6 Administrative og økonomiske konsekvenser
Lokaldemokrati i Longyearbyen
Innføring av lokaldemokrati i Longyearbyen vil ha administrative og økonomiske konsekvenser, både på sentralt og lokalt nivå.
Administrativt vil innføring av lokaldemokrati innebære at det etableres et nytt folkevalgt organ - lokalstyret. Lokalstyre vil være øverste organ i Longyearbyen lokalstyre. Samtidig vil Svalbardrådet avvikles. Longyearbyen lokalstyre vil få en betydelig utvidelse av myndighet, oppgaver og ansvarsområde i forhold til det Svalbardrådet har hatt.
Enkelte av myndighetsoppgavene vil bli overført fra Sysselmannen på Svalbard. Sysselmannen vil imidlertid beholde ansvar for disse oppgavene for resten av Svalbard. Sysselmannen vil derfor måtte opprettholde kompetansen på disse saksområdene i forhold til de øvrige områdene og bosetningene på Svalbard. Sysselmannen vil også få nye oppgaver i forbindelse med innføring av lokaldemokrati, blant annet klagebehandling og tilsyn. Samlet sett kan det derfor ikke forventes innsparinger hos sysselmannen.
I en overgangs- og innføringsfase vil innføring av lokaldemokrati innebære et økt tilskuddsbehov. Men også på sikt antar departementet at innføring av lokaldemokrati vil medføre økte utgifter. Særlig vil utgiftene være knyttet til administrasjonen i Longyearbyen lokalstyre. Det vil være behov for bl.a. juridisk og økonomisk kompetanse for å kunne ta seg av myndighetsoppgavene og de krav som stilles til økonomistyring.
Videre vil Longyearbyen lokalstyre overta som eier av Svalbard Samfunnsdrift AS. Svalbard Samfunnsdrift AS mottar i dag et tilskudd fra staten for å dekke selskapets underskudd på de tjenestene de yter. Når Longyearbyen lokalstyre overtar som eier av Svalbard Samfunnsdrift AS, vil tilskuddet gå direkte til Longyearbyen lokalstyre, som kanaliserer dette videre til selskapet.
Størrelsen på tilskuddet vil bli fastsatt i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet det enkelte år. Tilskuddet vil blant annet være avhengig av nivået på samfunnstjenestene. I Budsjett-innst. S. nr. 14 (2000-2001) til Svalbardbudsjettet pekte utenrikskomiteen på at det må finnes en løsning på utfordringer knyttet til fremtidig energiproduksjon og til opprustning/vedlikehold av distribusjonsnettet for fjernvarmen i Longyearbyen. Komiteen understreket at dette må være avklart før Svalbard Samfunnsdrift AS blir overført til Longyearbyen lokalstyre. Behovet for opprustning av energiverket og forsyningsnettet i Longyearbyen er ikke en direkte økonomisk konsekvens av innføring av lokaldemokrati. Regjeringen vil komme tilbake til dette spørsmålet i budsjettsammenheng.
Konfliktråd og forliksråd
Etablering av konfliktråd for Svalbard vil bli en statlig utgiftspost. Det antas at konfliktrådet vil få et forholdsvis lite antall saker. Det vil likevel påløpe visse administrative kostnader, bl.a. kurs for konfliktrådsleder og meglere.
Etablering av forliksråd for Svalbard vil innebære utgifter for Longyearbyen lokalstyre, som også vil motta inntekter fra rettsgebyret.
Øvrige lovendringer
De øvrige forslag til lovendringer vil ikke ha økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.