7 Nærmere om Reindriftsavtalen 2022/2023
Reindriftsavtalen 2022/2023 er den første næringsavtalen regjeringen Støre har fremforhandlet. 10. februar 2022 kom staten og Norske Reindriftsamers Landsforbund til enighet om en avtale. Avtalen vil tre i kraft 1. juli 2022 og gjelde til 30. juni 2023. Reindriftsavtalens ramme gjelder budsjettåret 2023.
Reindriftsavtalen 2022/2023 har en total ramme på 180 mill. kroner. Dette er en økning på 15,5 mill. kroner fra inneværende avtale. Avtalepartenes hovedprioriteringer er direkte tilskudd, ivaretakelse av reindriftens arealer, klimatilpasning og beredskap i reindriften, rekruttering og infrastrukturtiltak.
Avtalepartene har videreført de direkte tilskuddene, men i tillegg etablert et tilskudd til slakt av simler, som et engangstiltak for avtaleåret 2022/2023. Uttak av eldre simler vil være et viktig tiltak for å redusere risikoen for CWD og andre sykdommer.
Avtalepartene viderefører satsingen på tilleggsnæringer i reindriften. Tilleggsnæringer støtter opp om reindriften som en familiebasert næring og legger til rette for at flere kan hente ut inntekter fra reinen. Avsetningen til Utviklingsprogrammet og til lærings- og omsorgsbaserte tjenester videreføres.
Klimaendringene medfører både endringer i driftsmønsteret og uforutsette hendelser for reindriften. Hyppige forekomster av låste beiter gir merkostnader og krever investeringer. Avtalepartene er derfor enige om en betydelig økning av distriktstilskuddet, for å legge til rette for felles investeringer i utstyr som kan bidra til klimatilpasning.
Avtalepartene er enige om at inngjerding av innmark er et sentralt konfliktforebyggende tiltak. For å legge til rette for at det kan settes av midler til framtidig vedlikehold av gjerder, er avtalepartene enige om å øke tilskuddsandelen fra 80 til 90 pst. for ordningen konfliktforebyggende tiltak.
Perioden for prosjektet for en HMS-tjeneste i reindriften er over, og avtalepartene er nå enige om å etablere HMS- tjenesten som en permanent ordning. Pilotprosjektene for NRLs rådgivningstjeneste i arealsaker, og pilotprosjektet for en helsetjeneste for rein videreføres. Dette er viktige ordninger som vil støtte opp om og bistå reineierne i deres arbeid og legge til rette for en tryggere arbeidshverdag.
Avsetningen til kriseberedskapsfondet økes fra 4,5 mill. kroner til 5,5 mill. kroner.
Gjennom en økning av satsene for etableringstilskuddet styrker avtalepartene virkemidlene for rekruttering i reindriftsnæringen.
For å avhjelpe konsekvensene av manglende reinbeitekonvensjon mellom Norge og Sverige gis det tilskudd til utgifter til fôring og flytting for reineiere som er forhindret fra å bruke sine beiteområder i Sverige. Avtalepartene er enige om å øke satsen for flytting fra 0,18 kroner per rein per kilometer, til 0,25 kroner per rein per kilometer.
Avtalepartene er enige om å be Landbruksdirektoratet om å utvikle tekniske løsninger for å synliggjøre beiteområder som er inntegnet utenfor reinbeitedistrikt, og for svenske samebyers beitebruk i Norge.
Avtalepartene er enige om å prioritere tiltak for rekruttering, og har derfor økt etableringstilskuddet med hele 1,7 millioner kroner.
I Reindriftsavtalen 2021/2022 ble det etablert en ordning for juridisk bistand for å bidra til at norsk reindrift fortsatt har tilgang til å benytte sine tradisjonelle vinterbeiter i Sverige. I Reindriftsavtalen 2022/2023 utvides denne ordningen slik at den også omfatter juridisk bistand til norske reinbeitedistrikter som blir trukket inn i rettsaker om avklaring av rettigheter til sine beiteområder i Norge.
Avtalepartene er enige om å gjennomføre en rekke utredninger og prosjekter:
Prosjekt for å utvikle det reindriftsbaserte reiselivet. Prosjektet skal avdekke mulige utviklingstiltak og legge til rette for at reiseliv kan bli en tilleggsnæring for flere i reindriften. Det skal legges fram en rapport for avtalepartene innen 1. desember 2022.
Ny gjennomgang av beredskapen i reindriften. Det etableres en arbeidsgruppe bestående av avtalepartene og statsforvalterne som skal foreta gjennomgangen. Arbeidsgruppen skal legge fram en rapport for avtalepartene innen 1. oktober 2022.
Gjennomgang av systemet for klassifisering av reinsdyrkjøtt. Dette skal gjøres i en arbeidsgruppe bestående av avtalepartene, representanter for slakteriene, videreforedlingsbedrifter, Animalia og kontaktutvalget for reinlagene. Arbeidsgruppen skal legge fram en rapport for avtalepartene innen 1. desember 2022.
Utredning om dagens situasjon for reindriften i Trollheimen. Oppdraget skal lyses ut, og utredningen skal legges fram for avtalepartene innen 1. desember 2022.
Landbruksdirektoratet skal gjennomføre en utredning om mekling. Formålet med utredningen er å utvikle og forbedre mekling som et instrument som kan brukes i reindriften. Utredningen skal legges fram for avtalepartene innen 1. desember 2022.
Prosjekt mot hets og rasisme rettet mot reindriftsutøvere. NRL står som eier av prosjektet og skal engasjere en prosjektleder. Det skal utarbeides en sluttrapport fra prosjektet som legges fram for avtalepartene innen 1. desember 2022.