7 Administrative og økonomiske konsekvenser
Tilsyn på arbeidsplasser med arbeidsinnvandrere er ressurskrevende. Det er spesielt det å få tak i opplysninger og dokumentasjon og eventuell gransking av dokumentasjonen som fremlegges, som er komplisert og tidkrevende. I tillegg kan det være vanskelig å få avdekket hva som er de reelle forholdene i arbeidskontraktene i forhold til lønn, arbeidstid mv. Språkproblemer bidrar sterkt til at dette tilsynsarbeidet blir ekstra ressurskrevende.
Det økte ressursbehovet vil vesentlig bestå i behov for flere årsverk i tilsynsetatene, fordelt på inspektører, jurister og tolker/språkkyndige. I Revidert Nasjonalbudsjett for 2006 ble Petroleumstilsynet tilført 1 million kroner mens Arbeidstilsynet ble tilført 3 millioner kroner for inneværende år. Ressursbehov utover dette vil måtte dekkes innenfor tilsynsetatenes egne budsjetter.
På den annen side vil Arbeidstilsynets og Petroleumstilsynets nye virkemidler i en del tilfeller gjøre det enklere å føre tilsyn. De nye reglene vil gi tilsynsetatene bedre mulighet til å rydde opp i saker på egen hånd uten å måtte gå veien om politiet. Samtidig vil de sakene som blir politianmeldt, være vesentlig bedre forberedt. Dette vil innebære mindre press på politiets ressurser.
Når det gjelder forslaget om å pålegge byggherrer å innta klausuler i kontrakter med underleverandører om at deres arbeidstakere skal ha lønns- og arbeidsvilkår i tråd med en allmenngjøringsforskrift, antas det ikke å medføre økonomiske eller administrative kostnader for byggherren. Disse vil uansett inngå kontrakter med sine underleverandører, og krav om en ekstra kontraktsklausul vil ikke ha betydning så lenge det ikke innebærer noen plikter i forhold til etterlevelsen av kontraktsklausulene.
For oppdragstakerne vil dette forslaget bare medføre økte kostnader dersom deres arbeidstakere ikke tidligere har fått lønns- og arbeidsvilkår i henhold til kravene i en allmenngjøringsforskrift.