6 Merknader til bestemmelsene i lovforslaget
6.1 Domstolloven
Til § 55 fjerde ledd
Nytt fjerde ledd i domstolloven § 55 er en konsekvens av at forskrift 20. desember 1974 nr. 4 om strafferegistrering oppheves. Det innebærer ingen realitetsendring i forhold til den nevnte forskriften. Hvem som er å anse som tilsettingsmyndighet, fremgår av domstolloven § 55 flg. Som tilsettingsmyndighet regnes her ikke bare det organ som treffer vedtak om tilsettingen, men også organer som forbereder vedtaket, som Innstillingsrådet for dommere. Tilsetting av dommerfullmektiger er nevnt særskilt, slik at det fremgår klart av loven at politiattest kan innhentes også for dommerfullmektiger.
Til § 73 annet ledd
Bestemmelsen endres som følge av at strafferegistreringsloven med tilhørende forskrift oppheves ved iverksetting av politiregisterloven. Den aktuelle vandelsvurderingshjemmelen i forbindelse med valg av meddommere og lagrettemedlemmer viderefører strafferegistreringsforskriften § 6a.
Til § 76 første ledd
Det vises til merknadene til domstolloven § 73 annet ledd.
Til § 77
Det vises til merknadene til domstolloven § 73 annet ledd.
Til § 78
Det vises til merknadene til domstolloven § 73 annet ledd.
Til § 79
Bestemmelsen viderefører påtaleinstruksen § 5-4 tredje ledd.
Til § 91 tredje ledd og femte ledd
Bestemmelsen i tredje ledd endres som følge av at strafferegistreringsloven med tilhørende forskrift oppheves ved iverksetting av politiregisterloven. Bestemmelsen er en videreføring av strafferegistreringsforskriften § 6a.
I femte ledd videreføres påtaleinstruksen § 5-4 tredje ledd.
Til § 220 fjerde ledd første punktum
Bestemmelsen endres slik at det tydelig fremgår at det kun kan kreves fremleggelse av ordinær politiattest. Endringen innebærer en klargjøring av gjeldende rett. Som tidligere beror det på en konkret vurdering hvorvidt ilagt straff skal være til hinder for å gi advokatbevilling.
Til § 223 annet ledd annet punktum
Det vises til merknadene til domstolloven § 220 fjerde ledd første punktum.
6.2 Skjønnsprosessloven
Til § 14 annet ledd
Det inntas en henvisning til domstolloven § 79 i forbindelse med at påtaleinstruksen § 5-4 tredje ledd videreføres i denne bestemmelsen.
6.3 Heimevernloven
Til § 29 annet ledd
Bestemmelsen endres som følge av at strafferegistreringsloven med tilhørende forskrift oppheves ved iverksetting av politiregisterloven. Bestemmelsen er en videreføring av strafferegistreringsforskriften § 12 første ledd nr. 4 bokstav i.
6.4 Vernepliktsloven
Til § 46 a
Bestemmelsen endres som følge av at strafferegistreringsloven med tilhørende forskrift oppheves ved iverksetting av politiregisterloven. Bestemmelsen er en videreføring av strafferegistreringsforskriften §§ 6b og 9a.
6.5 Vegtrafikkloven
Til § 27 første ledd
Bestemmelsen endres slik at det tydelig fremgår at det kun kan kreves fremleggelse av ordinær politiattest. Endringen innebærer en klargjøring av gjeldende rett.
6.6 Straffeprosessloven
Til § 28
Endringene i bestemmelsen innebærer dels reelle og dels formelle endringer i forhold til gjeldende regulering.
De formelle endringer er foranlediget av at man forener den regulering som i dag finnes i straffeprosessloven § 28 og i påtaleinstruksen § 4-1. Dette innebærer at bestemmelsen både gjelder for saker som har fått sin endelige avgjørelse i retten, og saker som er avgjort av påtalemyndigheten, enten i form av henleggelse eller ved utferdigelse av forelegg, påtaleunnlatelse eller beslutning om overføring til konfliktråd. I lovteksten vises dette at teksten er endret fra «rettsbøker og andre dokumenter i en straffesak som retten har avsluttet behandlingen av», til «rettsbøker og andre dokumenter i en avsluttet straffesak».
I gjeldende § 28 er allmennhetens rett til innsyn i dommer som ikke er eldre enn fem år, regulert i annet ledd. I påtaleinstruksen § 4-1 tredje ledd gjentas denne bestemmelsen, og i tillegg gis tilsvarende rett også for visse kjennelser. Endringen går ut på at påtaleinstruksens bestemmelse flyttes over til straffeprosessloven som bestemmelsens tredje ledd. Som annet ledd inntas påtaleinstruksen § 4-1 annet ledd som regulerer unntak fra innsynsretten i første ledd. I og med at denne bestemmelse tas direkte inn i loven, blir fullmaktsbestemmelsen i gjeldende fjerde ledd overflødig og blir følgelig opphevet.
De materielle endringer består i at siktede etter første ledd får den samme «absolutte» rett til innsyn i dokumenter i avsluttet straffesak som fornærmede har etter gjeldende bestemmelse.
Til § 55 tredje ledd
Nytt tredje ledd i straffeprosessloven § 55 er en konsekvens av at forskrift 20. desember 1974 nr. 4 om strafferegistrering oppheves. Det innebærer ingen realitetsendring i forhold til den nevnte forskriften. Som tilsettingsmyndighet regnes både det organ som treffer tilsettingsvedtaket, og organ som forbereder vedtaket.
Til § 161 a
Endringen er en konsekvens av at politiregisterloven § 50 siste ledd og § 51 siste ledd oppheves, jf. nærmere om dette i punkt 3.2.1.
Til 242 femte ledd
Bestemmelsen skal sikre at andre enn fornærmede som fremmer borgerlige rettskrav har samme rett til innsyn som fornærmede, jf. nærmere om dette i punkt 4.4.2.
Til § 468 annet ledd
Bestemmelsen endres som følge av at strafferegistreringsloven med tilhørende forskrift oppheves ved iverksetting av politiregisterloven. Bestemmelsen er en videreføring av strafferegistreringsforskriften § 6a.
6.7 Adopsjonsloven
Til ny § 3 a
Bestemmelsen innføres som følge av at strafferegistreringsloven med tilhørende forskrift oppheves ved iverksetting av politiregisterloven. Bestemmelsen er en videreføring av strafferegistreringsforskriften § 12 første ledd nr. 4 bokstav a, men det er foretatt enkelte endringer. Det er fast praksis at vandelskontroll i adopsjonssaker er obligatorisk, noe som nå gjenspeiler seg i ordlyden ved at begrepet «kan» er erstattet med begrepet «skal». Videre er «Helse- og sosialstyrene og fylkeskommunale barnevernmyndigheter» erstattet med «Departementet», idet det er departementet som etter dagens regler har myndighet etter adopsjonsloven.
6.8 Inkassoloven
Til § 5 sjette ledd
Bestemmelsen er endret som følge av politiregisterloven. Det er i hovedsak tale om endringer i terminologi. Det presiseres i bestemmelsen at det skal fremlegges en avgrenset uttømmende politiattest. Politiattesten skal fortsatt være avgrenset til bestemte straffbare forhold som etter sin art kan svekke tilliten til at en person er egnet til å drive med inkassovirksomhet.
Etter sjette ledd siste punktum skal fornyet vandelskontroll foretas etter politiregisterloven § 43. Dette er en endring i forhold til gjeldende rett. Finanstilsynet vil ikke lenger kunne kreve fremleggelse av ny politiattest, men kan i stedet kreve utlevering av nye opplysninger av betydning i samsvar med hjemmelsgrunnlaget for utstedelse av den opprinnelige attesten.
6.9 Konfliktrådsloven
Til § 17
Bestemmelsen endres som følge av politiregisterloven §§ 40 og 41 som regulerer hva som skal anmerkes på ordinær og uttømmende politiattest. Endringen innebærer at avgjørelse om overføring av en straffesak til megling i konfliktråd ikke anmerkes på en ordinær politiattest, jf. politiregisterloven § 40 nr. 3 bokstav e. Avgjørelsen kan imidlertid anmerkes på en uttømmende politiattest, jf. politiregisterloven § 41 nr. 1 bokstav a. Av denne bestemmelsen fremgår det at avgjørelse om overføring til konfliktråd i utgangspunktet skal anmerkes, men likevel ikke dersom vedkommende ikke har begått nye lovbrudd 2 år etter at konfliktrådsbehandlingen er avsluttet med godkjent avtale.
6.10 Arkivloven
Til § 21 annet ledd
Bestemmelsen endres som følge av at strafferegistreringsloven med tilhørende forskrift oppheves ved iverksetting av politiregisterloven. Bestemmelsen er en videreføring av strafferegistreringsforskriften § 12 første ledd nr. 4 bokstav d.
6.11 Legemiddelloven
Til ny § 30 a
Bestemmelsen innføres som følge av at strafferegistreringsloven med tilhørende forskrift oppheves ved iverksetting av politiregisterloven. Bestemmelsen er en videreføring av strafferegistreringsforskriften § 12 første ledd nr. 4 bokstav h, men det er foretatt enkelte endringer. Nåværende bestemmelse går ut på at det skal utstedes uttømmende politiattest som skal vise brudd på narkotikalovgivningen, men likevel slik at den ilagte reaksjonen ikke skal vises lenger enn 5 år. I følge politiregisterloven skal det enten utstedes ordinær politiattest i samsvar med § 40 eller uttømmende politiattest i samsvar med § 41. Det er derfor ikke lenger adgang til å etablere særordninger i spesiallovgivningen der man opererer med andre tidsfrister enn de som fremgår av henholdsvis §§ 40 og 41 i politiregisterloven. På denne bakgrunn er bestemmelsen endret ved at det skal utstedes ordinær politiattest som er begrenset til å vise brudd på narkotikalovgivningen.
6.12 Lotteriloven
Til § 4 c annet ledd
Bestemmelsen endres som følge av at strafferegistreringsloven med tilhørende forskrift oppheves ved iverksetting av politiregisterloven, og er en videreføring av strafferegistreringsforskriften § 12 første ledd nr. 4 bokstav n.
6.13 Politiloven
Til § 24
I første ledd er henvisningen til taushetspliktsreglene i henholdsvis straffeprosessloven og strafferegistreringsloven erstattet med en henvisning til politiregisterloven.
I annet ledd videreføres bestemmelsene i nåværende annet ledd annet og tredje punktum.
Tredje ledd er en videreføring av nåværende tredje ledd første punktum.
I fjerde ledd videreføres nåværende fjerde ledd nr. 1, dog slik at det for ordens skyld presiseres at eventuelle formålsbegrensninger i annen lovgivning går foran adgangen til informasjonsutvekslingen mellom politiets forvaltningsvirksomhet og politimessig virksomhet, jf. nærmere om dette i punkt 3.2.1.
6.14 Helsepersonelloven
Til § 20 a
Bestemmelsen endres som følge av politiregisterloven § 39 første ledd.
Første ledd fastslår at helsepersonell som skal yte helsehjelp til barn på nærmere fastsatte vilkår skal fremlegge politiattest etter politiregisterloven § 39 første ledd, som er en såkalt barneomsorgsattest. En barneomsorgsattest kan inneholde noen flere straffeovertredelser enn en politiattest etter annet ledd. En barneomsorgsattest omfatter også overtredelse av straffeloven § 162, § 201 a, § 219, § 224, § 229 annet og tredje straffalternativ, §§ 231, 233 og 268 jf. 267, i tillegg til de som fremgår av annet ledd.
Annet ledd angir de straffebud som skal inngå i en politiattest som personer som skal yte helsehjelp til personer med utviklingshemming skal fremlegge. Bestemmelsen er en videreføring av gjeldende rett. Av annet punktum fremgår det at dette er en avgrenset uttømmende politiattest.
Tredje ledd er en videreføring av den bestemmelsen som i dag følger av første ledd annet punktum.
I fjerde ledd videreføres bestemmelsen om at politiattestene ikke må være eldre enn tre måneder.
Femte ledd er en videreføring av helsepersonelloven § 20 a tredje ledd. Det er imidlertid foretatt en endring ved at «ilagt forelegg» er erstattet med «vedtatt forelegg». Et ilagt forelegg er å anse som en verserende sak, som ikke er endelig avgjort. En slik avgjørelse kan derved ikke danne grunnlag for et yrkesforbud, og det må antas at det var en inkurie at man benyttet seg av dette uttrykket da loven ble fremmet. Dersom det på en barneomsorgsattest er anmerket overtredelse av en av de nye bestemmelsene, det vil si straffeloven § 162, § 201 a, § 219, § 224, § 229 annet og tredje straffalternativ, §§ 231, 233 og 268 jf. 267, innebærer ikke dette i seg selv et yrkesforbud. I disse tilfellene må konsekvensene av merknader vurderes konkret.
6.15 Forsvarspersonelloven
Til ny § 15 a
Bestemmelsen innføres som følge av at strafferegistreringsloven med tilhørende forskrift oppheves ved iverksetting av politiregisterloven.
I første ledd videreføres strafferegistreringsforskriften § 12 første ledd nr. 4 bokstav j.
I annet ledd videreføres strafferegistreringsforskriften §§ 6b og 9a samt reglene om politiets utleveringsplikt etter anmodning i påtaleinstruksen § 5-8 første ledd.
6.16 Universitets- og høyskoleloven
Til § 4-9 første og annet ledd
Bestemmelsen endres som følge av politiregisterloven § 39. Det tas inn en henvisning til politiregisterloven § 39 første ledd som angir hva som skal anmerkes på en barneomsorgsattest.
6.17 Tolloven
Til ny § 12-5
Bestemmelsen innføres som følge av at strafferegistreringsloven med tilhørende forskrift oppheves ved iverksetting av politiregisterloven. Bestemmelsen er en videreføring av strafferegistreringsforskriften § 12 første ledd nr. 4 bokstav b. Det er imidlertid nå tilføyd et annet ledd, hvoretter departementet i forskrift kan gi nærmere bestemmelser om hvilke typer stillinger som er underlagt vandelskontroll.
6.18 Politiregisterloven
Til § 5 nr. 2 siste punktum
Slik § 5 nr. 2 er utformet nå, gis det bare hjemmel for å registrere informanter som gir opplysninger til kriminalitetsbekjempelsen utenfor den enkelte straffesak.
Denne beskrivelsen gjenspeiler imidlertid ikke realiteten, idet politiets informanter gir opplysninger både i og utenfor straffesaker. Det finnes heller ingen personvernmessige hensyn som tilsier at man skiller mellom informanter som gir opplysninger i eller utenfor straffesaker. I § 5 nr. 2 er det derfor tilføyd at bokstav d også får anvendelse for informanter i straffesaker.
Til § 8 første ledd
Det fremgår av § 8 siste ledd at bestemmelsen også får anvendelse for behandling av opplysninger i straffesaker, men slik at tidsbegrensningen i første ledd ikke gjelder. I bestemmelsens første ledd henvises det imidlertid bare til § 5 nr. 2, som omhandler kriminalitetsbekjempelse utenfor den enkelte straffesak. Siden bestemmelsen også gjelder for straffesaker, må det i første ledd også henvises til § 5 nr. 1.
Til § 10 første ledd
Endringen er rettelse av trykkfeil.
Til § 20 annet og tredje ledd
Bestemmelsen i nytt annet ledd er flyttet fra § 27 fjerde ledd. At ikke-verifiserte opplysninger kan utleveres når det er nødvendig for å verifisere dem er en generell bestemmelse, og knyttes ikke bare til utlevering av opplysninger i forebyggende øyemed. Dette understrekes også av det faktum at selv ikke-kvalitetssikrete opplysninger som nevnt i § 8 kan utleveres for kontroll uten at dette er knyttet til et bestemt formål. Bestemmelsen i § 27 fjerde ledd flyttes derfor til § 20, som er den generelle bestemmelsen for utlevering av ikke-verifiserte opplysninger. Videre må den begrensningen som gjelder for utlevering av ikke-verifiserte opplysninger til bruk i den enkelte straffesak også gjelde for utlevering i avvergende og forebyggende øyemed. Dersom ikke-verifiserte opplysninger utleveres for å få dem verifisert, ligger det i sakens natur at opplysningene ikke kan verifiseres før de utleveres.
Til § 22 annet ledd
Det er uheldig at ordlyden i § 22 annet ledd kan gi inntrykk av at utlevering av opplysninger bare kan skje dersom det er inngått avtaler med utenlandske myndigheter, samtidig som Norge også utleverer opplysninger til internasjonale organer i henhold til inngåtte avtaler. Som følge av dette er det tilføyd at bestemmelsene i § 22 også gjelder når det er inngått bindende avtale med internasjonale organer, jf. også nærmere om dette i punkt 3.2.1.
Til § 27 fjerde ledd
Nåværende § 27 fjerde ledd flyttes til § 20 annet ledd. Fjerde ledd foreslås erstattet med en bestemmelse som tydeliggjør at politiet også kan utlevere opplysninger i forbindelse med deltakelse i ulike samarbeidsfora med det formål å forebygge kriminalitet, jf. nærmere om dette i punkt 3.2.1.
Til § 28
Bestemmelsen er en videreføring av politiregisterlovutvalgets forslag til § 20, som regulerer taushetsplikt ved politiets «andre oppgaver». I følge bestemmelsen er taushetsplikten ikke til hinder for at opplysninger utleveres til andre politimessige formål enn de kriminalitetsbekjempende. Utvalget tok med begrepet «andre politimessige formål» sikte på ordenstjeneste og politiets service- og bistandsfunksjon. I motsetning til utvalget har departementet foreslått å definere politimessige formål i § 2 nr. 13, der man definerte også ordenstjenesten som kriminalitetsbekjempelse – i tillegg til etterforskning og forebygging av kriminalitet. Unntak fra taushetsplikten i forbindelse med etterforskning og forebygging er regulert i politiregisterloven §§ 18 og 19. Når det i § 28 heter at utlevering kan skje til andre politimessige formål enn de kriminalitetsbekjempende vil dette etter bestemmelsens ordlyd bare omfatte service- og bistandsfunksjonen i og med at ordenstjenesten er definert som kriminalitetsbekjempelse. Når man heller ikke har gitt en særskilt bestemmelse for ordenstjenesten, slik man har gjort for etterforskning og forebygging, innebærer det at man ikke har et unntak fra taushetsplikten når formålet er ordenstjenesten. Dette var ikke tilsiktet og det er derfor nødvendig å endre § 28, slik at det uttrykkelig fremkommer at unntaket fra taushetsplikten gjelder både ordenstjenesten og politiets service- og bistandsfunksjon.
Til § 31 tredje ledd
Opphevelsen av tredje ledd siste punktum er en konsekvens av at departementet ikke foreslår å endre straffeprosessloven § 28 siste ledd i samsvar med politiregisterlovutvalgets forslag, jf. nærmere om dette i punkt 4.4.1.3.
Til § 35 første ledd
§ 35 første ledd er en videreføring av straffeprosessloven § 61 c tredje ledd første punktum. Under utarbeidelsen av proposisjonen til politiregisterloven har man imidlertid oversett at § 61 c ble endret ved at det ble tilføyd et nytt annet punktum. Siden hensikten var å videreføre § 61 c i politiregisterloven § 35 første ledd, tilføyes nå den endringen som ble foretatt i § 61 c.
Til § 42
Politiregisterlovutvalgets forslag til bestemmelsen i § 40 gikk ut på at den Kongen bemyndiger kunne utstede politiattester med flere eller færre opplysninger. Departementet har imidlertid ikke fulgt opp utvalgets forslag, slik at det nå bare er åpnet for at det kan anmerkes færre opplysninger. Bestemmelsens siste delsetning om at anmerkningen ikke skal kunne få uforholdsmessige konsekvenser for den politiattesten gjelder refererer til utvalgets forslag om at det kan anmerkes flere forhold på politiattesten. Siden dette ikke ble tatt til følge, gir siste delsetning ingen mening og må derfor strykes.
Til § 48 første ledd
Endringen er rettelse av trykkfeil.
Til § 50 tredje ledd
Bestemmelsen i § 50 tredje ledd vil bli overført til politiregisterforskriften, og oppheves i loven, jf. nærmere om bakgrunnen for dette i punkt 3.2.1.
Til § 51 fjerde ledd
Bestemmelsen i § 51 fjerde ledd vil på samme måte som § 50 tredje ledd bli overført til politiregisterforskriften, og oppheves i loven, jf. nærmere om bakgrunnen for dette i punkt 3.2.1.
Til § 57 syvende ledd annet punktum
Bestemmelsen om at det skal sendes ny melding hvert tredje år – uavhengig av om det har skjedd endringer – foreslås opphevet. En slik ordning ville medføre unødvendig mye arbeid for både den behandlingsansvarlige og Datatilsynet, jf. nærmere om dette i punkt 3.2.1.
Til § 69 første ledd nr. 2, 9, 23 og 24
Endringen i nr. 2 har sammenheng med at bestemmelsene i § 50 siste ledd og § 51 siste ledd er overført til politiregisterforskriften. Ved at man derved i forskriften gjør unntak fra politiregisterloven, er det behov for en klarere forskriftshjemmel, jf. også nærmere om dette i punkt 3.2.1.
Endringen i nr. 9 skal sikre at politiet fortsatt skal ha mulighet til direkte søk i politiets registre for å utøve sin virksomhet som forvaltningsorgan eller til sivile gjøremål. Dette er fast praksis i dag og vedtagelsen av politiregisterloven skulle ikke medføre noen endring på dette punkt. Presiseringen er likevel nødvendig siden politiregisterloven § 21 gir adgang til direkte søk til formål som er omfattet av loven. I utgangspunktet regulerer politiregisterloven bare behandling av opplysninger til politimessige formål. Bruk av opplysninger til politiets forvaltningsvirksomhet og sivile gjøremål er i henhold til lovens § 29 å anse som utlevering av opplysninger til et annet formål. Av den grunn må det i forskriften åpnes for at utlevering til dette formål kan skje i form av adgang til direkte søk. I forskriften til politiregisterloven vil det bli gitt nærmere regler om hvilke registre det kan gis søkeadgang til. Politiet vil også kunne søke i registre for å utføre oppgavene knyttet til vandelskontroll, jf. lovens kapittel 7. At tilgang til registrene i disse tilfellene er tillatt fremgår implisitt direkte av bestemmelsene i kapittel 7, og det er derfor ikke nødvendig at slik tilgang i tillegg hjemles i § 69 nr. 9.
Endringen i nr. 23 er begrunnet i behovet for å ha en forskriftshjemmel til å kunne gi forskrift om ansvarsfordelingen mellom Datatilsynet og andre kontrollorganer som i henhold til annen lovgivning skal ha tilsyn med politiets og påtalemyndighetens behandling av opplysninger, jf. nærmere om dette i punkt 3.2.1.
Nåværende nr. 23 blir nytt nr. 24.
Til § 70 annet ledd
Bestemmelsen hjemler adgang for Kongen til å gi overgangsregler i forbindelse med iverksettingen av politiregisterloven, jf. nærmere om dette i punkt 3.2.1.
6.19 Helse- og omsorgstjenesteloven
Til § 5-4
Endringene er i samsvar med tilsvarende endringer i helsepersonelloven § 20 a for å oppnå samsvar mellom bestemmelsene om vandelskontroll innenfor helsesektoren. For nærmere om dette vises til merknadene til § 20 a i punkt 6.14.