6 Administrative og økonomiske konsekvenser
Lovforslaget gir hjemmel til å utarbeide et regelverk som for myndighetene kan ha budsjettmessige konsekvenser i forhold til kontroll. Angjeldende direktiv oppstiller ikke krav om arbeidstidsregistrering om bord, og det vil ikke være aktuelt å oppstille særkrav om dette. Ansvarlig myndighet vil imidlertid kunne kreve fremlagt de opplysninger som er nødvendig for kontroll. Slike opplysninger kan fremgå av dagbok, men ved mistanke om uregelmessigheter kan det i enkelttilfeller være aktuelt å kreve nærmere registrering om bord på noen fartøy. Det antas ikke å oppstå økonomiske konsekvenser av betydning i forhold til slik kontroll.
For øvrig åpner direktivet for en regulering av arbeids- og hviletid i tariffavtaler. Denne fleksibiliteten anses viktig under hensyn til kostnadseffektiv og rasjonell drift av fiskeflåten, og innebærer at eventuelle negative virkninger av regelverket ikke antas å oppstå. Hva angår administrative konsekvenser for næringen bemerkes at det vil være overlatt det enkelte rederi eller den enkelte skipsfører å finne løsninger for egenkontroll av arbeids- og hviletid. Dette gjør det mulig å finne effektive løsninger tilpasset fartøyet, noe som bidrar til at administrative konsekvenser minimaliseres.
Forslaget om å oppheve § 1 annet ledd og § 2 annet ledd i lov 16. juni 1972 nr. 43 om ferie for fiskere vil ikke ha noen administrative eller økonomiske konsekvenser.