4 Gjennomføring av forhandlingene
4.1 Kravet fra Norske Reindriftsamers Landsforbund
Norske Reindriftsamers Landsforbund oversendte 30. desember 2021 et brev til Landbruks- og matdepartementet, der de ba om en redegjørelse for hvordan regjeringen ville følge opp Høyesteretts dom i Fosen-saken. Norske Reindriftsamers Landsforbund ba om at en slik redegjørelse forelå før de fremmet sitt krav til forhandlingene om Reindriftsavtalen 2022/2023.
Landbruks- og matdepartementet svarte i brev 6. januar 2022 at regjeringen parallelt med forhandlingene om Reindriftsavtalen 2022/2023 ville komme tilbake til Norske Reindriftsamers Landsforbund med en redegjørelse om regjeringens videre oppfølging av Fosen-dommen, herunder hvilken prosess man legger opp til å gjennomføre for å avklare hvilke kortsiktige og langsiktige tiltak som vil bli iverksatt for å sikre reindriften på Fosen. Som en følge av dette overleverte Norske Reindriftsamers Landsforbund sitt krav til forhandlingene om Reindriftsavtalen 2022/2023 den 7. januar 2022. Overlevering av kravet ble gjennomført i et videomøte på grunn av koronapandemien.
Som signalisert i brevet til Norske Reindriftsamers Landsforbund 6. januar 2022 ble det parallelt med forhandlingene sendt et brev fra Landbruks- og matdepartementet 7. februar 2022 til Norske Reindriftsamers landsforbund, der regjeringen skisserte en videre prosess for oppfølgingen av Fosen-dommen. I brevet understreket departementet at regjeringen vil sikre at statens folkerettslige forpliktelser overfor samene som urfolk ivaretas, og at det legges til rette for fortsatt reindrift på Fosen.
Kravet fra Norske Reindriftsamers Landsforbund hadde en økonomisk ramme på 225,35 mill. kroner, en økning på 60,85 mill. kroner fra gjeldende avtale på 164,5 mill. kroner. Dette utgjorde en økning på om lag 38 pst. Figur 4.1 viser forholdet mellom krav og ramme de seks siste årene.
Norske Reindriftsamers Landsforbunds hovedprioriteringer i kravet er:
Øke direktetilskuddene.
Opprette klimatilskudd for reindriften.
Sikre gode generasjonsovergangsordninger.
Sikring av reindriftens arealer, herunder fjerne bestemmelsen om forhåndstiltredelse etter oreigningslova § 25 i saker hvor reindriftas rettigheter kan bli berørt.
Øke de frie midlene i Reindriftens utviklingsfond.
Igangsette et arbeid for å få på plass en meklingsordning i reindriften.
Avsette midler til forebygging av hets og rasisme mot reindriftsutøvere.
De største økningene ble foreslått på de direkte tilskuddene, som også omfattet klimatilskuddet. Norske Reindriftsamers Landsforbund foreslo et nytt tilskudd til slakt av simler, samtidig som satsene for produksjonspremie og kalveslaktetilskudd ble foreslått økt.
Kravet omfattet også forhold som ligger utenfor reindriftsavtalens ramme.
4.2 Statens tilbud
Staten la fram sitt tilbud 27. januar 2022. Tilbudet hadde en ramme på 168,75 mill. kroner, en økning på 4,25 mill. kroner sammenlignet med inneværende avtale.
Statens tilbud videreførte prioriteringen av de som har reindrift som hovedvirksomhet. Tilbudet hadde fire hovedprioriteringer: Ivaretakelse av reindriftens arealer, klimatilpasning og beredskap, direkte og kostnadssenkende tilskudd og infrastrukturtiltak.
Tilbudet la til grunn at reindriftsnæringen er viktig for å bevare samisk kultur, samfunnsliv og språk. Næringen utnytter viktige utmarksressurser og har potensial for økt verdiskaping. For å ta ut dette potensialet vil regjeringen videreføre vektleggingen av næringsretting og tilrettelegging for de som har reindrift som hovedvirksomhet. For å øke verdiskapingen basert på kjøtt og biprodukter, og legge til rette for kulturformidling og turisme basert på reindriften, er det viktig å legge til rette for tilleggsnæringer. Tilleggsnæringer i reindriften har et stort potensiale. For å sikre reindriften som en robust, familiebasert og økonomisk bærekraftig næring, er det viktig å videreføre tilretteleggingen for etablering av tilleggsnæringer, blant annet gjennom videreføring av Utviklingsprogrammet for landbruks- og reindriftsbasert vekst og verdiskaping, og prosjektet med lærings- og omsorgsbaserte tjenester.
4.3 Forhandlingene
Det ble gjennomført forhandlinger 2.-4. februar, og 8.-10. februar. Den første forhandlingsrunden ble gjennomført digitalt, og i den andre forhandlingsrunden møttes partene i Oslo. Partene kom til enighet om en avtale 10. februar 2022.