5 Bakgrunnen for denne gjennomgangen av bestemmelsene om helgedagsfredning
Som nevnt ovenfor har det vist seg å være mer praktiske og økonomiske argumenter som først og fremst har blitt vektlagt når det de senere år har vært ønskelig å gi dispensasjon fra den alminnelige helgedagsfredningen. Da det i 1993 ble gjort et midlertidig unntak for utsetting av faststående redskap etter kl. 1600 på søn- og helligdager i fisket etter torsk og hyse, så departementet det slik at dette unntaket ikke burde gjøres permanent før det var foretatt en helhetlig vurdering av konsekvensene ved å oppheve helgedagsfredningen, helt eller delvis, i kystfisket. Senere kom det også spørsmål om å oppheve helgedagsfredningen for havfiskeflåten, i den grad denne delen av fiskeflåten er omfattet.
På denne bakgrunn foretok Fiskeridirektoratet en gjennomgang av bestemmelsene i et notat fra januar 1996. Direktoratet antok her at hovedregelen om helgedagsfredning fortsatt burde ligge fast, og fremholdt i den forbindelse at «(k)ystfartøyene mener seg best tjent med samme hviledag for alle deltagere, da helgedagsfredning har en fordelingseffekt og dispensasjon kan ha en omfordelingseffekt».
Derimot mente direktoratet at man burde vurdere helt å oppheve helgedagsfredningen i området utenfor 12 n.mil, altså at de ovenfor refererte særbestemmelsene i forskriften av 10. august 1984 for fiske etter brisling innenfor 90 n.mil, fiske etter sild, makrell og hestmakrell i et definert område i Skagerrak og fiske etter sild og makrell med garn og krokredskap, eventuelt ble tatt bort.
Når det gjelder området mellom 4 og 12 n.mil, hvor det som referert ovenfor er slik at helgedagsfredningen ikke gjelder i de tidsrom og i de områder hvor det er tillatt å drive fiske med trål etter bunnfisk, påpekte direktoratet at denne regelen innebærer et relativt komplisert geografiske bilde.
I store trekk er det slik at det i området sør for 67°10'N er adgang til å drive trålfiske inn til 4 n.mil hele året, og således er dette området også i utgangspunktet unntatt fra helgedagsfredningen. For strekningen nord for 67°10'N er det et antall definerte områder som er åpne hele året for tråling og dermed omfattet av unntaket fra helgedagsfredningen inn til 4 n.mil, mens det er et antall andre områder som omfattes av unntaket til visse tider og i vekslende avstand fra land. Fiskeridirektoratet påpekte i sitt notat at dersom dette bildet skulle kunne forenkles, syntes det mest nærliggende å foreta en gjennomskjæring og dele området langs kysten mellom 4 og 12 n.mil i tre områder:
fra svenskegrensen til 67°10'N, hvor grensen på 4 n.mil kunne videreføres,
området Lofoten/Vesterålen, hvor en kunne sette grensen til 4 n.mil utenom Lofotsesongen, og
en grense for hele året for strekningen fra for eksempel 68°35'N til grensen mot Russland, for eksempel 6 eller 8 n.mil.