1 Proposisjonens hovedinnhold
Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet legger med dette frem forslag til endringer i lov 10. juni 2005 nr. 51 om norsk statsborgerskap (statsborgerloven).
I proposisjonen foreslås endringer i statsborgerloven § 29 som gjør at statsborgermyndighetene kan innhente opplysninger fra andre offentlige organer uten hinder av taushetsplikt. Det foreslås at statsborgermyndighetene etter anmodning skal kunne innhente nødvendige opplysninger fra politiet, ligningsmyndighetene, arbeids- og velferdsforvaltningen, Statens lånekasse for utdanning og kommunene. Hvilke organer som kan be om opplysninger, i hvilke sakstyper det kan innhentes opplysninger, hvem det kan innhentes opplysninger om og hvilke opplysninger som kan innhentes foreslås nærmere regulert i statsborgerforskriften.
Forslaget har bakgrunn i EFFEKT-programmet, som er utlendingsmyndighetenes og statsborgermyndighetenes utviklingsprogram innen IKT. Programmet omfatter elektroniske tjenester for brukerne, elektronisk saksbehandling og elektronisk samhandling med andre etater og samarbeidspartnere.
Når et offentlig forvaltningsorgan har opplysninger om noens personlige forhold, er utgangspunktet at disse opplysningene er taushetsbelagte, med mindre annet er fastsatt eller klart forutsatt i lov. Hensynet til effektivitet og brukerservice taler imidlertid for at statsborgermyndighetene bør få tilgang til opplysninger om søkeren uten å måtte gå via søkeren. Elektronisk informasjonsutveksling kan også være ressursbesparende for avgiverorganet, særlig hvis det er mulig å innhente informasjonen automatisk. Kortere saksbehandlingstider i statsborgerskapssaker vil være en gevinst både for samfunnet og for den enkelte søker.
Forslaget innebærer bedre service overfor søkeren, som slipper å innlevere de samme opplysningene flere ganger, eller selv innhente informasjon fra ett offentlig organ for så å videreformidle denne informasjonen til et annet. Forslaget vil også gi bedre sikkerhet for at forvaltningen legger korrekte opplysninger til grunn.
Ifølge statsborgerloven må vilkårene for norsk statsborgerskap være oppfylt på vedtakstidspunktet. For at statsborgermyndighetene skal kunne håndheve loven vil det derfor være nødvendig med oppdaterte opplysninger kort tid før vedtak fattes. I saker om tilbakekall av statsborgerskap vil statsborgermyndighetene ha behov for å kontrollere tidligere oppgitte opplysninger. I begge tilfeller kan søkeren ønske å holde tilbake opplysninger fordi vedkommende ønsker å bli/forbli norsk statsborger. Kontrollhensyn taler dermed for at statsborgermyndighetene skal kunne innhente disse opplysningene elektronisk.