Prop. 12 L (2024–2025)

Endringer i folkeregisterloven (bostedsregistrering av NATO-personell og husstandsmedlemmer)

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunnen for lovforslaget

Hovedkvarteret for utenlandsk NATO-personell i Norge er Joint Warfare Centre (JWC) i Stavanger. Den vanlige beordringstiden for utenlandsk NATO-personell i Norge er tre år. Det er til enhver tid ca. 290 NATO-utstasjonerte personer tilknyttet JWC og ca. 490 husstandsmedlemmer (totalt 777 personer pr. september 2024). Disse tallene inkluderer personell tilknyttet JWC og alle nasjonale enheter i lokalene i Stavanger, så vel som NATO-enheten på Kolsås (Northern European Command, Command and Control Information System (NEC CCIS)), som JWC har administrativt personalansvar for. I det følgende benyttes fellesbetegnelsen «JWC» om samtlige JWC-tilknyttede enheter.

Arbeidet med regelendringene er foranlediget av at JWC overfor Forsvarsdepartementet har kommunisert at NATO-personell mv. stasjonert hos dem har problemer i det norske samfunnet fordi de ikke blir bostedsregistrert og mottar fødselsnummer.

Forsvarsdepartementet har lagt til grunn at det ikke lenger er påkrevd at utenlandsk NATO-personell mv. ikke skal registreres som bosatt i Norge under sitt opphold her, og derfor bedt om at gjeldende unntaksregler for denne persongruppen fjernes, slik at de blir registrert som bosatt når de alminnelige vilkårene for det er oppfylt. På denne bakgrunn foreslår Finansdepartementet å endre unntaket i folkeregisterloven, slik at NATO-personell mv. registreres som bosatt i tråd med hovedregelen i folkeregisterloven § 4-1 første ledd.

Bostedsregistrering av NATO-personell mv. vil medføre at de blir registrert i Folkeregisteret med et fødselsnummer, og ikke et d-nummer som i dag. Etter Forsvarsdepartementets syn vil det tilrettelegge for en mer tilfredsstillende oppfyllelse av Norges folkerettslige forpliktelser og NATO-personellets individuelle rettigheter som følger av NATO-relaterte traktater Norge er part i. Forsvarsdepartementet har mottatt flere henvendelser fra JWC om at NATO-personell har opplevd utfordringer fordi de har et d-nummer og ikke et fødselsnummer. Etter Forsvarsdepartementets oppfatning kan tildeling av fødselsnummer forenkle NATO-personellets tilgang til offentlige og private tjenester i Norge. Den økende digitaliseringen i samfunnet har ført til at Forsvarsdepartementet anser dette viktigere enn tidligere.

Forsvarsdepartementet legger til grunn at utenlandsk NATO-personell og deres husstandsmedlemmer vil få en enklere hverdag i Norge i samsvar med traktatforpliktelsene dersom de registreres som bosatt og tildeles et fødselsnummer.

Nordisk NATO-personell mv. omfattes av Nordisk overenskomst om folkeregistrering. Overenskomsten medfører at en person som bostedsregistreres i Norge, registreres som utflyttet i det andre nordiske landets folkeregister. Slik registrering er en uønsket konsekvens i dette tilfellet, ettersom det kan påvirke personens rettsstilling i hjemlandet. På denne bakgrunn har Forsvarsdepartementet gjort gjeldende at dagens unntak bør videreføres for nordisk NATO-personell mv.