3 Bakgrunnen for lovforslaget
Ved Stortingets behandling av St meld nr 39 (1992-93), Om overvåkingstjenesten, besluttet Stortinget den 18 juni 1993 å styrke den parlamentariske kontrollen ved å opprette et eget kontrollorgan som skal føre kontroll og tilsyn med EOS-tjenestene.
Den såkalte Skaugekommisjonen ble oppnevnt ved kgl res 24 september 1993, og fikk til oppgave å utrede og klargjøre de spørsmål som etableringen av et slikt felles kontrollutvalg reiser. Kommisjonen leverte sin innstilling, med utkast til midlertidig lov om kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste, den 7 februar 1994. Innstillingen er publisert i NOU 1994:4.
Skaugekommisjonen pekte bl a på at EOS-tjenestenes virksomhet i betydelig grad er regulert gjennom instrukser. De instrukser som gjelder for politiet, er hjemlet i lov. I Forsvaret er ingen av de aktuelle instruksene hjemlet i lov. Det ble også påpekt at flere andre land har lovregulert EOS-tjenestene og kontrollen med disse. Kommisjonen anbefalte på denne bakgrunn at det iverksettes arbeid med sikte på å gi en egen lov om EOS-tjenestene, dvs om deres organisering, oppgaver og beføyelser. Lovgrunnlaget burde også hjemle kontroll med tjenestene. Ifølge kommisjonen ville hovedhensikten med en slik lovgivning være å bedre tilliten til tjenestene, skape klarhet om grensene mellom tjenestene og forenkle kontrollen med disse. Kommisjonen uttaler at lovreguleringen ventelig ikke vil være særlig omfattende.
Justisdepartementet fremmet i Ot prp nr 83 (1993-94) forslag til lov om kontroll med EOS-tjenestene. Proposisjonen dannet grunnlaget for det parlamentarisk oppnevnte kontrollutvalget, jfr lov av 3 februar 1995 nr 7 om kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste. Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste ble oppnevnt av Stortinget 26 mars 1996. En egen instruks for utvalget er fastsatt av Stortinget, jfr Innst S nr 150 (1994-95).
Det regjeringsoppnevnte kontrollutvalget for overvåkings- og sikkerhetstjenesten ble nedlagt med virkning fra 1 januar 1996. Samtidig har Regjeringen i 1996 styrket sin egenkontroll og styring med EOS-tjenestene.
I Ot prp nr 83 (1993-94) s 12 uttalte Regjeringen at den vil følge opp Skaugekommisjonens anbefaling og iverksette arbeid med sikte på å fremme forslag til lovregulering av EOS-tjenestene.
Justiskomitéen merket seg i Innst O nr 11 (1994-95) ss 3-4 at forslaget til lovregulering møtte betydelig motstand innen tjenestene. Komitéen viste også til at oppgavene til de tre tjenestene er meget forskjellige, og fant det derfor unaturlig med et felles lovgrunnlag. Komitéen var av den oppfatning at en regulering av overvåkingstjenesten bør innarbeides i politiloven, og at det «bør utarbeides en egen lovgivning for Sikkerhetstjenestenes arbeid og Etterretningstjenestens virksomhet». Departementet har funnet det mest hensiktsmessig å fremme forslag om en egen lov om forebyggende sikkerhetstjeneste. Først og fremst skyldes dette at forebyggende sikkerhetstjeneste og den militære etterretningstjeneste har lite til felles. Regulering av Etterretningstjenestens virksomhet bør eventuelt skje gjennom separat lovgivning.
Lund-kommisjonen har gjennomført en historisk gransking av bl a sikkerhetstjenesten. Det er Regjeringens intensjon med det foreliggende lovforslag å bidra til å gi Stortinget et samlet grunnlag for å vurdere sikkerhetstjenestens virksomhet også i et fremtidsperspektiv med hensyn til lovgrunnlag for og kontroll med tjenesten. Av hensyn til de tiltak og lovregler som vil styrke den enkelte borgers rettssikkerhet, særlig på personellsikkerhetsområdet, finner Regjeringen det for øvrig påkrevet å fremme forslaget til lov om forebyggende sikkerhetstjeneste uten å avvente konklusjonene til det utvalg som Regjeringen har nedsatt for å vurdere ulike sider ved politiets overvåkingstjeneste, som for øvrig i liten utstrekning antas å berøre de forhold som det foreliggende lovforslag regulerer. Om nødvendig vil Regjeringen i lys av nevnte utvalgs konklusjoner komme tilbake til Stortinget og foreslå tilpassinger i den utstrekning reguleringen av overvåkingstjenestens virksomhet gjør det ønskelig å foreta justeringer i lovgrunnlaget for sikkerhetstjenestens virksomhet.