Planlegging og konsesjonsbehandling av vindkraftanlegg på land

Til innholdsfortegnelse

Innledning

Denne veilederen handler om kommunenes planlegging av konsesjonspliktige vindkraftanlegg på land etter plan- og bygningsloven, og hvordan planleggingen kan samordnes med konsesjonsbehandling etter energiloven. Den beskriver hvordan kommuner, tiltakshavere og andre aktører kan bidra til effektive og gode prosesser for avklaring av vindkraftutbygging, og hvordan de kan legge til rette for god medvirkning. Veilederen omtaler også konsultasjonsplikten med samiske interesser.

Planlegging etter plan- og bygningsloven ligger innenfor Kommunal- og distriktsdepartementets (KDD) ansvarsområde, mens konsesjoner etter energiloven ligger innenfor Energidepartements (ED) ansvarsområde med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som konsesjonsmyndighet. For å begrense omfanget av denne veilederen, henvises det flere steder til veiledere, forskrifter mv. som er utgitt på NVE og KDD sine nettsider.

1. juli 2023 trådte endringer i plan- og bygningsloven og energiloven i kraft. Det kan ikke gis konsesjon for vindkraftanlegg på land før tiltaket er planavklart etter plan- og bygningsloven. Planavklaringen skal vanligvis gjøres ved at kommunen vedtar en områderegulering for vindkraftanlegget. Dette innebærer et krav om reell avklaring av arealbruken for vindkraftanlegg etter plan- og bygningsloven. Kommunene kan stoppe private planforslag for vindkraftutbygging ved oppstart og undervegs i planarbeidet, og de kan kreve at tiltakshaver utarbeider områderegulering.

Regionale planer, interkommunale planer og kommuneplaner er viktige verktøy for å samordne ulike interesser og hensyn i arealbruken. Selv om det ikke er noe krav om at lokalisering av vindkraftanlegg gjøres gjennom slike overordnede planprosesser, vil de kunne være nyttige for å se større arealer i sammenheng, vurdere alternative lokaliteter og sumvirkninger av flere vindkraftanlegg, eller av vindkraft og annen arealutnytting. Dette blir omtalt i veilederens del 3.

Vindkraftanlegg på land må ha konsesjon etter energiloven. Stortinget sluttet seg til flere endringer i konsesjonsprosessen for vindkraftanlegg på land da vindkraftmeldinga (Meld. St. 28 (2019–2020)) ble behandlet i 2020. Det skal blant annet bidra til at det blir tatt mer hensyn til konsekvensene for miljø og naboer, og blir nærmere omtalt i denne veilederen.

Energilovforskriften § 3-1 fastsetter hvilke vindkraftanlegg som krever konsesjon. Anlegg som er fritatt fra konsesjonsplikten, behandles etter plan- og byggesaksreglene i plan- og bygningsloven. Det er utgitt en egen veileder om slike anlegg, og de omtales derfor ikke i denne veilederen. Se Veileder mindre vindkraftanlegg.

Kravet om at det ikke kan gis konsesjon for vindkraftanlegg før tiltaket er planavklart etter plan- og bygningsloven, gjør at kommunene får en viktig rolle som beslutningstaker. Tiltakshaver må forholde seg til kommunen helt fra oppstarten av et mulig vindkraftprosjekt. Samtidig skal NVE som konsesjonsmyndighet involveres tidlig. Der det ligger til rette for det, bør områderegulering og konsesjonsprosess samordnes i tid med felles konsekvensutredning. Et hovedpunkt i veilederen er omtalen av hvordan samordningen mellom plan- og konsesjonsprosessen bør skje i praksis.

Del 1 av veilederen beskriver hvordan et privat forslag til områderegulering for vindkraftanlegg kan samordnes med en konsesjonsbehandling. De enkelte fasene i en slik samordnet prosess vises i tekst og figurer. Det er ikke noe krav om slik samordning, og det er mulig å samordne bare deler av prosessen, f.eks. fram til vedtatt plan- og utredningsprogram.

Del 2 av veilederen omtaler hvordan områderegulering for vindkraftanlegg, konsesjon og detaljplan skal utformes. Det redegjøres særskilt for de særreglene som gjelder for områderegulering for vindkraftanlegg, blant annet om begrensninger i innhold og bestemmelser. Om det skal gis konsesjon til vindkraftverket eller ikke, avgjøres av NVE. Detaljene i vindkraftprosjektet skal fastsettes gjennom konsesjonsbehandlingen og i detaljplan. Det gis også en omtale av hvordan vindkraftanlegg kan avsettes i kommuneplanens arealdel og regionale planer.

Del 3 gir en oversikt over regelverk og roller i planlegging og konsesjonsbehandling av vindkraftverk. Kapitlet omhandler plansystemet for vindkraftanlegg etter plan- og bygningsloven og konsesjonssystemet for vindkraft etter energiloven med tilhørende detaljplan. Det omtaler hvordan konsekvensutredninger knyttet til planprosesser og konsesjonssøknader skal gjennomføres. Til slutt i kapitlet omtales konsultasjoner med samiske interesser i plan- og konsesjonsprosesser.

Til forsiden