7 Merknader til de enkelte bestemmelsene
7.1 Merknader til endringer i kommunehelsetjenesteloven § 4a-4
Proposisjonen innfører et nytt fjerde ledd i § 4a-4 som gir hjemmel for i forskrift å innføre en ordning akkrediterte inspeksjonsorganer innen miljørettet helsevern. Nåværende fjerde ledd blir nytt femte ledd.
Lovendringen innebærer at det innføres et nytt virkemiddel innen miljørettet helsevern. Kommunen vil fortsatt føre tilsyn med alle virksomheter som faller under miljørettet helsevern regelverket, også de virksomheter/innretninger som pålegges en inspeksjonsordning. Bestemmelsen i § 4a-4 nytt fjerde ledd gir hjemmel for å fastsette forskrifter som kan pålegge virksomheter å innhente en vurdering fra et akkreditert inspeksjonsorgan. Med en slik lovpålagt inspeksjonsordning, vil virksomheten få en plikt til å dokumentere at etablering og drift oppfyller de krav som følger av en fastsatt norm, gjennom å fremlegge en inspeksjonsrapport fra et akkreditert inspeksjonsorgan.
Den foreslåtte ordningen med krav om å innhente vurdering fra et akkreditert inspeksjonsorgan vil gjelde for enkelte virksomheter med melde- eller godkjenningsplikt som tilsynsmyndigheten skal ha en særskilt oppmerksomhet rettet mot. Dette understreker også at kommunen fortsatt skal ha tilsynsansvaret for de virksomhetene/innretningene som underlegges en inspeksjonsordning. Inspeksjonsrapporten skal første gang legges ved den melding eller søknad om godkjenning som virksomheten skal sende kommunen etter første og annet ledd, deretter innhentes ved nærmere bestemte tidsintervaller. I tillegg til de tidsintervaller som bestemmes i forskrift, for eksempel hvert andre eller tredje år, kan kommunen pålegge virksomheten å innhente ny inspeksjonsrapport i henhold til § 4a-7.
Inspeksjonsordningen vil komme i tillegg til virksomhetens plikt til å drive helsemessig tilfredsstillende og i henhold til andre krav i regelverket.
Departementet går i første omgang inn for at ordningen med akkrediterte inspeksjonsorganer skal innføres for å forebygge større utbrudd av Legionella. Det tas sikte på å fastsette forskriftsbestemmelser om at virksomheter med kjøletårn og luftskrubbere pålegges en plikt til å innhente en vurdering fra et akkreditert inspeksjonsorgan. Forslag til endringer i kommunehelsetjenesteloven er imidlertid utformet nøytralt både når det gjelder virksomheter og miljøfaktorer, slik at loven gir hjemmel for både å utvide ordningen til å omfatte andre virksomheter/innretninger, og til å omfatte andre typer miljøfaktorer.
Med vurdering fra akkreditert inspeksjonsorgan menes både inspeksjonsrapport og inspeksjonssertifikat. Det legges opp til at den konkrete ordningen som foreslås for forebygging av større legionellautbrudd, skal resultere i en inspeksjonsrapport. Det vises imidlertid til punkt 5.3 der det signaliseres at det kan være aktuelt med inspeksjonssertifikat dersom det innføres andre ordninger med akkrediterte inspeksjonsorganer innen miljørettet helsevern. Kravene til innhold i en inspeksjonsrapport/-sertifikat vil følge av det normative dokumentet, eventuelt bestemmes i forskrift.
En vurdering fra et akkreditert inspeksjonsorgan kan pålegges innhentet ved nærmere bestemte tidsintervaller. Når det bestemmes i forskrift at det skal innføres en inspeksjonsordning, vil alle virksomheter (eksisterende og nye) få en plikt til å innhente en vurdering fra et akkreditert inspeksjonsorgan. Forskriften vil videre bestemme med hvilke tidsintervaller det skal innhentes ny vurdering fra et inspeksjonsorgan. Til sammenlikning har oppdrettsanlegg plikt til å innhente nye dugelighetsbevis hvert tredje år.
Inspeksjonsordningen vil være obligatorisk, og kommunen kan i henhold til kommunehelsetjenesteloven § 4a-4a siste ledd kunne kreve stanset innretninger der virksomheten ikke sørger for nødvendig inspeksjonsrapport.
7.2 Merknader til endringer i kommunehelsetjenesteloven § 4a-7
Kravet om vurdering fra akkreditert inspeksjonsorgan følger av kommunehelsetjenesteloven § 4a-4, og det kan fastsettes nærmere bestemmelser i forskrift om når virksomheten skal ha plikt til å fremlegge en vurdering fra et akkreditert inspeksjonsorgan for kommunen ved nærmere bestemte tidsintervaller.
Departementet antar at enkelte typer anlegg bør kunne inspiseres oftere enn andre, og at det derfor bør åpnes for å gjøre omfanget av inspeksjonen risikobasert. Dette kan for eksempel gjelde for spesielle innretninger som innebærer en ekstra risiko. Departementet foreslår derfor at kommunen gis hjemmel i kommunehelsetjenesteloven § 4a-7 til å pålegge virksomhet å innhente vurdering, dersom dette vurderes å være nødvendig og forholdsmessig. Dette virkemiddel kommer i tillegg til kommunens myndighet som tilsynsmyndighet til selv å følge opp enkelte virksomheter basert på risiko.