2 Kommisjonsvedtak av 27. august 2007 om gjennomføring av europaparlaments- og rådsvedtak nr. 574/2007/EF med hensyn til vedtakelse av strategiske retningslinjer for 2007-2013
(Meddelt under nummer C(2007) 3925) (bare den bulgarske, tsjekkiske, danske, nederlandske, engelske, estiske, finske, franske, tyske, greske, ungarske, italienske, latviske, litauiske, maltesiske, polske, portugisiske, rumenske, slovakiske, slovenske, spanske og svenske teksten er gyldige tekster) (2007/599/EF)
Kommisjonen for de europeiske fellesskap har –
under henvisning til traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap,
under henvisning til europaparlaments- og rådsvedtak nr. 574/2007/EF av 23. mai 2007 om opprettelse av Fondet for de ytre grenser for tidsrommet 2007-2013 som del av det generelle programmet «Solidaritet og håndtering av migrasjonsstrømmer» 1 , og særlig artikkel 20, og
ut fra følgende betraktninger:
Kommisjonen bør fastlegge strategiske retningslinjer som gir en ramme for Fondets arbeid i den flerårige programstyringsperioden 2007-2013.
Retningslinjene bør fastsette de prioriterte områdene og, i samsvar med artikkel 16 nr. 4 i vedtak nr. 574/2007/EF, de spesifikke prioriteringene som gjør det mulig for medlemsstater som ikke omfattes av Utjevningsfondet, å øke samfinansieringen av Fellesskapets bidrag til 75 % for prosjekter som samfinansieres av Fondet.
I samsvar med artikkel 2 i protokollen om Danmarks stilling, som følger som vedlegg til traktaten om Den europeiske union og til traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap, er Danmark ikke bundet av dette vedtak og det får ikke anvendelse der. Ettersom vedtak nr. 574/2007/EF bygger på Schengen-regelverket etter bestemmelsene i tredje del avdeling IV i traktaten om opprettelse av Det europeiske fellesskap, skal Danmark, i samsvar med artikkel 5 i nevnte protokoll, innen seks måneder etter at vedtaket er vedtatt, beslutte om landet skal gjennomføre det i sin nasjonale lovgivning.
Hva angår Island og Norge utgjør vedtak nr. 574/2007/EF en videreutvikling av bestemmelsene i Schengen-regelverket i henhold til avtalen som Rådet for Den europeiske union har inngått med Republikken Island og Kongeriket Norge om de sistnevnte statenes tilknytning til gjennomføringen, anvendelsen og videreutviklingen av Schengen-regelverket 2 , som hører inn under områdene omhandlet i artikkel 1, bokstav A og B i rådsbeslutning 1999/437/EF av 17. mai 1999 om visse gjennomføringsbestemmelser til den avtale som Rådet for den europeiske union har inngått med Republikken Island og Kongeriket Norge om disse to staters tilknytning til gjennomføringen, anvendelsen og videreutviklingen av Schengen-regelverket.
Hva angår Sveits utgjør vedtak nr. 574/2007/EF en videreutvikling av bestemmelsene i Schengen-regelverket, i samsvar med den avtale som Rådet for Den europeiske union og Det europeiske fellesskap har inngått med Det sveitsiske edsforbund om denne stats tilknytning til gjennomføringen, anvendelsen og videreutviklingen av Schengen-regelverket, som hører inn under områdene omhandlet i artikkel 4 nr 1 i rådsbeslutning om undertegning på vegne av Det europeiske fellesskap, og om midlertidig anvendelse av visse bestemmelser i avtalen.
Dette vedtak utgjør en videreutvikling av bestemmelser i Schengen-regelverket der Det forente kongerike ikke deltar, i samsvar med rådsbeslutning 2000/365/EF av 29. mai 2000 om anmodningen fra Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland om å delta i visse bestemmelser i Schengen-regelverket 3 og den påfølgende rådsbeslutning 2004/926/EF av 22. desember 2004 om iverksettelse av deler av Schengen-regelverket i Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland 4 . Det forente kongerike er derfor ikke bundet av vedtaket, og det får ikke anvendelse der.
Dette vedtak utgjør en videreutvikling av bestemmelser i Schengen-regelverket der Irland ikke deltar, i samsvar med rådsbeslutning 2000/192/EF av 28. februar 2002 om anmodningen fra Irland om å delta i visse bestemmelser i Schengen-regelverket 5 . Irland er derfor ikke bundet av vedtaket, og det får ikke anvendelse der.
Tiltakene fastsatt i dette vedtak er i samsvar med uttalelse fra felleskomiteen for solidaritet og håndtering av migrasjonsstrømmer, nedsatt i henhold til artikkel 56 i vedtak nr. 574/2007/EF –
Gjort dette vedtak:
Artikkel 1
Retningslinjene som angir de prioriterte områdene og de spesifikke prioriteringer for den flerårige programstyringen for perioden 2007-2013, er oppført i vedlegget.
Artikkel 2
Dette vedtak er rettet til Kongeriket Belgia, Republikken Bulgaria, Den tsjekkiske republikken, Forbundsrepublikken Tyskland, Republikken Estland, Republikken Hellas, Kongeriket Spania, Den franske republikk, Republikken Italia, Republikken Kypros, Republikken Latvia, Republikken Litauen, Storhertugdømmet Luxembourg, Republikken Ungarn, Republikken Malta, Kongeriket Nederland, Republikken Østerrike, Republikken Polen, Republikken Portugal, Romania, Republikken Slovenia, Republikken Slovakia, Republikken Finland og Kongeriket Sverige.
Utferdiget i Brussel, 27. august 2007.
For Kommisjonen
Franco Frattini
Visepresident
Vedlegg
Med hensyn til mål a), b) og c) i artikkel 3 i vedtak nr. 574/2007/EF skal de strategiske retningslinjene oppført nedenfor sees i sammenheng med gjennomføringen av en europeisk politikk for forvaltningen av kontrollen av de ytre grensene 6 , slik den er utformet i Haag-programmet 7 . Retningslinjene skal først og fremst sette Fellesskapets prioriteringer ut i livet, med sikte på en fortsatt gradvis innføring av et felles, integrert system for yttergrensekontrollen og en styrking av kontrollen og overvåkningen ved medlemsstatenes ytre grenser.
Med hensyn til mål d) i artikkel 3 i vedtak nr. 574/2007/EF skal retningslinjene først og fremst sette Fellesskapets prioriteringer ut i livet, med sikte på å videreutvikle den felles visumpolitikken, på den ene siden som del av et system med flere sjikt som tar sikte på å håndtere ulovlig innvandring ved å styrke behandlingsrutinene ved den konsulære stasjonen på stedet, og på den annen side for å forenkle lovlig reisevirksomhet.
Støtten til gjennomføring av den særlige transittordningen som er omhandlet i artikkel 6 i vedtak nr. 574/2007/EF, skal innføres innenfor rammen av Republikken Litauens flerårige program, i samsvar med disse retningslinjer.
Medlemsstatene bør avgjøre hvordan de finansielle ressurser som de får seg tildelt etter behov, kan fordeles så effektivt som mulig. Medlemsstatene bør imidlertid, når de utarbeider sine utkast til flerårig program for 2007-2013, avsette de fellesskapsmidler som er til rådighet fra dette fondet, til minst tre av de fem prioriterte områdene oppført nedenfor.
De spesifikke prioriteringene som er oppført nedenfor, dreier seg om nasjonale tiltak som enten øker nytten av felles virkemidler og redskaper for aktørene, eller virker direkte inn på kapasiteten i andre medlemsstater eller i Fellesskapet som helhet til å sikre de ytre grensene.
Medlemsstatene oppfordres videre til, når de utarbeider sine flerårige programmer, å ta hensyn til synergier med det arbeid som utføres av Frontex-byrået i forbindelse med kontroll og overvåkning av de ytre grenser.
Prioritert område 1: støtte til en videre, gradvis innføring av et felles integrert system for forvaltning av grensekontrollen, med hensyn til personkontrollen på de ytre grenser og overvåkning av disse grenser.
Dette kan dreie seg om investering i infrastruktur, systemer og utstyr innenfor rammen av Fondets regler for hva som er støtteberettiget. Disse investeringene bør særlig ta sikte på å sikre tilnærming i informasjonsforvaltningen for å forenkle beslutningstaking og informasjonsutveksling mellom medlemsstatene, samt å bedre strukturer og prosesser som øker sikkerheten ytterligere ved grensene, herunder levering av utstyr som avslører dokumentfalsk.
Innenfor dette prioriterte område kan Fellesskapets bidrag økes til 75 % for prosjekter som handler om følgende spesifikke prioriteringer:
oppgradering av de nasjonale kommunikasjonssystemene slik at de blir interoperable med andre medlemsstaters,
kjøp og/eller oppgradering av operativt utstyr til kontroll av de ytre grenser som er interoperabelt med andre medlemsstaters og tar hensyn til resultatene fra den felles integrerte risikoanalyse,
kjøp og/eller oppgradering av operativt utstyr med sikte på å øke medlemsstatenes kapasitet til å delta i og/eller bidra til det operative samarbeidet mellom medlemsstatene som samordnes av Frontex-byrået.
Prioritert område 2: støtte til utvikling og gjennomføring av de nasjonale elementer i et europeiske overvåkningssystem for de ytre grenser og til et permanent europeisk kystvaktsnettverk ved EU-medlemsstatenes sjøgrenser mot sør.
Dette kan også dreie seg om å oppgradere overvåkningssystemer til å foreta korrekt lokalisering og identifisering av kjøretøyer, båter og fly.
Innenfor dette prioriterte område kan Fellesskapets bidrag økes til 75 % for prosjekter som handler om følgende spesifikke prioriteringer:
investeringer i opprettelse eller oppgradering av et sentralt nasjonalt samordningssenter som døgnet rundt samordner aktivitetene til alle nasjonale myndigheter som utfører oppgaver knyttet til kontroll på de ytre grenser (avsløring, identifisering og intervensjon), og som skal kunne utveksle opplysninger med de nasjonale samordningssentrene i andre medlemsstater,
investeringer i opprettelse eller oppgradering av et sentralt nasjonalt overvåkningssystem, som dekker alle eller utvalgte deler av de ytre grenser, og som gjør det mulig å formidle opplysninger døgnet rundt mellom alle myndigheter som er involvert i kontroll på de ytre grenser,
kjøp og/eller oppgradering av utstyr til avsløring, identifisering og intervensjon på grensene (f.eks. kjøretøyer, skip, fly, helikoptere, sensorer, kameraer, osv.), forutsatt at behovet for dette utstyret er blitt klart identifisert på europeisk nivå.
Prioritert område 3: støtte til visumutstedelse og håndtering av ulovlig innvandring, herunder avsløring av falske eller forfalskede dokumenter, ved å styrke den virksomhet som organiseres av medlemsstatenes konsulære og andre tjenester i tredjeland.
Innenfor dette prioriterte område kan Fellesskapets bidrag økes til 75 % for prosjekter som handler om følgende spesifikke prioriteringer:
fremme av et systematisk og jevnlig samarbeid mellom medlemsstatenes konsulære tjenester, og mellom ulike medlemsstaters konsulære og andre tjenester på visumområdet,
tiltak for å utvikle og opprette begrenset representasjon, samlokalisering eller felles sentre for visumsøknader, som i første omgang skal ta imot visumsøknader, og på et senere tidspunkt behandle dem.
Prioritert område 4: støtte til innføring av nødvendige IT-systemer for å kunne gjennomføre fellesskapsrettslige virkemidler med hensyn til de ytre grenser og visa.
Innenfor dette prioriterte område kan Fellesskapets bidrag økes til 75 % for prosjekter som handler om følgende spesifikke prioriteringer:
investeringer knyttet til Schengen-informasjonssystemet (SIS),
investeringer knyttet til visuminformasjonssystemet (VIS).
Prioritert område 5: støtte til en effektiv og virkningsfull anvendelse av relevante fellesskapsrettslige virkemidler med hensyn til de ytre grenser og visa, særlig Schengen grenseregler og de europeiske visumregler 8
Dette kan dreie seg om formidling av informasjon om de relevante rettslige virkemidler, blant annet dokumenter som den praktiske håndboken for grensekontrollører, samt opplæringsaktiviteter for tjenestemenn fra grensekontrolltjenester og i konsulater.
Innenfor dette prioriterte område kan Fellesskapets bidrag økes til 75 % for prosjekter som handler om følgende spesifikke prioriteringer:
gjennomføring på nasjonalt nivå av det felles grunnleggende programmet for opplæring av grensekontrollører,
bedring av kvaliteten på de nasjonale innspill til den felles integrerte modellen for risikoanalyse.
Fotnoter
EUT L 144 av 6.6.2007, s. 22.
EFT L 176 av 10.7.1999, s. 31.
EFT L 131 av 1.6.2000, s. 43.
EUT L 395 av 31.12.2004, s. 70.
EFT L 64 av 7.3.2002, s. 20.
I dette vedtak menes med kontroll av de ytre grenser, utelukkende personkontroll.
Blant de nyeste dokumentene om europeisk politikk på dette område, se særlig: "Global approach to migration: Priority actions focusing on Africa and the Mediterranean", vedtatt av Det europeiske råd 15.-16. desember 2005 (Bull. 12-2005, pkt. I.6. og I.15-I.20.), og melding om styrking av kontrollen av Den europeiske unions sjøgrenser mot sør, vedtatt av Kommisjonen 30. november 2006 (COM(2006) 733 final).
Den konsulære fellesinstruks om visum rettet til diplomatiske stasjoner og konsulære fagstasjoner vil bli erstattet med de europeiske visumregler straks de er vedtatt av Rådet.