4 Gjennomføring av konvensjonen i norsk rett
Det foreslås at konvensjonens nærmere bestemmelser om skip som skal tas endelig ut av drift, tas inn i en ny forskrift gitt med hjemmel i lov om skipssikkerhet av 16. februar 2007 nr. 9 § 36 annet ledd.
Krav til virksomheter som driver skipsopphugging, herunder opphugging av offshore installasjoner, er i dag regulert gjennom tillatelser etter forurensningsloven § 11, jf. § 16 og § 29. Tillatelse etter forurensningslovens § 11 tilfredsstiller etter departementets vurdering konvensjonens krav om autorisasjon av skipsopphuggingsverksteder, jf. konvensjonens regel 16, og vil være et egnet virkemiddel for sikre at slike anlegg etableres og drives på en miljømessig forsvarlig måte i samsvar med konvensjonens krav.
Konvensjonen inneholder i tillegg krav som skal sikre arbeidstakeres sikkerhet og opplæring samt rapportering av hendelser, ulykker, yrkessykdommer og kroniske effekter m.m. (regel 15 – 25). Dette er i utgangspunktet oppgaver knyttet til Arbeidstilsynets ansvarsområder og kravene i konvensjonen er dekket av arbeidsmiljøloven med forskrifter.
Konvensjonen krever at det etableres sanksjoner for overtredelser av bestemmelsene i konvensjonen. Adgangen til å ilegge overtredelsesgebyr i medhold av skipssikkerhetsloven § 55 første ledd for overtredelser av skipssikkerhetsloven § 36 og bestemmelser gitt i medhold av denne, antas å oppfylle konvensjonens krav til sanksjoner for overtredelser.