4 Om endring av reglene om valg av meddommere/lagrettemedlemmer/skjønnsmenn/jordskiftemeddommere
4.1 Forslaget i høringsbrevet
I høringsbrevet fra Justisdepartementet 28. september 1999 forslag nr. 8 om endring av reglene om valg av meddommere/lagrettemedlemmer/skjønnsmenn/jordskiftemeddommere heter det:
«Endring av reglene om valg av meddommere/lagrettemedlemmer/skjønnsmenn/jordskiftemeddommere
Stortinget fattet 13. april 1999 følgende vedtak:
«Stortinget ber Regjeringen foreta en gjennomgang av dagens praksis ved utvelging av lekdommere til by-, herreds- og lagmannsrettene, herunder å fremme forslag om endring av domstolloven med sikte på å utelukke stortingsrepresentanter fra å bli valgt som lagrettemedlemmer, meddommere og skjønnsmenn.»
En totalgjennomgang av reglene for utvelging av lekdommere er nødvendig for å forenkle dagens til dels kompliserte regelverk, og for å vurdere enkelte sentrale spørsmål ved lekdommerordningen. En slik gjennomgang, som også vil omfatte medlemmene av forliksrådet, vil etter planen igangsettes i 2000. Departementet vil ha som mål å gjennomføre eventuelle lovendringer i god tid før neste valg av lekdommere, som finner sted etter kommunevalget i 2003. Aktuelle spørsmål som vil kunne bli vurdert, er blant annet hvordan man best kan sikre seg at domstollovens krav til lekdommernes skikkethet blir oppfylt, størrelsen på meddommerutvalgene, om lekdommere bør velges på ubestemt tid, om det bør innføres grenser for adgangen til å gjenvelge lekdommere, spørsmål knyttet til politikere som lekdommere og om fylkestinget skal velge skjønnsmenn.
En gjennomgang av reglene for utvelging av lekdommere er et omfattende arbeid som kan ta noe tid. Departementet ønsker derfor å fremme to endringsforslag allerede nå: ett om innføring av øvre aldersgrense, og ett om at stortingsrepresentanter skal utelukkes fra valg.»
Punkt A i høringsbrevet om fastsettelse av en øvre aldersgrense for meddommere følges ikke opp i denne proposisjonen. Forslaget vil bli vurdert av et utvalg som skal se nærmere på reglene for valg av lekdommere. Utvalget ble nedsatt ved kgl. res. 9. mars 2001. Det vil avgi sin innstilling innen 1. juli 2002.
«B. Endring av reglene om hvem som er utelukket fra valg - Stortingets representanter
I domstolloven §§ 65-68 finner vi reglene for hvem som kan velges som meddommer og lagrettemedlem, og hvem som kan kreve seg fritatt for valg.
Stortingsrepresentanter er pr. i dag ikke utelukket fra valg som meddommer eller lagrettemedlem. Stortingsrepresentanter kan heller ikke kreve seg fritatt, annet enn der de har gyldig forfall i den enkelte sak.
Stortinget er Norges lovgivende forsamling. Det kan stilles spørsmål ved om rollen som lovgiver er forenlig med rollen som meddommer eller lagrettemedlem. Justisdepartementet har ingen grunn til å tro at stortingsrepresentanter som har utført verv som meddommere, ikke har klart å skille rollen som dommer fra rollen som lovgiver. Likevel kan dette utad oppfattes som en uheldig sammenblanding av to statsmakter - den lovgivende og den dømmende. Dette innbyr ikke til den nødvendige tillit til dommernes uavhengighet.
Statsråder er i dag utelukket fra valg som meddommer eller lagrettemedlem, jf. domstolloven § 66 nr. 1. Etter Justisdepartementets syn er det i denne sammenheng ingen grunn til at stortingsrepresentanter skal stilles annerledes enn statsråder.
De hensyn som gjør seg gjeldende i forhold til stortingsrepresentanter, kan også anføres i forhold til vararepresentanter.
Departementet foreslår på bakgrunn av dette følgende endring i domstolloven § 66:
§ 66 skal lyde:
Utelukket fra valg er:
Stortingets representanter og vararepresentanter,
statsrådets medlemmer,
øvrighetspersoner,
embetsmenn i dømmende stilling og rettsskrivere,
tjenestemenn ved påtalemyndigheten, politiet og fengslene ,
prester i statskirken og prester eller forstandere i registrerte trossamfunn,
praktiserende advokater.
Dersom en slik endring gjennomføres, vil det ikke lenger være noen grunn til å beholde regelen i domstolloven § 105 annet ledd siste setning, der vervet som medlem av Stortinget listes opp blant de offentlige verv som regnes som gyldig forfall for meddommere og lagrettemedlemmer.
Departementet foreslår derfor følgende endring i domstolloven § 105:
§ 105 annet ledd siste setning skal lyde:
«For lagrettemedlemmer og meddommere regnes ingen andre offentlige verv som gyldig forfall enn vervet som medlem av fylkesting, militærtjeneste og tjeneste ved høyere rett.»
4.2 Høringsinstansenes syn
Alle høringsinstansene som uttaler seg om spørsmålet, er positive til forslaget om å utelukke stortingsrepresentanter fra valg til meddommer eller lagrettemedlem. Dette gjelder Trondheim byrett, Asker og Bærum herredsrett, Nord-Troms herredsrett, Namdal sorenskriverembete, Halden sorenskriverembete, Solør sorenskriverembete, Romsdal sorenskiverembete, Senja sorenskriverembete, Riksadvokaten, Hordaland statsadvokatembeter, fylkesmannen i Nord-Trøndelag og Asker og Bærum politidistrikt.
4.3 Departementets vurderinger
Departementet går inn for å utelukke stortingsrepresentanter og vararepresentanter fra å kunne velges til meddommere og lagrettemedlemmer. Dette vil også omfatte valg til skjønnsmenn (jf. lov om skjønn og ekspropriasjonssaker 1. juni 1917 nr. 1 § 14 annet ledd, der det sies at reglene i domstolloven §§ 64-69 gjelder tilsvarende) og jordskiftemeddommere (jf. lov om jordskifte 21. desember 1979 nr. 77 § 8, som viser til at utvalget kommer i stand etter reglene i domstolloven).
Utad vil det kunne oppfattes som en sammenblanding av den lovgivende og den dømmende statsmakt om stortingsrepresentanter opptrer som lekdommere. I tillegg kan det være vanskelig for stortingsrepresentantene selv å gå over fra å drive politisk arbeid og til å utøve rollen som uavhengig dommer.
Departementet foreslår på dette grunnlag at stortingsrepresentanter og deres vararepresentanter føyes til listen i domstolloven § 66 over grupper som er utelukket fra valg. Samtidig foreslås å endre bestemmelsen i domstolloven § 105 annet ledd siste setning slik at vervet som medlem av Stortinget ikke lenger regnes som gyldig forfall for meddommere og lagrettemedlemmer.