5 Nærmere om Reindriftsoppgjøret 2011/2012
5.1 Økonomisk ramme og periode
Det foreslås at bevilgningen for Reindriftsoppgjøret 2011/2012 settes til 102,0 mill. kroner. Oppgjøret vil tre i kraft 1. juli 2011 og gjelde til 30. juni 2012. Reindriftsoppgjørets økonomiske ramme og fordelingen av det gjelder budsjettåret 2012. Bevilgningene innarbeides i statsbudsjettet på ordinær måte gjennom Prop. 1 S (2011-2012) for Landbruks- og matdepartementet. Foreliggende proposisjon om reindriftsoppgjøret fremmes som tidligere for behandling i vårsesjonen.
5.2 Priser
Fram til og med Reindriftsavtalen 2001/2002 definerte man en målpris for reinkjøtt. Målprisen var ikke en maksimalpris, men en pris som avtalepartene mente var mulig å oppnå i markedet under de aktuelle markedsforhold. Importvernet for reinkjøtt var koblet til reindriftsavtalens målprissystem ved at målprisen var styrende for utløsning av administrativ tollnedsettelse, og størrelsen på tollsatsene ved slik nedsettelse. Under forhandlingene om Reindriftsavtalen 2002/2003 ble imidlertid avtalepartene enige om å oppheve målprisen for reinkjøtt fra og med dette avtaleåret. Dette innebærer fri prisdannelse for reinkjøtt innenfor den beskyttelse importvernet gir. Denne ordningen videreføres for Reindriftsoppgjøret 2011/2012. Det vises til nærmere omtale av importordninger under punkt 5.7.
5.3 Utviklings- og investeringstiltak
LMD foreslår en bevilgning til Reindriftens utviklingsfond for Reindriftsoppgjøret 2011/2012 på 32,8 mill. kroner mot 30,0 mill. kroner i Reindriftsavtalen 2010/2011. Ut fra fondets økonomiske situasjon, har LMD valgt at tildelingsrammen for RUF for 2012 blir satt tilsvarende som bevilgningsrammen. LMD legger til grunn at RUFs styre skal utøve sin myndighet med utgangspunkt i tildelingsrammen, og at styret selv legger opp til en plan for disponering av ikke øremerkede midler som kan understøtte målsettingene for reindriftspolitikken.
5.3.1 Kvinnerettede tiltak
Avsetningen på 1,0 mill. kroner til kvinnerettede tiltak opprettholdes. LMD legger stor vekt på arbeidet med å fremme likestilling i reindriftsnæringen. Selv om et slikt arbeid må settes i et mer langsiktig perspektiv, er det viktig at det arbeides kontinuerlig med målrettede tiltak. De øremerkede kvinnerettede midler gir muligheter for et slikt arbeid. Med bakgrunn i rapporten ”Likestilling i reindriften” vil Reindriftsforvaltningen foreta en gjennomgang av retningslinjene for bruk av kvinnemidlene. Retningslinjene vil bli behandlet av RUF-styret. De nye retningslinjene skal danne grunnlaget for bruk av de fremtidige kvinnerettede midlene.
LMD viser til at rapporten ”Likestilling i reindriften” er en omfattende og grundig rapport med forslag til mange tiltak for å fremme likestilling og styrke kvinnenes situasjon i reindriften, og at den representerer både utfordringer og behov for en aktiv oppfølging.
Rapporten viser betydningen av at strategier og tiltak i den kvinnerettede satsingen spenner over et vidt spekter, og at både kortsiktige og langsiktige tiltak bør vurderes i sammenheng. Den viser også betydningen av at mange aktører må engasjeres og ansvarliggjøres i et slikt arbeid. Det er derfor viktig at oppfølgingen av dette arbeidet skjer på en systematisk og målrettet måte, herunder at det foretas en prioritering som sørger for at innsatsen settes inn der den gis størst mulig effekt.
Ansvaret for gjennomføring av de foreslåtte tiltakene ligger hos flere instanser og myndigheter. Det er viktig at disse ansvarliggjøres i oppfølgingen slik at også virkemidler utenfor reindriftsavtalen kan benyttes i arbeidet med å styrke kvinnenes situasjon i reindriften. Dette innebærer at partene må ha en aktiv pådriverrolle overfor berørte og ansvarlige parter.
LMD vil følge opp rapporten på en systematisk og grundig måte. I og med at tiltakene spenner over et vidt spekter og berører flere instanser/myndigheter, vil LMD starte oppfølgingen med at rapporten sendes ansvarlige parter til uttalelse og vurdering. Det forutsettes at NRL sørger for at næringen får tilsendt rapporten for uttalelse og vurdering. Videre vil LMD drøfte oppfølgingen av rapporten i forbindelse med forskriftsmøtet i juni. Under forhandlingene om Reindriftsavtalen 2012/2013 skal den videre oppfølgingen av den kvinnerettede satsingen drøftes grundig, herunder en prioritering av tiltak.
5.3.2 Forskning og utvikling
De siste årene har det vært avsatt 4,5 mill. kroner til forskning og veiledning. Foruten en øremerking på 150.000 kroner til et forskningsprosjekt på Fosen, har departementet valgt ikke å foreta en avsetning til forskning og veiledning i 2011.
Når det gjelder forskningsprosjektet på Fosen vises det til rapporten fra arbeidsgruppen for reduksjon av konfliktnivået rovdyr-reindrift i Nord-Trøndelag, hvor det signaliseres behov for bedre helsedata innen reindriften i Sør- og Midt-Norge. Det signaliseres også at det er tegn som tyder på at sykdomspanoramaet i reinflokkene er i ferd med å forandre seg som følge av klimatiske endringer. Behovet for at relevante instanser tilføres nødvendig kompetanse for kartlegging av situasjonen, alene eller i samarbeid med veterinære instanser, blir også understreket. Mattilsynet vil bli gitt i oppdrag å gjennomføre et pilotprosjekt for å følge opp behovet som er signalisert i rapporten. Prosjektet skal være ferdigstilt i løpet av 2011.
Når det gjelder utlysning av forskningsmidlene for 2012, ser LMD behov for at forskningsprosjekter om spisekvalitet på reinkjøtt prioriteres. Det er sentralt å få kartlagt årsaker til kvalitetsforskjeller og hva som fremmer økt kvalitet. LMD viser til at det kan tas ut en vesentlig høyere pris av ferske produkter av reinkjøtt enn av frossen vare. I den forbindelse er det behov for økt kunnskap knyttet til hva som forlenger holdbarheten på ferske produkter, og hva som er årsaken til at reinkjøtt fra enkelte områder har lengre holdbarhet som fersk vare enn fra andre områder.
I forbindelse med forhandlingene om Reindriftsavtalen 2010/2011 ble avtalepartene enige om å prioritere forskningsprosjekter om sammenhengen mellom endringer i klima og endringer i forekomst av sykdom hos rein, særlig i de kystnære sørsamiske områdene. LMD har valgt å videreføre denne prioriteringen.
5.3.3 Sametingets tilskuddsordninger til næringsutvikling/STN
Det har de senere år vært avsatt midler fra RUF til Sametingets tilskuddsordninger til næringsutvikling/STN for å støtte opp under kombinasjonsnæringer hvor reindrift inngår. Formålet med overføringen er å øke den reelle verdiskapingen i tilknytning til reindriftsnæringen. Midlene skal primært brukes til støtte og utvikling av kombinasjonsnæringer hvor reindrift inngår. Primært skal midlene benyttes til støtte og utvikling av binæringer i reindriften. Overføringen er som tidligere år satt til 2,0 mill. kroner.
5.3.4 Konfliktforebyggende tiltak
I Forskrift om tilskudd til konfliktforebyggende tiltak i forholdet mellom reindrift og jordbruk, er administrasjonen og avgjørelsesmyndigheten lagt til Innovasjon Norge, avd Troms, og med Landbruks- og matdepartementet som klageinstans. Avsetingen er som tidligere år satt til 1,4 mill. kroner.
5.3.5 Verdiskapingsprogrammet for reindrift
Det settes av 7,7 mill. kroner over RUF til Verdiskapingsprogrammet for reindrift. Bevilgningen dekker inntil 1,2 mill. kroner til administrasjon av ordningen i Innovasjon Norge, og innebærer et uendret aktivitetsnivå. LMD har mottatt strategisk plan for VSP-rein for 2010/2012 og handlingsplan for 2011. LMD slutter seg til de prioriteringer som ligger i strategisk plan, men ønsker særlig å fremheve behovet for fortsatt tett oppfølging av de bedriftene som er etablert med støtte fra VSP-rein. Dette gjelder i særlig grad i forhold til kompetanseheving og veiledning knyttet til forretningsdrift, markedskompetanse, nettverksbygging og produktutvikling. Samtlige av disse områdene vil være av sentral betydning i forhold til å nå målet med programmet. LMD vil særlig fremheve behovet for fortsatt stor oppmerksomhet på markedskompetanse og markedsarbeid. I den forbindelse fremheves behovet for at Innovasjon Norge stimulerer til og prioriterer søknader om støtte til kompetanseheving og markedsarbeid.
Ved forhandlingene om Reindriftsavtalen 2010/2011 ble avtalepartene enige om å tydeliggjøre styringsgruppens rolle, og gi klarere og mer detaljerte føringer for hvordan styringsgruppen skal brukes i den videre utviklingen av programmet. På denne bakgrunn ble det utarbeidet nytt mandat for styringsgruppen. I møte med Innovasjon Norge i august 2010 ble man enige om administrasjon og styring av programmet ut avtaleåret 2010/2011. Videre ble man enige om at etter endt avtaleperiode vurderes administrasjonen og styringen på nytt. LMD vil drøfte de nevnte forhold i forbindelse med forskriftsmøtet i mai/juni.
5.3.6 Fagbrevordningen
Det settes av 2,0 mill. kroner til fagbrevordningen. Bevilgningen skal dekke lønn til lærlinger, forsikringer, reiser samt drift av opplæringskontoret. Som et ledd i arbeidet med å styrke kvinnenes stilling i reindriften, skal opplæringskontoret videreføre prioriteringen av kvinner både blant kommende lærlinger og instruktører. For øvrig vises det til tidligere tilbud hvor det ble foreslått at reindriftskvinnenes tradisjonelle kunnskaper på sikt blir innarbeidet i en fagplan.
Ved inngåelsen av Reindriftsavtalen 2010/2011 ble det protokollført at fagbrevordningen på sikt bør fases ut av reindriftsavtalen. Videre ble det forutsatt at Opplæringskontoret arbeider med dette som siktemål, og derigjennom søker andre finansieringskilder. Med dette som utgangspunkt skal Opplæringskontoret innen 1. november 2011 gi LMD og NRL redegjørelse for den videre gjennomføring.
5.3.7 Markedstiltak
I forbindelse med forhandlingene om Reindriftsavtalen 2010/2011 ble avtalepartene enige om å etablere et eget Markedsutvalg for reinkjøtt. Hovedoppgaven for markedsutvalget er å sikre norsk reinkjøtt positiv oppmerksomhet og kjøpsutløsende adferd hos sluttbruker. I tillegg skal Markedsutvalget ta på seg formidling av markedsrelevante problemstillinger til andre aktører. Markedsutvalget benytter Opplysningskontoret for egg og kjøtt (OEK) som strategisk samarbeidspartner til gjennomføring av valgte markedsaktiviteter.
Markedsutvalget har utarbeidet en markedsplan. Videre vil utvalget utarbeide en kommunikasjonsstrategi og en markedshåndbok som kommuniserer verdiene og engasjerer reindriftsnæringens primærledd. LMD påpeker at nevnte dokumenter er sentrale for å skape nødvendig forutsigbarhet og langsiktighet i markedsføringen. I tillegg vil en markedshåndbok bl.a. bidra til engasjement og bevisstgjøring for primærleddet til å bygge et positivt omdømme om reindriften, samt skape større oppmerksomhet omkring betydningen av å produsere og levere kjøtt av god kvalitet.
LMD slutter seg til den strategien som Markedsutvalget har lagt i forhold til oppfølgingen av det oppdraget som ble gitt av avtalepartene i Reindriftsavtalen 2010/2011. Videre påpeker LMD viktigheten av at Markedsutvalget får tilstrekkelig med midler for å gjennomføre planlagte tiltak. På denne bakgrunn settes det av 5,0 mill. kroner til markedsutvalgets arbeid.
Med bakgrunn i den utfordrende markedssituasjonen, og stor aktivitet i Markedsutvalget i tiden som kommer, vil arbeidsbelastningen til enkelte av utvalgets medlemmer bli større enn hva som var tiltenkt da utvalget ble oppnevnt. LMD legger til grunn at denne ekstra arbeidsbelastningen skal kompenseres ved at det settes av inntil 150.000 kroner av den totale bevilgningen på 5,0 mill. kroner. Utvalget sammen med sekretariatet, avgjør både hvem som skal gis en kompensasjon og størrelsen på kompensasjonen. Det vises til kapittel 4.4 for nærmere omtale av markedssituasjonen.
5.3.8 Pramming av rein
Avtalepartene ble ved Reindriftsavtaleforhandlingene for 2010/2011 enige om at pramming av rein fremdeles skal administreres av staten ved Reindriftsforvaltningen, og at kostnadene ved prammingen skal dekkes over Reindriftsavtalen. Firmaet Seaworks har hatt avtale om å frakte rein ut 2010. Reindriftsforvaltningen la ut anbud på reintransport i Doffin med innleveringsfrist 26. januar 2011. Det er nå besluttet at Seaworks er tildelt anbudet.
Med bakgrunn i siste års kostnader og usikkerhet omkring effektene ved stigende oljepris, settes bevilgningen til pramming til 5,0 mill. kroner.
LMD vurderer det slik at det er mulig å redusere kostnadene ved pramming dersom infrastrukturen i tilknytning til prammesteder forbedres. Med dette som utgangspunkt vil Reindriftsforvaltningen foreta en gjennomgang av dagens infrastruktur, samt kostnader og behov for oppgradering. Det er en forutsetning at reindriften og det firmaet som fremover skal gjennomføre prammingen, deltar i dette arbeidet, og at det gis et overslag over forventede kostnadsreduksjoner ved en oppgradering. Gjennomgangen skal resultere i en rapport som oversendes LMD og NRL innen 1. november 2011.
5.3.9 Gjeterhytter
Det øremerkes ingen avsetning til gjeterhytter. LMD viderefører gjeldende regelverk og satser for til tilskudd til gjeterhytter. Det legges til grunn at man også fremover gir den enkelte søknad en særskilt behandling. Når bruksreglene er godkjent, kan det kun gis tilskudd til de hytter som er omfattet av bruksreglene. Utover de nevnte forhold vil LMD i forbindelse med utarbeidelse av forskriftene til Reindriftsoppgjøret 2011/2012 avklare hva som ligger i muligheten til støtte til renovering av gjeterhytter ved overføring av siidaandel, jf RUF-forskriften § 2-1, 5. ledd, 3. og 4. punktum.
5.3.10 Innløsing av siidaandel
Det øremerkes ingen avsetning til innløsing av siidaandeler. Med bakgrunn i endringene i ny reindriftslov, videreføres ordningen med innløsing av siidaandeler frem til det enkelte distrikt har fått godkjent sine bruksregler.
5.3.11 Kartlegging av resultatoppnåelse i prosjekter som er finansiert av VSP-rein og RUF fra og med Reindriftsavtalen 2001/2002
LMD vil gi i oppdrag til sekretariatet for henholdsvis VSP-rein og RUF å foreta en kartlegging av resultatoppnåelsen i de prosjektene som er blitt finansiert av VSP-rein, og de slakteriene som er blitt finansiert over RUF fra og med Reindriftsavtalen 2001/2002. Kartleggingen skal gi en oversikt over antall prosjekter som har mottatt tilskudd, og en geografisk fordeling av disse. Videre skal kartleggingen gi en oversikt over hvilke prosjekter som har resultert i en bedriftsetablering og dagens aktivitet ved disse bedriftene. I de tilfeller hvor det er avvik mellom søknaden og dagens aktivitet skal dette omtales. I tillegg skal kartleggingen gi en oversikt over de nye produktene VSP-rein finansierte bedrifter har for salg i markedet.
Kartleggingen skal være ferdigstilt og oversendt LMD og NRL innen 1. november 2011.
5.3.12 Ny arbeidstidsmåling i reindriften
Økonomisk utvalg har påpekt behov for utarbeidelse av en ny arbeidstidsmåling i reindriften. LMD vil følger opp saken i forhold til Statistisk sentralbyrå med siktemål om snarlig å få startet opp gjennomføringen av en ny arbeidstidsundersøkelse. Kostnadene til ny undersøkelse vil som tidligere forutsatt bli dekket over RUF.
5.3.13 Andre ordninger som sorterer under RUF
Foruten nevnte ordninger kan fondets midler nyttes til:
Støtte ved omfattende tap av rein i ulykker
Gjeterhytter og øvrige reindriftsanlegg, herunder gjerder og slakteanlegg
Refusjon av dokumenterte utgifter, til deltagelse på kurs og lignende for reindriftsutøvere
Støtte til tiltak for reindriftsnæringen som følge av klimaskapte endringer
Sikring av reindriftens beiterett, herunder støtte i forbindelse med distriktenes arbeid med sikring av reindriftens arealer
Andre praktiske tiltak innenfor reindriften, herunder transport av rein
Gjennomføring av strukturtiltak i distrikter med behov for tiltak for reintallstilpassing og ressursutnyttelse
Andre faglige tiltak til fremme for reindriften, herunder veiledning, kursvirksomhet, beitegranskning, planlegging og avlstiltak
Utvikling av binæringer og til formål av generell kulturell betydning for reindriftssamene
Tilrettelegging av 1-2 dagers kompetansegivende kurs/etterutdanning
Utdanningsstipend (under avvikling).
5.4 Kostnadssenkende og direkte tilskudd
LMD ser det som viktig å videreføre stimuleringen til reell markedsrettet produksjon og verdiskaping, og på den måten legge til rette for de reindriftsutøverne som har reindrift som hovednæring. Erfaring viser at den gjennomførte omleggingen fra produksjonsnøytrale tilskudd til produksjonsavhengige tilskudd har økt slakteuttaket av rein, og bidratt til økt verdiskaping i reindriftsnæringen. I det videre ser LMD det som viktig å prioritere de produksjonsrettede tilskuddene. På bakgrunn av de nevnte forhold foreslår LMD en bevilgning på 60,0 mill kroner til kostnadssenkende og direkte tilskudd for Reindriftsoppgjøret 2011/2012. Dette er en reduksjon på 1,8 mill. kroner i forhold til gjeldende avtale.
5.4.1 Distriktstilskudd
Distriktstilskuddet skal bidra til å gi distriktene og tamreinlagene økonomisk grunnlag for å ivareta sitt ansvar og sine oppgaver med utvikling av reindriften i en bærekraftig retning. Dette innebærer bl.a. å få et reintall i balanse med beitegrunnlaget, sikring av reindriftens arealer, økt lønnsomhet, samt legge til rette for en kriseberedskap. I tillegg skal dette tilskuddet gi grunnlag for avløserordning ved sykdom og svangerskap ut over folketrygdens generelle ordninger.
LMD foreslår å videreføre dagens regelverk og satser.
Det foreslås en bevilgning på 9,9 mill. kroner til distriktstilskudd for Reindriftsoppgjøret 2011/2012. Dette er en økning på 1,7 mill. kroner i forhold til Reindriftsavtalen 2009/2010.
5.4.2 Tilskudd til siidaandeler og tamreinlag
For at tilskudd til siidaandeler og tamreinlag skal kunne innvilges, må følgende vilkår være oppfylt:
Siidaandelen/tamreinlaget må utøve en reindrift som er i samsvar med de til enhver tid gjeldende lover og forskrifter for næringen, herunder pålagte tellinger og bestemmelser knyttet til oppfølging av lovlig fattede vedtak om høyeste reintall
leder/e av siidaandelen/tamreinlaget må ha en avgiftspliktig inntekt fra salg av reinkjøtt på minimum 50.000 kroner eksklusiv merverdiavgift i 2011.
Siidaandelen må ha under 600 rein, eventuelt reintall under fastsatt høyeste reintall, per 31. mars i driftsåret. Avgang av rein som overstiger disse grensene ved siste pålagte telling i driftsåret, må dokumenteres og godkjennes av reindriftsagronomen. Det kan gjøres unntak fra grensen på 600 rein, jfr likevel punkt d) nedenfor, dersom følgende krav er oppfylt:
Det er fastsatt et øvre reintall per distrikt og distriktet samlet holder seg innenfor dette reintallet eller
det er inngått bindende avtale utarbeidet i henhold til Reindriftssjefens retningslinjer mellom Reindriftsforvaltningen og samtlige ledere av siidaandeler i distriktet om en reduksjonsplan for en tilpasning av reintallet innen fastsatt frist, eller
det er utarbeidet og godkjent bruksregler i henhold til reindriftslovens kapittel 7.
Leder av siidaandelen/tamreinlaget må ikke motta alderspensjon etter folketrygdlovens regler per 31. mars 2011. For felles siidaandel og/eller siidaandel som er berettiget til ektefelletillegg, gjelder dette yngste ektefelle.
LMD viser til vilkåret om at siidaandeler skal utøve en reindrift som bl.a. er i samsvar med de til enhver tid gjeldende bestemmelser knyttet til oppfølging av vedtak om høyeste reintall eller godkjente bruksregler. LMD vil i forbindelse med utarbeidelsen av forskriftene til Reindriftsoppgjøret 2011/2012 konkretisere hvordan en oppfølging av de siidaandelene som eventuelt bryter gjeldende regelverk skal gjennomføres.
Det gjøres følgende avsetninger til tilskudd til siidaandeler og tamreinlag:
a. Produksjonspremie
Det avsettes 24,0 mill. kroner til ordningen med produksjonspremie. Siidaandelens produksjonspremie beregnes med 25 % av avgiftspliktig salg av kjøtt og andre avgiftspliktige næringsinntekter fra rein tilhørende alle reineierne i siidaandelen. Ved salg av livdyr beregnes det produksjonspremie bare i de tilfeller hvor kjøperen er innvilget livdyrlån etter tidligere ordning over Reindriftens Utviklingsfond. Avgiftsfrie inntekter, samt annet salg av livdyr, inngår ikke som grunnlag for beregningen av produksjonspremien. Det utbetales ikke produksjonspremie for avgiftspliktig inntekt som overstiger 400.000 kroner per siidaandel og 1.000.000 kroner per tamreinlag.
Produksjonspremien utbetales til leder av siidaandelen. Lederen har ansvaret for å oversende næringsoppgavene fra reineierne som er registrert under siidaen innen fastsatt frist. For tamreinlagene vil årsregnskapene danne grunnlaget for beregningen av produksjonspremien.
b. Kalveslaktetilskudd
Det avsettes 8,9 mill. kroner til ordningen med kalveslaktetilskudd. LMD viser til de positive effektene av kalveslaktetilskuddet, og viderefører ordningen med dagens regelverk og satser. Siidandeler i Vest-Finnmark reinbeiteområde omfattes ikke av ordningen med kalveslaktetilskudd.
c. Tidligslaktetilskudd
Ved Reindriftsavtalen 2008/2009 ble det innført et tidligslaktetilskudd for samtlige reinbeiteområder. Før den tid var tidligslaktetilskuddet avgrenset til Finnmark og Troms. Satsen til tidligslaktetilskuddet har variert noe. Fram til gjeldende avtale hadde man for Finnmark og Troms reinbeiteområder en differensiering av satsen. Ordningen har vært utfordrende å forvalte. Videre har ordningen vært en avgjørende årsak til en konsentrasjon av slaktingen, noe som har medført at enkelte ikke har fått slaktet innenfor gitte frister. Dette har igjen medført dispensasjonssøknader med krav om forlenget frist. Med bakgrunn i de nevnte forhold, behovet for forenklinger, samt behov for å styrke markedstiltakene, avvikles ordningen med tidligslaktetilskudd.
d. Prøveordning med tilskudd til siidaandeler i Vest-Finnmark
Prøveordningen som ble innført ved Reindriftsavtalen 2009/2010 for Vest-Finnmark reinbeiteområde videreføres med tilsvarende regelverk. Med bakgrunn i at tidligslaktetilskuddet avvikles, gjennomføres en justering av satsene. I perioden 15.08. – 10.10 utbetales et tilskudd på 15 kroner og 10 kroner per kg for slakt i perioden 11.10 – 31.12.
Det avsettes en bevilgning på 5,0 mill. kroner til det særskilte tilskuddet til siidaander i Vest-Finnmark.
e. Driftstilskudd
Det avsettes 7,0 mill. kroner til ordningen med driftstilskudd. Satsen for driftstilskuddet videreføres med 10 000 kroner per siidaandel i samtlige reinbeiteområder.
I de siidaandeler der kvinner står som enkeltinnehavere og/eller leder av siidaandelen er under 30 år per 1.1.2012, utbetales det et driftstilskudd på 25.000 kroner.
Ordningen med tilskudd ved overføring av ansvaret som leder av siidaandel videreføres med en sats på 60.000 kroner per siidaandel. Tilskuddet gis de tre første årene etter overføringen. Etablerte midlertidige enheter i forbindelse med generasjonsovergang, og fremtidige sideordnede rekrutteringsandeler, omfattes ikke av ordningen.
f. Ektefelle- og samboertillegg
Det avsettes 3,3 mill. kroner til ordningen med ektefelletillegg. Gjeldende satser og regelverk videreføres.
5.4.3 Frakttilskudd
Det avsettes 1,9 mill. kroner til tilskudd for frakt av slakteskrotter fra slakteanlegg til fryseanlegg. Tilskuddet ved frakt av reinslakt skal bidra til utjevning av pris på reinkjøtt til reineiere i ulike reinbeitedistrikter og tamreinlag, samt bidra til utjevning av fraktkostnader til marked. Dagens regelverk og satser videreføres.
5.4.4 Rapportering fra slakteriene
Landbruks- og matdepartementet viser til at rapporteringen fra slakteriene er avgjørende for beregning av den økonomiske utviklingen i reindriftsnæringen samt utbetaling av tilskudd til reindriftsutøverne, og er dermed en viktig del av grunnlaget for avtalen. Departementet ser behovet for å bedre rapporteringen fra slakteriene. Dette gjelder både antall slakt og lagerbeholdning. Ikke minst er disse opplysningene viktige for Markedsutvalgets arbeid. For å legge bedre til rette for månedlig rapportering både når det gjelder antall slakt og lagerbeholdning, vil departementet endre forskriften om rapportering av slaktet rein. I tillegg vil Reindriftsforvaltningen få i oppdrag å gå gjennom dagens rapporteringsskjema i den hensikt å foreta forenklinger, samt gjennomføre tiltak for å øke kompetansen og bevisstgjøringen hos slakteriene på viktigheten av riktig rapportering.
5.5 Velferdsordninger
Det avsettes 3,1 mill. kroner til velferdsordninger.
Av disse avsettes 300.000 kroner til ordningen med tidligpensjon. Satsene for enbrukerpensjonen videreføres med 100.000 kroner per år, og tobrukerpensjonen med 160.000 per år.
Videre avsettes det 1,0 mill. kroner til ordningen med avløsning ved svangerskap/fødsel. Tilskuddet skal bidra til å styrke stillingen til reindriftskvinnene. Tilskudd for leid hjelp ved svangerskap forvaltes av Reindriftsforvaltningen. Gjeldende bestemmelser og satser videreføres.
Bevilgningen til folketrygdordningen opprettholdes med 1,2 mill. kroner for kommende avtaleperiode. Ordningen innebærer at den enkelte reineier skal betale en avgift til Folketrygden som tilsvarer avgiften for lønnsmottakere. Differansen mellom denne avgiften og avgiften for private næringsdrivende, blir da finansiert over reindriftsavtalen. Bevilgningen beregnes ut fra pensjonsgivende inntekt i næringen, og midlene overføres sentralt til Folketrygden.
Bevilgningen til sykepengeordningen videreføres uendret med 0,6 mill. kroner. Den kollektive innbetalingen over reindriftsavtalen til sykepengeordningen dekker tilleggspremien for økte sykepenger – fra 65 % til 100 % av inntektsgrunnlaget for sykdom utover 16 dager. Fødselspenger dekkes også med 100 % av inntektsgrunnlaget. Bevilgningen beregnes ut fra samlet næringsinntekt for de reineiere som inngår i ordningen. Midlene overføres sentralt til Folketrygden.
Over organisasjonstilskuddet er det øremerket 200.000 kroner til organisering og drift av HMS-tiltak for reindriftsnæringen, jf pkt 5.6. Tildelingen forutsetter en egenandel på 10 % fra brukerne av tjenesten. NRL skal årlig rapportere i forhold til bruken av midlene.
5.6 Organisasjonstilskudd
Organisasjonstilskuddet videreføres med 6,1 mill. kroner, herunder 200.000 kroner til HMS-tiltak i reindriften.
Når NRL får sitt organisasjonstilskudd over statsbudsjettet, stilles det en rekke krav til rapportering, og til oppfølging av andre krav. Videre forutsettes det at NRL organiserer sitt arbeid slik at organisasjonen kan delta aktivt i prosesser av sentral betydning for reindriften. Tilskuddet utbetales kvartalsvis på grunnlag av oversendt årsrapport og revisorgodkjent regnskap for siste driftsår, samt budsjett og planer for 2012. Kontingentinntekter og eventuelle tilskudd/refusjoner/inntekter fra andre offentlige institusjoner skal spesifiseres både i regnskap og budsjett.
5.7 Importordninger
Det tollbaserte importvernet skal, innenfor de rammer som Norges forpliktelser i henhold til WTO-avtalen setter, praktiseres på en måte som sikrer reindriftsnæringen et rimelig vern mot konkurrerende import. Etter samråd med Reindriftens importutvalg, kan Landbruks- og matdepartementet ved Statens landbruksforvaltning fastsette kvoter for reinkjøtt og/eller levende rein for slakting som kan importeres med redusert toll. I en situasjon hvor Importutvalget eventuelt skulle vedta å gi råd om import, forutsetter Landbruks- og matdepartementet at Statens Landbruksforvaltning tar kontakt med departementet.
Siden vinteren 2003 er det ikke importert reinkjøtt til redusert toll. Hovedårsaken til dette har vært behovet for stimulering til økt slakting og omsetning av innenlandsprodusert reinkjøtt.
5.8 Regelverk
Partene er enige om å praktisere de bestemmelser som følge av Stortingets endelige behandling som reindriftsavtale for 2011/2012, og gjennomføre normale prosedyrer mht forskrifter og øvrig oppfølging på dette grunnlag. Dette innebærer at regelverket for Reindriftsoppgjøret 2011/2012 vil bli fastsatt av Landbruks- og matdepartementet i samråd med Norske Reindriftsamers Landsforbund. Det forutsettes at fastsettelsen finner sted senest 1. juli 2011. Regelverket blir publisert i et eget forskriftshefte som trykkes både med norsk og samisk tekst. Videre blir regelverket lagt ut på Reindriftsforvaltningens internettside, samt utsendt til samtlige ledere av siidaandeler.