Forslag til lov om endringer i arbeidsmiljøloven (varsling)
I
I lov 17. juni 2005 nr. 62 om arbeidsmiljø, arbeidstid og stillingsvern mv. (arbeidsmiljøloven) gjøres følgende endringer:
§ 2-4 skal lyde:
§ 2-4 Varsling om kritikkverdigeforhold i virksomheten
(1) Arbeidstaker har rett til å varsleom kritikkverdige forhold i virksomheten.
(2) Arbeidstakers fremgangsmåte ved varslingen skalvære forsvarlig.Arbeidstaker har uansettrett til å varsle i samsvar med varslingsplikt eller virksomhetensrutiner for varsling. Det samme gjelder varsling til tilsynsmyndighetereller andre offentlige myndigheter.
(3) Arbeidsgiver har bevisbyrden for at varsling harskjedd i strid med denne bestemmelsen.
Ny § 2-5 skal lyde:
§ 2-5 Vern mot gjengjeldelse vedvarsling
(1) Gjengjeldelse mot arbeidstaker som varsleri samsvar med § 2-4 er forbudt. Dersom arbeidstaker fremleggeropplysninger som gir grunn til å tro at det har funnetsted gjengjeldelse i strid med første punktum, skal detlegges til grunn at slik gjengjeldelse har funnet sted hvis ikkearbeidsgiveren sannsynliggjør noe annet.
(2) Første ledd gjelder tilsvarende vedgjengjeldelse mot arbeidstaker som gir til kjenne at retten til å varsleetter § 2-4 vil bli brukt, for eksempel ved å fremskaffeopplysninger.
(3) Den som er blitt utsatt for gjengjeldelsei strid med første eller andre ledd, kan kreve oppreisning utenhensyn til arbeidsgivers skyld. Oppreisningen fastsettes til detbeløp som retten finner rimelig under hensyn til partenesforhold og omstendighetene for øvrig. Erstatning for økonomisktap kan kreves etter alminnelige regler.
Ny § 3-6 skal lyde
§ 3-6 Plikt til å leggeforholdene til rette for varsling
Arbeidsgiver skal, i tilknytning til det systematiskehelse-, miljø- og sikkerhetsarbeidet, utarbeide rutinerfor intern varsling eller sette i verk andre tiltak som legger forholdenetil rette for intern varsling om kritikkverdige forhold i virksomheteni samsvar med § 2-4, dersom forholdene i virksomhetentilsier det.
§ 13-8 skal lyde:
§ 13-8 Bevisbyrde
Dersom arbeidstaker eller arbeidssøker fremlegger opplysninger som gir grunn til å tro at det har funnet sted diskriminering i strid med bestemmelse i dette kapittel,må arbeidsgiver sannsynliggjøre at det likevel ikke har funnet sted slik diskriminering eller gjengjeldelse.
§ 13-9 første og andre ledd skal lyde:
(1) Den som er blitt diskriminert i strid med dettekapittel , kan kreve oppreisning uten hensyn til arbeidsgivers skyld. Oppreisningen fastsettes til det beløp som retten finner rimelig under hensyn til partenes forhold og omstendighetene for øvrig.
(2) Erstatning for økonomisk tap som følge av diskriminering i strid med dette kapittel , kan kreves etter de alminnelige regler.
§ 18-6 første ledd skal lyde:
(1) Arbeidstilsynet gir de pålegg og treffer de enkeltvedtak ellers som er nødvendige for gjennomføringen av bestemmelsene i og i medhold av kapittel 2 med unntak av §§ 2-4 og 2-5, kapittel 3 til 8, kapittel 10 med unntak av § 10-2 andre til fjerde ledd og § 10-6 tiende ledd, kapittel 11 samt §§ 14-5 til 14-8, 15-2 og 15-15.
II
Loven trer i kraft når Kongen bestemmer.