6 Merknader til de enkelte paragrafene
6.1 Endringer i folketrygdloven
Til § 14-9
Bestemmelsen omhandler stønadsperioden for foreldrepenger. Endringen medfører at stønadsperioden for foreldrepenger ved fødsel utvides med to uker til 56 uker med 80 prosent dekningsgrad og 46 uker med 100 prosent dekningsgrad. Ved adopsjon forlenges stønadsperioden med to uker til 53/43 uker. Utvidelsen av stønadsperioden er altså på to uker uavhengig av valgt dekningsgrad.
Departementet presiserer at de to ekstra stønadsukene tilfaller mor dersom far ikke har rett til fedrekvote, er for syk til å ta seg av barnet eller er innlagt i helseinstitusjon, jf. § 14-12.
I femte ledd framgår det at fedrekvoten er unntatt fra deling mellom foreldrene. Endringen innbærer at fedrekvotens lengde utvides fra seks til ti uker. Siden stønadsperioden er utvidet med to uker, innebærer forlengelsen av fedrekvoten på fire uker at foreldrene får to uker mindre til valgfri fordeling seg i mellom. Mors maksimale stønadsperiode der begge foreldrene har rett til foreldrepenger blir to uker kortere enn i dag.
Til § 14-12
Bestemmelsen omhandler uttak av fedrekvote. Endringen innebærer at den øremerkede perioden for far (fedrekvoten) utvides med fire uker, fra seks til ti uker. Endringen gir ingen andre konsekvenser for reglene om fedrekvote.
Utvidelsen av fedrekvoten gjelder fedre som i dag har rett til fedrekvote, jf. første ledd. Dersom faren helt eller delvis lar være å ta ut fedrekvoten, blir stønadsperioden tilsvarende kortere. Dette gjelder likevel ikke dersom faren får unntak fra fedrekvoten fordi han er for syk til å ta seg av barnet eller er innlagt i helseinstitusjon, jf. tredje ledd. En konsekvens av at fedrekvoten utvides med to uker som etter gjeldende regler er til fri fordeling mellom foreldrene, er at den maksimale stønadsperioden for moren blir to uker kortere der begge foreldrene har rett til foreldrepenger.
Til § 14-13
Bestemmelsen omhandler de generelle vilkårene for farens uttak av foreldrepenger. Det foreslås inntatt to nye bokstaver i første ledd. Endringen medfører at faren kan ta ut foreldrepenger som ikke er fedrekvote dersom mor deltar i introduksjonsprogram for nyankomne innvandrere, jf. introduksjonsloven kapittel 2, eller kvalifiseringsprogram for personer med vesentlig nedsatt arbeids- og inntektsevne, jf. sosialtjenesteloven kapittel 5A. Det er i utgangspunktet bare der mor rent faktisk deltar i program far gis rett til foreldrepenger. Endringen vil gi flere fedre enn i dag rett til å ta ut foreldrepenger.
Det følger av Ot.prp. nr. 28 (2002-2003) og Ot.prp. nr. 70 (2006-2007) at introduksjonsprogrammet og kvalifiseringsprogrammet skal være på full tid. Det er således ikke åpnet for deltakelse på deltid. Hva som anses som heltid i programmene, kan avvike noe fra det som anses som heltid etter folketrygdloven § 14-13 første ledd bokstav b) og c). I forslag til endring er det derfor presisert at det bare er deltakelse på heltid som gir far rett til å ta ut foreldrepenger. Der mor dokumenterer at hun deltar i et av programmene, legges det ikke opp til at NAV skal foreta en nærmere vurdering av programmets innhold og omfang. Det skal da legges til grunn at kravet til deltakelse på heltid er oppfylt.
Når mor etter fødselen eller omsorgsovertakelsen faktisk har startet i et introduksjons- eller kvalifiseringsprogram, bør fravær fra programmet i forbindelse med for eksempel sykdom, ferie eller permisjon, behandles på samme måte som fravær fra arbeid/utdanning der mor går ut i arbeid/utdanning, jf. folketrygdloven § 14-13 første ledd bokstav a) eller b). Eksempelvis vil fars rett til å ta ut foreldrepenger der mor går ut i arbeid, etter gjeldende rett ikke falle bort dersom mor blir sykmeldt fra et arbeidsforhold hun faktisk har tiltrådt.
Til § 14-14
Bestemmelsen omhandler særlige regler der bare faren har opptjent rett til foreldrepenger. Endringen innebærer at stønadsperioden der bare faren har opptjent rett til foreldrepenger utvides med åtte uker til 37 uker med 100 prosent dekningsgrad og 47 uker med 80 prosent dekningsgrad. Utvidelsen i stønadsperioden er en konsekvens av at fedrekvoten ikke lenger trekkes fra der bare faren har rett til foreldrepenger. Faren har dermed rett til hele foreldrepengeperioden med unntak av de ni ukene som er forbeholdt mor. Etter gjeldende rett bestemmes stønadsperiodens lengde i disse tilfellene av vilkårene i § 14-13. Omfanget av morens yrkesaktivitet eller liknende i perioden 41 eller 51 uker etter fødselen eller omsorgsovertakelsen bestemmer altså det nærmere omfanget av farens stønadsperiode. Etter endringen må moren være i aktivitet som nevnt i § 14-13 første ledd fra barnet er seks uker og inntil 43/53 uker etter fødselen eller omsorgsovertakelsen for at faren skal kunne ta ut 37/47 uker. Faren kan også utsette uttaket etter reglene i § 14-11 eller ta ut foreldrepenger gradert, jf. § 14-16.
Bestemmelsens første ledds første og annet punktum er omformulert for å tydeliggjøre prinsippet bak stønadsperiodens lengde der bare far har opptjent rett til foreldrepenger, se nærmere om dette i kapittel 4.2 ovenfor. Det framgår av foreslått ordlyd at stønadsperioden der bare far har opptjent rett til foreldrepenger, utgjør den ordinære stønadsperioden etter fødsel eller omsorgsovertakelse, det vil si 43/53 uker avhengig av valgt dekningsgrad, med fratrekk for de ukene som er forbeholdt mor etter fødsel (seks uker). Ved adopsjon er ingen del av stønadsperioden forbeholdt mor, men det skal likevel gjøres fratrekk for de ukene som etter § 14-9 er forbeholdt mor etter fødsel.
Endringen vil også minske behovet for å endre ordlyden ved eventuelle senere endringer i stønadsperioden eller perioder forbeholdt mor eller far. Bestemmelsen gjelder både ved fødsel og adopsjon, og farens stønadsperiode er like lang i begge tilfeller.
6.2 Ikrafttredelsesbestemmelsen
Departementet foreslår at loven trer i kraft 1. juli 2009 og at endringene gjelder for tilfeller der fødselen eller omsorgsovertakelsen skjer tidligst denne datoen.