkalte Riksomfattande riktlinjer för Förskoleverksamheten. I disse understrekes, som i de nordiske landene for øvrig, virksomhetens ansvar for læring, oppdragelse og omsorg. I tillegg understrekes det at virksomheten er et ledd i et livslangt læringsløp. I punkt 4 i retningslinjene redegjøres det for de prinsippene som skal styre tilbudet. Her vises det først til FNs konvensjon om barns rettigheter, den finske grunnlovens rettigheter samt øvrig nasjonal lovgivning. Viktige rettigheter i disse dokumentene er likeverd, menneskets ukrenkelige verdi, personlige friheter og rettigheter, religionsfrihet samt språklige og kulturelle rettigheter. Det understrekes særlig at barn skal møtes som likeverdige individer, og at de skal ha rett til medinnflytelse etter sine forutsetninger. Religionsfrihet nevnes, men det er ingen henvisning til et spesielt livssyn.
Island har forankret barnehager (legeskoler) i Ministeriet for Uddannelse, Forskning og Kultur. Lov om Legeskoler (børnehaver) § 2 beskriver formålet. Her finnes mange av de samme ordene som i bestemmelsene i de øvrige nordiske land. Barnets allsidige utvikling skal styrkes med sikte på å øke deres psykiske og fysiske velvære så de får mest mulig ut av sin barndom. Barnehagen skal legge grunnlaget for utviklingen av selvstendige og tenkende personer som kan ta del i et demokratisk samfunn i stadig endring, og den skal gi barna muligheter til å delta i ulike aktiviteter, der lek nevnes spesielt. Barnehagen skal styrke barnas kristne moral.