3 Bakgrunnen for forslaget
3.1 Forskrift gitt med hjemmel i koronaloven
Som følge av covid-19-utbruddet har det blitt avdekket behov for midlertidige unntak fra bestemmelser i barnevernloven for å gi barn nødvendig omsorg og beskyttelse og for å sørge for en forsvarlig og effektiv saksavvikling i fylkesnemndene. Midlertidig forskrift om forenklinger og tiltak for barnevernet og fylkesnemnda for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av Covid-19, ble fastsatt ved kgl.res. 3. april 2020 med hjemmel i midlertidig lov 27. mars 2020 nr. 17 om forskriftshjemmel for å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av Covid-19 mv. (koronaloven). Forskriften trådte i kraft 4. april 2020.
Forskriftens formål er å tilrettelegge for ivaretakelse av barns rett til omsorg og beskyttelse etter barnevernloven og for en forsvarlig og rettssikker virksomhet i fylkesnemndene ved å avhjelpe konsekvenser av utbrudd av covid-19. Forskriften inneholder bestemmelser om:
utvidet mulighet for fjernmøte og fjernavhør i fylkesnemnda
utvidet mulighet for kombinasjon av muntlig og skriftlig behandling i fylkesnemnda
rådslagning og avstemming ved fjernmøte i fylkesnemnda
utvidet frist for å sende begjæring til fylkesnemnda (etter akuttvedtak)
hjemmel for Bufetat til midlertidig å flytte et barn fra en barnevernsinstitusjon til en annen
adgang til å erstatte tilsyns- og oppfølgingsbesøk med andre kommunikasjonsformer.
Bestemmelsene om midlertidige saksbehandlingsregler i fylkesnemnda gjelder også ved fylkesnemndas behandling av saker etter smittevernloven og helse- og omsorgstjenesteloven.
Forskriften ble utformet etter innspill fra Bufdir og Fylkesnemndene for barnevern og sosiale saker. Utkast til kongelig resolusjon og forskrift ble sendt på en forkortet høring med 24-timers frist, fra 31. mars til 1. april. I overkant av 20 instanser avga uttalelse, herunder Barneombudet, Bufdir, Domstoladministrasjonen, Sentralenheten for fylkesnemndene, fylkesmannen i Agder, fylkesmannen i Innlandet, fylkesmannen i Vestland, fylkesmannen i Troms og Finnmark, Statens helsetilsyn, Bærum kommune, Alta kommune, Oslo kommune, Inn-Trøndelag barneverntjeneste, Advokatforeningen, Organisasjonen Barn av Rusmisbrukere, Blå Kors, FO, KS, Juristforbundet, Landsforeningen for barnevernsbarn, Norges institusjon for menneskerettigheter, Norsk Sykepleierforbund og SOS-barnebyer. Det var bred støtte til å utarbeide en midlertidig forskrift. På bakgrunn av innspill i høringen ble flere forslag justert. Det ble tydeliggjort at det stilles høye krav for å fravike lovens ordinære bestemmelser og at forskriftsbestemmelsene kun skal anvendes når det er nødvendig på grunn av utbrudd av covid-19. Videre ble barnets beste, barns medvirkning og krav til dokumentasjon i større grad synliggjort i forskriftsbestemmelsene.