9 Merknader til de enkelte bestemmelsene i lovforslaget
9.1 Endringer i introduksjonsloven
Til § 2 første ledd ny bokstav e:
Første punktum i bestemmelsen fastsetter at personer som får fornybar oppholdstillatelse i henhold til utlendingsloven § 53 første ledd bokstav b, annet ledd eller tredje ledd, har rett og plikt til deltakelse i introduksjonsprogram. Det er likevel en forutsetning at personene har behov for grunnleggende kvalifisering. Ettersom dette er personer som ikke har fått oppholdstillatelse på grunnlag av søknad om beskyttelse så skal de ikke bosettes, og for denne gruppen vil retten og plikten til deltakelse gjelde i to år fra det tidspunkt det er gitt ny tillatelse etter bestemmelsene som er nevnt ovenfor.
Dersom en person som får oppholdstillatelse i henhold til utlendingsloven § 53 første ledd bokstav b, annet eller tredje ledd tidligere har hatt en tillatelse som har gjort at vedkommende har vært omfattet av personkretsen for introduksjonsprogrammet, for eksempel som familiemedlem til personer med tillatelse som nevnt i introduksjonsloven § 2 bokstav a – c, vil den nye tillatelsen ikke gi rett og plikt til deltakelse i introduksjonsprogram på nytt.
Bestemmelsens andre punktum fastsetter at for personer som nevnt i første punktum er fristen for retten og plikten til å delta i introduksjonsprogram to år fra det tidspunktet det er gitt tillatelse på et av grunnlagene som er nevnt i bestemmelsen.
Det vises for øvrig til kapittel 5.
Til § 2 andre ledd:
Bestemmelsen fastsetter at for personer som nevnt i § 2 første ledd ny bokstav e er det ikke krav om at vedkommende skal være bosatt etter avtale mellom utlendingsmyndighetene og kommunen.
Det vises for øvrig til kapittel 5.
Til § 17 første ledd:
I § 17 første ledd utvides retten og plikten til deltakelse i gratis opplæring i norsk og samfunnskunnskap til 600 timer. Dette gjelder for utlending mellom 16 og 55 år som har fått oppholdstillatelse etter utlendingsloven som danner grunnlag for permanent oppholdstillatelse, eller kollektiv beskyttelse i massefluktsituasjon etter utlendingsloven § 34. § 17 annet ledd innbærer at personer mellom 55 og 67 år nevnt i første ledd bokstav a eller b får rett, men ikke plikt, til å delta i 600 timer opplæring i norsk og samfunnskunnskap.
Utvidelsen av timetallet fra 300 timer til 600 timer gjelder kun personer som blir omfattet av § 17 første og annet ledd etter at lovendringen har trådt i kraft.
Unntatt fra utvidelsen av plikten vil være arbeidsinnvandrere fra land utenfor EØS-/EFTA-området og deres familiemedlemmer over 16 år. De har i dag plikt til å gjennomføre 300 timer opplæring i norsk og samfunnskunnskap, uten rett til gratis opplæring. Arbeidsinnvandrere som kommer til Norge i henhold til EØS-/EFTA-regelverket vil fortsatt verken ha rett eller plikt til opplæring etter introduksjonsloven.
Personer som består obligatorisk avsluttende prøve før hun eller han har gjennomført 600 timer pliktig opplæring, kan søke om fritak fra plikten i henhold til forskrift om opplæring i norsk og samfunnskunnskap for nyankomne innvandrere § 3.
Det er kommunenes plikt å sørge for at opplæringen består av 550 timer opplæring i norsk og 50 timer opplæring i samfunnskunnskap på et språk innvandreren består.
Det vises for øvrig til kapittel 4.
Til § 18 annet ledd:
I § 18 blir annet ledd endret som følge av utvidelsen av retten og plikten til deltakelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap. Kommunen pålegges å gi tilbud om ytterligere gratis opplæring i norsk til personer som omfattes av § 17 første og annet ledd innenfor rammen av 2 400 timer, dersom vedkommende har behov for det. Den totale timerammen vil fremdeles være 3000 timer. Kommunene kan kreve at deltakere gjennomfører tester for å fastslå om det er behov for opplæring utover 600 timer. Dette er tester som brukes underveis i opplæringen, ikke avsluttende obligatoriske prøver, jf. § 19
Det vises for øvrig til kapittel 4.
Til § 19 nytt annet ledd:
I § 19 nytt annet ledd pålegges deltakere i opplæring i norsk og samfunnskunnskap å gå opp til obligatoriske avsluttende prøver i norsk og samfunnskunnskap. Dette kravet gjelder deltakere i opplæringen som er omfattet av rett og plikt til opplæring etter § 17 første ledd i introduksjonsloven. Det er den enkelte deltaker selv som etter samråd med lærer avgjør når han eller hun skal meldes opp til avsluttende prøve.
Det vises for øvrig til kapittel 3.
Til ny § 23:
§ 23 første ledd fastsetter at fylkesmannen har kompetanse til å føre tilsyn med kommunenes forvaltning av introduksjonsprogram og -stønad, opplæring i norsk og samfunnskunnskap og NIR. Fylkesmannen skal føre tilsyn med kommunenes oppfyllelse av plikter etter kapitlene 2 til 4 og § 25 tredje og fjerde ledd. Bestemmelser i lov og forskrift som gir individuelle rettigheter eller stiller krav til innholdet i tjenester, innebærer alle plikter for kommunen. Det inngår som en del av tilsynet at fylkesmannen skal kunne kontrollere at kommunen følger saksbehandlingsreglene ved tildeling av de nevnte tjenestene, enten disse følger av introduksjonsloven kapittel 5 eller forvaltningsloven.
Annet ledd fastsetter at tilsynet skal skje i samsvar med bestemmelsene i lov 25. september 1992 nr. 107 om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) kapittel 10A. Henvisningen til kommuneloven innebærer en presisering om at fylkesmannen skal føre et lovlighetstilsyn med kommunens virksomhet. Kommunelovens sentrale prinsipper om statlig tilsyn med kommunesektoren har kun betydning for kommunepliktene. Hjemmel for tilsynsmyndighetenes innsynsrett, pålegg, samt hjemmel for fylkesmannens samordning av det statlige tilsynet med kommunene følger av kommuneloven kapittel 10 A, §§ 60c-60e.
Tredje ledd fastsetter at departementet kan gi nærmere bestemmelser om tilsynets innhold.
Det vises for øvrig til kapittel 6.
Til ny 24
En plikt til å føre internkontroll innebærer at kommunene må sikre egenkontroll og bedre styring av sine oppgaver etter introduksjonsloven. Tilsynsmyndigheten skal kunne innrette tilsynet mot kommunens internkontroll og bidra til at egenkontrollen forbedres.
Det vises for øvrig til kapittel 6.
Nåværende §§ 23, 24, 25 og 26 blir nye §§ 25, 26, 27 og 28.
9.2 Endringer i statsborgerloven
Til § 8:
Gjennomføringskravet som vilkår for innvilgelse av søknad om norsk statsborgerskap endres i tråd med utvidelsen av rett og plikt til deltakelse i opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven § 17. Gjennomføringskravet er i samsvar med plikten til opplæring i norsk og samfunnskunnskap etter introduksjonsloven § 17 og 300 timer for de øvrige søkerne. Gjennomføringskravet kan alternativt oppfylles ved dokumentasjon av tilstrekkelige kunnskaper i norsk eller samisk, dette endres ikke. Det gjøres heller ikke endringer i unntakene fra kravet om gjennomført norskopplæring regulert i statsborgerforskriften § 4-3.
9.3 Ikrafttredelse
Departementet foreslår at endringene i introduksjonsloven og statsborgerloven skal tre i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Det tas sikte på at endringene i introduksjonsloven § 2 trer i kraft og gjelder for personer som får oppholdstillatelse etter 1. juli 2011.