5 Økonomiske og administrative konsekvenser
I høringsnotatet la Sosial- og helsedepartementet til grunn at en oppheving av tilvirkningsmonopolet for brennevin bare vil medføre et fåtall søknader om bevilling for tilvirkning av brennevin. Sosialdepartementet antar at dette ikke vil medføre merbelastning av betydning for bevillingsmyndigheten, som fra 01.01.02 er Sosial- og helsedirektoratet.
Bevillingsordningen etter alkoholloven er selvfinansierende gjennom gebyrer, og påfører ikke staten kostnader.
Endringene vil ikke å få økonomiske eller administrative konsekvenser for kommunene.
Opphevingen av alkoholtilvirkningsloven vil bidra til å skape et enklere regelverk og en enklere forvaltning, i samsvar med regjeringens program for fornyelse av offentlig sektor. En oppheving av alkoholtilvirkningsloven forutsettes ikke å ha økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning.
Rusmiddeldirektoratet, som var bevillingsmyndighet fram til 31.12.01 slutter seg i sin uttalelse til høringsnotatets punkt om administrative og økonomiske konsekvenser. Direktoratet opplyser at den økte arbeidsmengden for direktoratet som følge av lovendringen ikke forventes å bli så stor at det vil påvirke behovet for personell. Sosialdepartementet legger til grunn at omorganiseringen av den sentrale sosial- og helseforvaltning, med opprettelsen av Sosial- og helsedirektoratet, og overføring av Rusmiddeldirektoratets oppgaver, ansvar og ressurser dit, ikke vesentlig påvirker dette.
Toll- og avgiftsdirektoratet påpeker i sin høringsuttalelse at administrative og økonomiske konsekvenser for Tollvesenet ikke er avklart. Direktoratet mener endringen vil føre til at Tollvesenet må bruke større ressurser på innkreving av avgifter. Finansdepartementet legger imidlertid til grunn at forslaget ikke vil føre til en slik økning i antall tilvirkere at dette vil få store konsekvenser for Tollvesenets ressursbruk. Det legges til grunn at endringen håndteres innenfor etatens budsjettrammer.