3 Lokalpolitisk behandling
Opplegget for samlet utbygging og delvis bompengefinansiering av E18 Gulli – Langangen ble opprinnelig lagt fram for behandling av lokale myndigheter i første halvdel av 2007. Fylkesutvalget i Telemark behandlet saken 30. mai 2007 og fylkestinget i Vestfold 19. juni 2007. Ved denne behandlingen sluttet lokale myndigheter seg til foreslått opplegg for utbygging og finansiering av E18 på strekningene Gulli – Langåker, Bommestad – Sky og Sky – Langangen. Det vises til St.prp. nr. 60 (2008-2009) for nærmere omtale av den lokale behandlingen og gjengivelse av vedtakene.
På grunn av økte kostnader for strekningen Bommestad – Sky ble et revidert forslag til finansieringsopplegg lagt fram for fylkestinget i Vestfold 21. juni 2011. Fylkestinget fattet følgende vedtak:
Fylkestinget anbefaler de berørte kommuner å legge det reviderte kostnadsoverslaget for finansiering av E 18 Gulli – Langangen til grunn i det videre arbeid.
Det utarbeides en strategi for å øke den statlige andelen i prosjektet til 37 % som forusatt i NTP. Dette arbeidet må samordnes med Telemark fylkeskommune, Agder-fylkene og berørte kommuner. Parallelt må det også arbeides med andre tiltak for å redusere de beregnede bompengesatsene.
Saken sendes på høring i kommunene. Fylkestinget vil behandle saken endelig i sitt møte i oktober.
Fylkestinget vil påpeke at det må være en systemfeil i norsk samferdselspolitikk at Staten, når den inngår i et spleiselag med trafikantene i en bompengefinansiert utbygging, ensidig kan pålegge nye krav til veistandard, uten selv å delta i finansieringen av kostnadene ved disse krav.
Det må være et rimelig krav at Staten i slike tilfeller dekker sin andel av kostnadene i henhold til den finansieringsandel Staten gikk inn med da prosjektet ble vedtatt.
Fylkesordfører bes ta saken opp gjennom Østlands-samarbeidet, med sikte på å drøfte denne systemfeilen med Samferdselsministeren.
Med dette vedtaket ble saken sendt på høring til alle kommunene i Vestfold, berørte kommuner i Telemark og Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder fylkeskommuner. Fylkesutvalget i Telemark fattet følgende vedtak i møte 23. august 2011:
Telemark fylkeskommune beklagar den sterke kostnadsauken på E18, strekninga Gulli- Langangen i Vestfold, som etter fylkesutvalet sitt syn, medfører ein urimeleg høgare bompengebelastning enn tidlegare planlagt.
Fylkesutvalet sluttar seg til Vestfold Fylkesting sitt syn slik det kjem fram i vedtak 47/11 og Fylkeskommunen vil bidra til utarbeidinga av ein strategi for å auke den statlege andelen slik fylkestinget i Vestfold inviterer til.
Øvrige høringsinstanser støttet i hovedsak vedtaket i Vestfold fylkesting. Basert på innkomne høringsuttalelser behandlet Vestfold fylkesting saken på nytt i møte 20. oktober 2011 og fattet følgende vedtak:
Fylkestinget anbefaler at finansieringen av E18 på strekningen Gulli-Langangen baseres på delvis bompengefinansiering med innkreving i sju helautomatiske bomstasjoner plassert slik som tidligere forutsatt.
Fylkestinget aksepterer at det reviderte kostnadsoverslaget for parsellen Bommestad-Sky legges til grunn for finansieringen.
Fylkestinget legger til grunn at takstene i de sju automatiske bomstasjonene blir fra 8 til 24 kr pr innkrevingspunkt og om lag 106 kroner (2011 kroner) for hele strekningen. På grunn av usikkerhet i kostnadsoverslaget (10 %) aksepteres det takster på inntil 115 kroner. Tunge biler betaler dobbel takst i forhold til lett bil.
Ved betaling med elektronisk brikke gis 10 % rabatt.
Vestfold fylkeskommune stiller garanti for et maksimalt låneopptak på 7 milliarder (2011 kroner) med pant i rettighet til å kreve inn bompenger. Fylkestinget aksepterer en samlet finansieringsplan basert på et samlet statlig bidrag på 654 millioner kroner (2011 kroner).
Fylkestinget ber om 20 års innkrevingstid og at de statlige midlene til prosjektet kommer tidligere enn forutsatt i nåværende finansieringsopplegg og at det i nedbetalingsberegningene benyttes lavere rentesats enn den som nå er lagt til grunn.
Strategien som er utarbeidet for å øke den statlige andelen i prosjektet til 37 % som forutsatt i NTP følges opp av fylkesordfører/fylkesutvalg.
Fylkestinget vil at det i stortingsproposisjonen gis fullmakt til Vestfold fylkeskommune til å iverksette tiltak på sidevegnettet hvis dette viser seg nødvendig. Dette skal skje i nær dialog med de berørte kommunene.