6 Forholdet til norsk rett
Norge har gjennomført de eksisterende håndhevelsesdirektivene i EØS-avtalen (rådsdirektiv 89/665/EØF og 92/13/EØF) gjennom lov 16. juli 1999 nr. 69 om offentlige anskaffelser. Loven er imidlertid kun en kort rammelov. Det vesentlige av reglene om offentlige anskaffelser er gitt i tilhørende forskrifter. De to viktigste forskriftene er forskrift 7. april 2006 nr. 402 om offentlige anskaffelser og forskrift 7. april 2006 nr. 403 om innkjøpsregler i forsyningssektorene (vann- og energiforsyning, transport og posttjenester). Forskrift om offentlige anskaffelser gjelder for oppdragsgivere i offentlig sektor. Forsyningsforskriften gjelder for oppdragsgivere innen forsyningssektorene.
I dag ligger all formell klagebehandling og sanksjoner etter de gjeldende håndhevelsesdirektiver til de ordinære domstolene. Dette har fra 2003 vært supplert med Klagenemnda for offentlige anskaffelser, som et alternativt og rådgivende tvisteløsningsorgan. Fra 2007 fikk klagenemnda også adgang til å ilegge et overtredelsesgebyr for ulovlige direkte anskaffelser. Opprettelsen av Klagenemnda for offentlige anskaffelser har bidratt til å effektivisere håndhevelsen av reglene om offentlige anskaffelser. Klagenemnda for offentlige anskaffelser ivaretar imidlertid ikke forpliktelsene Norge har etter EØS-avtalen.
Gjennomføring i norsk rett av direktiv 2007/66/EF krever endringer i lov om offentlige anskaffelser. Dette er nødvendig fordi suspensjonsplikten og de nye sanksjonene (sanksjonen «uten virkning», overtredelsesgebyr og avkortning av kontrakt) må hjemles i lov. Gjennomføring av direktivet vil også kreve en rekke endringer i forskrift om offentlige anskaffelser og forsyningsforskriften, samt i forskrift om klagenemnd for offentlige anskaffelser.
Ved kongelig resolusjon av 19. desember 2008 ble det oppnevnt et utvalg som skulle utrede og anbefale hvordan direktiv 2007/66/EF kan gjennomføres i norsk rett. Mandatet la opp til et omfattende arbeid med gjennomgang og vurdering av håndhevelsesreglene og organiseringen av håndhevelsessystemet. Det var derfor behov for å nedsette et utvalg som representerte de ulike aktørene i anskaffelsesprosessen, herunder både leverandør- og oppdragsgiversiden, samt representanter med erfaring fra domstolssystemet og Klagenemnda for offentlige anskaffelser. I tillegg var det behov for kontraktsrettslig ekspertise.
Den 16. april 2010 ble utvalgets utredning, NOU 2010:2 Håndhevelse av offentlige anskaffelser, overlevert fornyings-, administrasjons- og kirkeministeren. Utvalget la i utredningen frem forslag til endringer i lov om offentlige anskaffelser, forskrift om offentlige anskaffelser, forskrift om innkjøpsregler i forsyningssektorene og forskrift om klagenemnd for offentlige anskaffelser. I tillegg til de spørsmålene som direkte reguleres av direktivet, har utvalget vurdert at også andre deler av anskaffelsesretten direkte eller indirekte blir berørt. I tråd med mandatet vurderte utvalget derfor behovet for øvrige regelendringer for å ivareta hensynet til et konsistent og samlet regelverk. På noen punkter har utvalget kommet med konkrete forslag til regelendringer, mens det på andre områder har anbefalt myndighetene å se nærmere på særlige problemstillinger.
NOU 2010:2 ble sendt på alminnelig høring 16. april 2010 med frist for merknader 20. september 2010.
Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet har 11. november 2011 fremmet en proposisjon til Stortinget med de nødvendige lovendringer til gjennomføring av direktiv 2007/66/EF, jf. Prop. 12 L (2011-2012) om endringer i lov om offentlige anskaffelser og kommuneloven.
Forskrift om offentlige anskaffelser § 2-2 nr. 4, forsyningsforskriften § 2-3 nr. 2 og forskrift 8. februar 2008 nr. 112 om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter § 4 gir Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet hjemmel til administrativt å fastsette nye terskelverdier. Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet fastsatte nye terskelverdier for 2010 og 2011 ved forskriftsendring 25. januar 2010.