7 Økonomiske og administrative konsekvenser
Endringene i folketrygdloven § 5-5 vil ha økonomiske og administrative konsekvenser for pasientene, private laboratorier og røntgeninstitutter, regionale helseforetak og staten.
For pasientene vil lovendringen innebære at dersom pasienten velger å benytte en tjenesteyter som ikke har avtale med regionalt helseforetak, må pasienten selv dekke kostnadene.
Anskaffelsesprosessene vil innebære noe administrativt merarbeid for de private virksomhetene og de regionale helseforetakene. Departementet mener imidlertid at dette må regnes som en del av det ordinære arbeidet knyttet til styringen av offentlige og private virksomheter.
Lovendringen skal ikke medføre noe endring i statens utgifter til spesialisthelsetjenesten i 2005 i forhold til 2004.
De regionale helseforetakene får noe arbeid med å sørge for at de som henviser til private laboratorier og røntgeninstitutter er informert om avtalene.
Rikstrygdeverket vil måtte tilpasse sine systemer slik at en kan kontrollere at refusjonene som faktisk utbetales omfattes av avtalene.
Å oppheve bestemmelsen i § 5-5 annet ledd om at departementet skal beslutte om det skal ytes trygderefusjon dersom virksomheten er godkjent etter 1. juni 1987, vil innebære en administrativ forenkling for staten og de private virksomhetene. Det samme gjelder dersom departementet opphever den forskriftsfastsatte godkjenningsordningen for private laboratorie- og røntgenvirksomheter.
Departementet antar at lovendringen ikke vil få økonomiske eller administrative konsekvenser for kommuner eller fylkeskommuner.
Endringen i pasientrettighetsloven § 2-6 er av teknisk karakter og får ingen økonomiske eller administrative konsekvenser.