10 Merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget
10.1 Merknader til endringene i folketrygdloven
Til § 8-12 fjerde ledd
Gjeldende første punktum er endret slik at bestemmelsen om antall sykepengedager for mottakere av gradert pensjon er tatt ut. Samtidig gis sykepengerett i 60 dager til medlem mellom 67 og 70 år som mottar hel alderspensjon. Henvisningen i andre punktum til andre ledd innebærer at alderspensjonister med hel pensjon og rett til sykepenger, er omfattet av bestemmelsene om ny sykepengerett etter 26 ukers yrkesaktivitet.
Det vises til punkt 4.
Til 8-33
Endringen innebærer at det fortsatt vil være samsvar mellom retten til ferie etter ferieloven og retten til forhøyet feriepengesats av sykepenger for denne gruppen arbeidstakere.
Det vises til punkt 5.
Til § 8-51
I første ledd endres andre punktum slik at det gis rett til sykepenger til personer mellom 67 og 70 år som mottar hel alderspensjon, dersom inntektsgrunnlaget er mer enn to G.
Nåværende andre ledd om sykepenger til alderspensjonister med gradert alderspensjon, sløyfes.
Nåværende tredje ledd videreføres som andre ledd.
Nåværende fjerde ledd som regulerer antall sykepengedager blir nytt tredje ledd. Bestemmelsen om antall sykepengedager til mottakere av gradert alderspensjon er tatt ut.
Det vises til punkt 4.
Til § 9-6 femte ledd
Angivelsen av antall dager (20, 30 eller 40) er på bakgrunn av en tidligere lovendring i andre ledd ikke lenger riktig, ettersom foreldre med aleneomsorg for flere funksjonshemmete barn kan ha rett til mer enn 40 dager med omsorgspenger. Angivelsen av antall dager, som er oppstilt kun av opplysningshensyn, er derfor ikke lenger dekkende og foreslås fjernet ettersom det ikke lenger vil være noen formell øvre grense. Antall dager med rett til omsorgspenger vil fortsatt framgå av folketrygdloven § 9-6 første og andre ledd.
Det vises til punkt 8.
Til § 15-7
Årlig overgangsstønad heves til to ganger folketrygdens grunnbeløp.
Det vises til punkt 3.
Til § 19-4 andre og tredje ledd
Bestemmelsene som gjelder avkorting av alderspensjon mot arbeidsinntekt før fylte 70 år, oppheves, hvilket innebærer at pensjonen ikke lenger skal avkortes mot arbeidsinntekt.
Det vises til punkt 2.
Til § 19-6
Bestemmelsen gjelder avkorting av alderspensjon mot arbeidsinntekt før fylte 70 år. Opphevelsen av andre, tredje og fjerde ledd innebærer at pensjonen ikke lenger skal avkortes mot arbeidsinntekt.
Det vises til punkt 2.
Til § 21-4 c femte ledd
Gjeldende bestemmelse henviser til reglene i tvisteloven om «begrensninger i plikten til å avgi forklaring mv.» ved anvendelsen av reglene om innhenting av opplysninger etter i § 21-4 og § 21-4 a. Henvisningen er i samsvar med intensjonene presisert til å gjelde tvisteloven §§ 22-8 og 22-9. Øvrige bestemmelser om bevisforbud/bevisfritak kommer således ikke til anvendelse.
Det vises til punkt 6.
Til § 21-12 femte og sjette ledd
Bestemmelsene foreslås inntatt på nytt etter at de ble opphevet ved en feil ved lov 19. desember 2008 nr. 109, jf. Ot.prp. nr. 82 (2007-2008) og Innst. O. nr. 13 (2008-2009).
Det vises til punkt 9.
10.2 Merknader til endringen i lov 26. oktober 2007 nr. 97 om endringer i sosialtjenesteloven og enkelte andre lover
Til lov 26. oktober 2007 nr. 97 om endringer i sosialtjenesteloven under punkt VI Ikrafttredelse:
Bestemmelsen endrer ikrafttredelsen for sosialtjenesteloven kapittel 5A for kommuner som ikke har etablert NAV-kontor.
Det vises til punkt 7.
10.3 Merknader til endring i lov 19. desember 2008 nr. 106 om endringer i folketrygdloven og i enkelte andre lover (arbeidsavklaringspenger, arbeidsevnevurderinger og aktivitetsplaner)
Til § 11-16 andre ledd
Endringen innebærer at den minste årlige ytelsen heves til to ganger folketrygdens grunnbeløp. Hevingen skal tre i kraft 1. mai 2010.
Det vises til punkt 3.