4 Gjeldende rett og endringsbehov
Energiloven kapittel 9 om beredskap gjelder også for andre enn de som er konsesjonærer etter energiloven, for eksempel eiere av store kraftverksdammer. Kapitlet har blant annet regler om Kraftforsyningens beredskapsorganisasjon (KBO) i § 9-1, vedtaksmyndighet i § 9-2 og sikringstiltak i § 9-3. Formålet med beredskap i kraftforsyningen er ikke angitt i energiloven utover hva som følger av lovens generelle formålsbestemmelse, jf. energiloven § 1-2.
Forskrift 7. desember 1990 om produksjon, omforming, overføring, omsetning, fordeling og bruk av energi m.m. (energilovforskriften) har i kapittel 8 om beredskap blant annet nærmere bestemmelser om formålet med kraftforsyningsberedskap i § 8-1, nærmere regler om KBO i § 8-2, sikringstiltak i § 8-3 og forebyggende sikkerhetstiltak i § 8-4.
Ved kgl.res. av 29. september 1989 nr. 4025 fastsatt i medhold av lov 14. desember 1956 nr. 7 om forsynings- og beredskapstiltak fikk Olje- og energidepartementet fullmakt til i fremtiden å endre «Instruks for Kraftforsyningens Beredskapsorganisasjon». Selve instruksen ble fastsatt ved departementsvedtak av 13. august 1993 nr. 4121. Bestemmelsene i instruksen er nå delvis overlappende med kapittel 2 i beredskapsforskriften. Det tas sikte på å oppheve instruksen som oppfølging av lovforslaget her, siden denne heretter vil være dekket av energiloven med forskrifter.
Ved Kronprinsregentens resolusjon av 11. januar 1991 nr. 13 er det fastsatt forskrift om «Sikkerhetsbestemmelser for kraftforsyningen» med hjemmel i energiloven § 10-6. Sikkerhetsbestemmelsene for kraftforsyningen omhandler tiltak for sikring mot skade ved krigshandling eller sabotasje på bestående anlegg, anlegg under bygging eller planlagte anlegg som er, eller trolig vil bli, av betydning for landets kraftforsyning. Bestemmelsene skal bidra til å hindre uvedkommende i å skaffe seg informasjon om, og adgang til, kraftforsyningsanlegg i den hensikt å forstyrre eller ødelegge virksomheten, jf. forskriften punkt 1. Bestemmelsene er nå i det alt vesentligste overlappende med beredskapsforskriften. Det tas sikte på å oppheve sikkerhetsbestemmelsene for kraftforsyningen som oppfølging av lovforslaget her, siden disse bestemmelsene heretter vil være dekket av energiloven med forskrifter.
Beredskapsforskriften inneholder blant annet regler om KBO i kapittel 2, ressurser i kapittel 3, sikkerhet i kapittel 4, sikringstiltak i kapittel 5 og informasjonssikkerhet i kapittel 6.
Bestemmelsene om KBO og sikringstiltak må endres for å fremstå som effektive virkemidler for å sikre beredskapen i kraftforsyningen. Det er spesielt behov for å styrke krav til forberedelser for å håndtere ekstraordinære situasjoner i fredstid. Nærmere begrunnelse for de endringer som foreslås er gitt nedenfor i kapittel 5.