2 Om Cermaq ASA
Virksomhet
Cermaqs virksomhet er i hovedsak oppdrett av laks og ørret, og produksjon av fôr til de samme artene. Per 31. desember 2012 var det 5 993 medarbeidere i konsernet, hvorav 857 var ansatt i Norge.
Fôrproduksjonen drives gjennom forretningsområdet EWOS, som har en global markedsandel på 36 prosent. EWOS har virksomhet i Chile, Canada, Skottland, Norge og Vietnam.
Oppdrettsvirksomheten drives gjennom forretningsområdet Mainstream, som med virksomhet i Chile, Canada og Norge er verdens tredje største aktør innenfor oppdrett av laks og ørret. Mainstream har en global markedsandel på ca. seks prosent.
FoU-virksomheten drives hovedsakelig gjennom selskapet EWOS Innovation AS. EWOS Innovation har forskningsstasjoner i Dirdal (Rogaland), Lønningdal (Hordaland), Colaco (Region X i Chile), samt en liten fasilitet ved Mekong-deltaet i Vietnam. Selskapet er en av verdens ledende private FoU-virksomheter innenfor fiskefôr og oppdrett. Forskning i Cermaq skjer også gjennom Mainstreams internasjonale fiskehelseteam.
Etter den planlagte overtakelsen av Copeinca legger Cermaq opp til å etablere Copeinca som en ny forretningsenhet for fiskemel og fiskeolje, med virksomhet i Peru.
Statens målsetning med eierskapet
Statens målsetning med eierskapet i Cermaq er beskrevet i Meld. St. 13 (2010-2011), Aktivt eierskap – norsk statlig eierskap i en global økonomi:
”Målet med statens eierskap i Cermaq ASA er å bidra til utviklingen av et viktig miljø for oppdrett, fôr og forskning på fôr i Norge og internasjonalt. Staten er opptatt av at selskapet er en vesentlig aktør i videreutviklingen av norsk oppdrettsnæring. Selskapet skal drives på forretningsmessig grunnlag.”
Selskapets strategi
Cermaq beskriver selskapets strategi slik:
”Cermaq er en global leder innen oppdrett av laksefisk, med to forretningsområder: fiskefôr (EWOS) og fiskeoppdrett (Mainstream). Disse områdene har ulike forretningsmodeller med ulike strategier. Begge forretningsområdene har bærekraftig produksjon av sine produkter som basis, og investerer derfor betydelige ressurser i forskning og utvikling for å sikre effektivitet og kvalitet innen fôr og oppdrett. Den sentrale strategiske logikken bak det å drive en kombinert fôr- og oppdrettsvirksomhet er overføringen av kunnskap mellom forretningsområder, som Cermaq mener gir merverdi til både Mainstream og EWOS. Fôr er den sentrale kostnadskomponent for fisken som oppdretterne produserer, og kunnskap om fôring og fôrets virkning på fiskens vekst og helse er en sentral suksessfaktor for begge forretningsområder. Dessuten vil den økonomiske risiko for konsernet reduseres ved at drift av fôrvirksomhet er mindre preget av sykliske svingninger enn de tradisjonelt større sykliske svingninger innenfor oppdrettsvirksomheten.”
Cermaq driver sin virksomhet i en dynamisk bransje hvor endringer kan skje raskt, både når det gjelder markeder, produksjon og eierstrukturer. Derfor må selskapet og aksjeeiere løpende vurdere og ta stilling til strategiske og strukturelle muligheter som måtte bli aktuelle.
Resultatutvikling og balanse
Cermaqs driftsinntekter i 2012 ble 11,8 mrd. kroner, mot 11,6 mrd. kroner i 2011. Cermaqs operasjonelle driftsresultat i 2012 ble 404 mill. kroner før verdijustering av biomasse og justering for engangsposter. EWOS økte produksjonsvolumet og forbedret driftsresultatet med 88,4 mill. kroner, og leverte med det sitt beste resultat noensinne. Lavere laksepriser i alle markeder medførte et negativt resultat for oppdrettsvirksomheten. Konsernets netto rentebærende gjeld var 3 000 mill. kroner per 31. desember 2012.
Nøkkeltall og utbytte
Cermaq er notert på Oslo Børs, og markedsverdien av aksjekapitalen var ca. 8,4 mrd. kroner per 4. april 2013. Cermaq oppnådde en gjennomsnittlig egenkapitalrentabilitet på 10,5 prosent i årene 2008-2012.
Styret har foreslått å dele ut et utbytte på 1,0 kroner per aksje, tilsvarende 93 mill. kroner, for regnskapsåret 2012. Cermaqs utbyttepolitikk er som følger:
”Cermaqs utbyttepolitikk er fastsatt av styret gjennom selskapets retningslinjer for eierstyring og selskapsledelse. Utbyttepolitikken innebærer at det gjennomsnittlige utbyttet over en periode på flere år skal utgjøre 30 til 50 prosent av selskapets resultat etter skatt, justert for endringer i virkelig verdi knyttet til biomasse samt for andre særlige poster.”