6 Vurdering og tilråding
Nytt ved Hongkong-konvensjonen er at den inneholder bindende krav til både skip og skipsopphuggingsanlegg. Forbud mot bruk av visse stoffer/materialer i skip finnes ikke i annet internasjonalt regelverk. Det samme gjelder konvensjonens krav til skipsopphuggingsverksteder. Konvensjonen sikrer også at alle land som har tiltrådt konvensjonen har adgang til å be andre konvensjonsland om informasjon om på hvilket grunnlag et skipsopphuggingsanlegg er godkjent.
Konvensjonen vil først og fremst ha betydning internasjonalt da opphugging av skip som foregår i Norge er begrenset. Det er i dag kun 5-10 anlegg i Norge som har befatning med opphugging av skip, og forurensningsmyndigheten kan med hjemmel i forurensningsloven og forskrifter knyttet til denne regulere og stille de nødvendige krav til ytre miljø for skipsverft som også driver opphugging av skip. Men også for norske skip vil bestemmelsene om krav til fullstendig oversikt over alle farlige materialer og materialkomponenter og hvor de er i skipet, forbud mot enkelte farlige stoffer, samt opphuggingsplan, representere noe nytt.
Norge har vært en aktiv pådriver for å få plass et internasjonalt bindende regelverk om sikker og miljømessig opphugging av skip, og det er derfor ønskelig at Norge bidrar til konvensjonens ikrafttredelse ved å tiltre så snart som mulig.
Rederiforbundet har vært involvert i arbeidet med utarbeidelsen av konvensjonen og er positiv til norsk tiltredelse.
Miljøverndepartementet tilrår at konvensjonen tiltres. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.