1 Proposisjonens hovedinnhold
Justisdepartementet legger med dette fram forslag til endringer i lov 15. mai 2008 nr. 35 om utlendingers adgang til riket og deres opphold her (utlendingsloven). Proposisjonen omfatter også en henvisningsendring i straffeprosessloven.
Departementet foreslår endringer som er en oppfølging av punkt 6 om høring av barn i høringsbrev av 19. januar 2009 fra det tidligere Arbeids- og inkluderingsdepartementet. Det sentrale innholdet i denne delen av lovforslaget er at det gis en uttrykkelig lovhjemmel for å kunne gjennomføre samtale med barn i utlendingssaker selv om foreldrene ikke samtykker. Forutsetningen er at barnet selv ønsker en samtale og at det er nødvendig med en slik samtale for å ivareta barnets rett til å bli hørt etter barnekonvensjonen art. 12 nr. 1 eller forvaltningsloven § 17 tredje ledd. Tilsvarende skal det kunne gjennomføres samtale med barnet uten at foreldrene tillates å være til stede.
Det foreslås også endringer i lovens § 28 om beskyttelse (asyl), slik at begrepet «rase» erstattes med «etnisitet, avstamning, hudfarge». I lovens § 30 om grunnlaget for forfølgelse, foreslås begrepet «rase» tatt ut av lovteksten som overflødig på grunn av endringen i § 28. Bakgrunnen for forslaget er at flertallet i Kommunal- og forvaltningskomiteen, i forbindelse med Stortingets behandling av utlendingsloven 2008, ba regjeringen vurdere et mer passende begrep enn «rase». Dette fordi ordet «rase» i norsk språk kan være et belastende ord og kan gi uheldige assosiasjoner.
Videre foreslås endring av to bestemmelser i utlendingsloven kapittel 13 (Særlige regler for utlendinger som omfattes av Avtale om Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS-avtalen) og Konvensjon om opprettelse av Det europeiske Frihandelsforbund (EFTA-konvensjonen)). Den ene endringen gjelder en tilføyelse i lovens § 121 om at en utlending fra utenfor EØS-området som har oppholdsrett som arbeidstaker i et foretak etablert i et EØS-land, skal kunne bortvises på nærmere vilkår. Det er en utilsiktet mangel ved loven i dag at det er hjemmel for utvisning, men ikke for bortvisning, som er en mildere reaksjon. Den andre endringen gjelder en korrigering av ordlyden i utvisningsbestemmelsen i § 122, fordi den nåværende ordlyden kan skape et villedende inntrykk av at det bare er utlendinger med oppholdsrett som kan utvises av hensyn til offentlig orden eller sikkerhet, og ikke utlendinger uten oppholdsrett.
Departementet foreslår dessuten ikrafttredelse av en allerede vedtatt presisering i utlendingsloven § 108 sjette ledd om straff. Gjennom Stortingets behandling av Ot.prp. nr. 22 (2008-2009) om endringer i straffeloven 2005, ble det vedtatt en endring i utlendingsloven som presiserer at det bare er i helt spesielle tilfeller det skal kunne regnes som straffbart å yte humanitær bistand til personer som oppholder seg ulovlig i Norge. De lovendringene som ble vedtatt, trer imidlertid ikke i kraft før ny straffelov trer i kraft. Departementet ønsker derfor å fremme forslag om tidligere ikrafttredelse av presiseringen i bestemmelsen.
Departementet foreslår også å oppheve utlendingsloven § 42 annet ledd femte punktum, slik at fireårskravet for familieetablering, jf. § 40 a, ikke skal gjelde når søkeren er barn. Bestemmelsen om fireårskrav for søkere som er barn ble innført ved lov 8. mai 2009 nr. 23, men den er aldri satt i kraft. Det er også foretatt noen språklige endringer i § 40 a som ikke innebærer noen realitetsendringer.
Proposisjonen omfatter for øvrig forslag om retting av en feil begrepsbruk i lovens § 64.
Utover dette omfatter proposisjonen henvisningsendringer i utlendingslovens bestemmelser som følge av nye vedtatte lovbestemmelser etter gjennomføringen av returdirektivet, jf. Prop. 3 L (2010-2011).