5 Vurdering
Protokollen styrker det internasjonale regimet for beskyttelse av miljøet gjennom å etablere et rammeverk for erfaringsutveksling og internasjonalt samarbeid i håndteringen av hendelser med akutt forurensing av farlige og skadelige stoffer. Tiltredelse av protokollen vil dermed styrke Norges evne til å håndtere slike hendelser.
I et bredere perspektiv er det i norsk interesse å bidra til at IMO forblir en sterk og handlekraftig organisasjon. Norsk tilslutning til og oppfølging av IMOs regelverk er i denne sammenheng viktig i seg selv. Norge bidro aktivt under fremforhandlingen av protokollen og støtter dens formål, og det er derfor naturlig å følge opp dens bestemmelser nasjonalt. På denne bakgrunn vurderes tiltredelse av protokollen å være i Norges interesse både som kyststat og som flaggstat.
Tiltredelse av protokollen nødvendiggjør ikke lov- eller forskriftsendringer.
Norge har så langt ikke sluttet seg til protokollen grunnet organisatoriske og økonomiske forhold. Dette relaterer seg til overføringen av operativt ansvar for statens beredskap mot akutt forurensing fra Statens Forurensingstilsyn til Kystverket, samt manglende budsjettmessig prioritering av de utstyrsinvesteringer som kreves for å oppfylle kravene i protokollens artikkel 4. Disse forholdene er nå brakt i orden slik at protokollen kan gjennomføres.
Fiskeri- og kystdepartementet tilrår tiltredelse av protokollen. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.