7 Merknader til forslaget
7.1 Merknader til endringene i arbeidstidsloven
Til § 1
I § 1 første ledd presiseres at kun lovens §§ 1 a og 2 nr. 4 skal gjelde for fiske- og fangstfartøy. Det kommenteres at forslaget ikke har tatt utgangspunkt i lovens anvendelse av begrepet «sjøfolk». Dette begrepet anvendes ikke i forhold til arbeidstakere om bord på fiske- og fangstfartøy og er egnet til å skape misforståelser hva angår hvem som er omfattet. Det er for øvrig ønskelig at den nærmere avgrensning av hvilke grupper som skal omfattes skjer gjennom forskrift. Dette sikrer nødvendig fleksibilitet blant annet i forhold til den avgrensning som må finne sted i forhold til arbeidstakere under 18 år jfr. forskrift av 25. april. 2002 om arbeid og utplassering av ungdom på norske skip og enefiskere. Definisjonen av fiske- og fangstfartøy i § 2 nr. 4 konkretiserer hvilke fartøy som kan omfattes av forskriften.
Til § 1 fjerde ledd nr. 4.3. og nr. 4.4.
Bestemmelsene oppheves. Av hensyn til regelverkets systematikk er det riktig å definere lovens virkeområde i forhold til fiske- og fangstfartøy i § 1 første ledd, hvor det positivt angis hvilke bestemmelser i loven som skal gjelde for denne gruppen. Gjennom forslagets § 2 fjerde ledd videreføres § 1 nr. 4.3 og 4.4 i definisjonen. Opphevelsen må videre sees i sammenheng med § 1 femte ledd. Denne bestemmelsen er ikke ment å omfatte arbeidstakere om bord på fiske- og fangstfartøy.
Til § 1 a
Denne bestemmelsen gir hjemmel for å regulere arbeids- og hviletid på fiske- og fangstfartøy i forskrift. De særlige forhold som gjør seg gjeldende i forhold til arbeids- og hviletid om bord på fiskefartøy tilsier at dette bør reguleres særskilt i eget regelverk. Bestemmelsen sikrer for øvrig nødvendig fleksibilitet i forhold til rask gjennomføring av eventuelle endringer særlig tilpasset næringens behov. I denne forbindelse bemerkes at det samarbeid som har vært mellom Sjøfartsdirektoratet og næringen i forbindelse med utarbeidelse av forslag til regelverk for gjennomføring av direktivet, har vist seg vellykket i forhold til å sikre løsninger tilpasset hele næringen.
Til § 2 fjerde ledd
Bestemmelsen definerer fiske- og fangstfartøy i samsvar med den alminnelige forståelsen av begrepet. Det bemerkes at vi ikke har rene fabrikkskip i Norge, men at noen fiskefartøy anvendes i kombinasjonsdrift. Det er derfor funnet riktig å inkludere fartøy som er bestemt til tilvirkning av fiske- eller fangstprodukter i definisjonen. Hvis en i motsatt fall utelater denne gruppen, vil det være nødvendig å la disse bli omfattet av de bestemmelser som er nedfelt i lov om arbeidstiden og hviletiden på skip i de tilfeller fartøyet anvendes som fabrikkskip. En slik løsning innebærer at fartøy med kombinasjonsdrift vil omfattes av to ulike regelsett hva angår regulering av arbeids- og hviletid. For øvrig gjør samme hensyn seg gjeldende i forhold til fabrikkskip som de fartøy som utfører ordinær fiske- og fangstvirksomhet.
Øvrig forslag til endring i lov 3. juni 1977 nr. 50 om arbeidstiden og hviletiden på skip
Til § 12 tredje ledd:
Lov om arbeidstiden og hviletiden på skip ble endret ved lov 28. juni 2002 nr. 60. Det har i ettertid vist seg at en formulering i § 12 tredje ledd skaper misforståelser, og det er derfor ønskelig å presisere ordlyden. Slik bestemmelsen er formulert i dag kan den gi forståelsen av at den bare gjelder sjøfolk om bord på skip med vaktordning. Dette er ikke riktig da bestemmelsen gjelder vaktgående personell. Bestemmelsen er i samsvar med «Nærmere bestemmelser og veiledning vedrørende normer for opplæring, sertifikater og vakthold for sjøfolk (STCW-koden)» som er vedlegg til «Den internasjonale konvensjon om normer for opplæring, sertifikater og vakthold for sjøfolk, 1978 med endringer i 1995 (STCW 1995)» Avsnitt VIII/1.3. Angjeldende bestemmelse gjelder vaktgående personell uavhengig av om arbeidsordningen om bord er skiftordning eller vaktordning.
Forslaget innebærer ikke en materiell endring i bestemmelsen, og har ikke vært sendt på høring.
7.2 Merknader til tidspunktet for ikrafttredelse
Direktiv 2000/34/EF trer i kraft 1. august 2003. Av hensyn til våre forpliktelser etter EØS-avtalen må de foreslåtte endringene derfor tre i kraft før dette tidspunkt. Av hensyn til næringens behov for å tilpasse seg nytt regelverk foreslås ikrafttredelse senest 30. juni 2003.