4 Medisinske skadevirkninger knyttet til slag og spark mot hodet i kampaktivitet
Departementet har innhentet en uttalelse fra Norges Idrettsmedisinske Forening ved dr. Ingunn R. Rise, overlege, Nevrokirurgisk avdeling, Rikshospitalet, om slag og spark mot hodet i kampaktiviteter - medisinske skadevirkninger. Det konkluderes i uttalelsen som følger:
«Det foreligger omfattende dokumentasjon på at profesjonell boksing fører til hjerneskade, i enkelte materialer hos opp til 90 % av de undersøkte. I andre kampaktiviteter hvor utøvere påføres slag mot hodet slik som i profesjonell boksing, kan man forvente at et tilsvarende skadepanorama vil bli beskrevet.»
Norges og Sveriges rolle som foregangsland i å forby profesjonell boksing fremheves internasjonalt. World Medical Association og American Medical Association, AMA, har fattet vedtak som går ut på å forby all boksing. I den vestlige verden har kampaktiviteter i den senere tid blitt et alternativ til boksing. Både boksere og utøvere av kampaktiviteter kan påføres alvorlige og livstruende skader. De alvorligste skadene er hode- og hjerneskadene. Livstruende blødning fra milt og lever etter slag mot buken forekommer også, likeledes øyeskader som truer synet.
Allerede i 1928 ble «punch drunk» syndromet, også kjent som «dementia pugilistica» - «boksedemens» beskrevet, hvor uklar artikulasjon, gangustøhet, nedsatt hukommelse og parkinsonistiske symptomer er karakteristisk. Det er anslått at minst 10-17% av profesjonelle boksere får sikker kronisk hjerneskade med nedsatt hukommelse, demens, uklar tale og gangustøhet, personlighetsforandringer og sosial instabilitet.
I enkelte materialer er opp til 90 % av de undersøkte profesjonelle bokserne påvist å ha hjerneskade. Antall kamper har større betydning enn antall knockout eller tekniske knockout for om man utvikler slike senskader. Jo lengre en boksekarriere varer, jo større er risikoen for å pådra seg kronisk hjerneskade. Symptomene vil øke over tid, også etter at bokseren har avsluttet karrieren. Ved undersøkelser av avdøde bokseres hjerner er det funnet forandringer som i stor grad ligner de patologiske (sykelige) forandringene som påvises hos pasienter med Alzheimers sykdom. Hjernesvinn er påvist ved computertomografibilder (CT) hos mellom 20 % og 50 % av undersøkte profesjonelle boksere.
Utøvelse av kampidretter i den vestlige verden er en til dels ny aktivitet, og der er forholdsvis sparsomt med medisinsk litteratur som omhandler aktiviteter hvor slag og spark mot hodet inngår. Det er imidlertid vist at hodeskader er en viktig del av skadene i fullkontakt kick-boksing. Utøvere av kampaktiviteter slår og sparker mot hodet med en kraft som er like stor som den profesjonelle boksere kan avlevere. Dette innebærer at betydelige og voldsomme akselerasjoner av hjernen vil kunne oppstå, og dermed også hjerneskader. Det er vist at også i andre kampaktiviteter enn boksing, er antall kamper og tidsperiode med deltakelse direkte og signifikant korrelert til skadeantall og alvorlighetsgraden av skadene.
Man kan derfor forvente at de langtidsskadene som er rapportert i boksing etterhvert også vil bli påvist hos utøvere av andre kampaktiviteter hvor støt mot hodet inngår.»