5 Økonomiske og administrative konsekvenser
De økonomiske konsekvensene av forslaget om å utvide fedrekvoten med fire uker er beregnet til 6,5 millioner kroner for 2009 (Arbeids- og velferdsdirektoratet) i form av merutgifter for folketrygden. Utgiftene gjelder de to ukene stønadsperioden er foreslått utvidet med. Forslaget om å utvide fedrekvoten med to uker innenfor dagens stønadsperiode er ikke anslått å gi merutgifter. Midlene er bevilget over statsbudsjettet kapittel 2530. Anslaget for 2009 har sammenheng med at forslaget gis virkning for fødsler og omsorgsovertakelser fra og med 1. juli 2009 og at 90 prosent av fedrene tar ut fedrekvoten først etter at barnet er over et halvt år. Bare ca. 5 prosent av uttakene forventes å komme i siste halvår av 2009. Når endringene får helårseffekt, er merutgiftene anslått til om lag 300 mill. kroner.
Tall fra Arbeids- og velferdsdirektoratet viser at det i dag bare er om lag 80 fedre som tar ut maksimal foreldrepengeperiode på 29/39 uker i tilfeller der bare faren har opptjent rett til foreldrepenger. Det antas at enda færre vil ta ut hele stønadsperioden ved en utvidelse til 37/47 uker fordi mor da må ut i arbeid eller liknende allerede når barnet er 6 uker gammelt. Arbeids- og velferdsdirektoratet anslår de årlige merutgiftene til om lag 2-3 mill. kroner. Merutgiftene vil bli dekket innenfor Barne- og likestillingsdepartementets budsjettramme. Forslaget vil ikke medføre merutgifter i 2009.
Foreliggende tallmateriale tyder på at svært få kvinner får barn mens de deltar i introduksjonsprogram eller kvalifiseringsprogram. Eksakte tall finnes ikke. Fedrene til en del av disse barna vil heller ikke ha opptjent rett til foreldrepenger. Hvor lenge far kan ta ut foreldrepenger vil også avhenge av hvor lang tid mor har igjen som deltaker i det aktuelle programmet, og hvor lenge hun velger å være hjemme med barnet før hun går tilbake til programmet. Fordi det er usikkert hvor mange fedre som vil få rett til å ta ut foreldrepenger der mor deltar i et introduksjons- eller kvalifiseringsprogram, er kostnadsanslaget skjønnsmessig. Arbeids- og velferdsdirektoratet anslår at mellom 6 og 150 fedre vil få rett til foreldrepenger, og at kostnadene vil ligge mellom 0,1 og 5,8 mill. kroner. Arbeids- og velferdsdirektoratet anslår at merutgiftene mest sannsynlig vil være i størrelsesorden 3 mill. kroner. For 2009 anslås merutgiftene til opp mot 0,5 mill. kroner. Merutgiftene vil bli dekket innenfor Barne- og likestillingsdepartementets budsjettramme.
Forslagene antas ikke å gi administrative merkostnader av betydning.