10 Merknader til lovforslaget
Til matloven ny § 10 tredje ledd
Ny forskriftshjemmel i matloven § 10 nytt tredje ledd skal sikre et tydelig hjemmelsgrunnlag for å forskriftsfeste regler om begrensninger i merking, presentasjon, reklame og markedsføring av næringsmidler begrunnet i helsehensyn. Lovhjemmelen skal ikke tolkes avgrensende til bare å omfatte kravene i første ledd om at informasjonen skal være korrekt og ikke villede. Det er dermed ikke krav om at forholdene fastsatt i ev. nye forskriftsregler f.eks. er knyttet til villedende informasjon.
Videre er bestemmelsen tydelig koblet opp mot formålet om å fremme helse, og derfor avgrenset til folkehelseområdet og ernæringspolitiske målsetninger. Den nye bestemmelsen tydeliggjør at det kan gis forskriftsbestemmelser som skal bidra positivt til å fremme helse.
Nye forskriftsregler som hjemles i den nye bestemmelsen, kan kun gi forpliktelser overfor de som driver virksomhet på matlovens område. Avgrensningen innebærer at bestemmelsen ikke kan benyttes til å sette krav til de som driver aktivitet i privat og ikke-kommersielt øyemed, jf. definisjonen av virksomhet i matloven § 4 nr. 1. Videre er bestemmelsen i nytt tredje ledd avgrenset til å gjelde for næringsmidler. Dette innebærer at den ikke kan benyttes på andre produkter som reguleres i matloven, som f.eks. plantevernmidler og gjødselvarer.
Med «merking» menes enhver opplysning på eller i tilknytning til varen.
Med «presentasjon» menes måten varen omsettes på, dets form, utseende eller emballasje, måten den ordnes på og de omgivelser de frambys i. Dette omfatter plassering av produkter på utsalgssted og dekker dermed plassering av produkter i bl.a. kiosker og matbutikker.
Med «reklame» menes «enhver form for framstilling i forbindelse med forretnings-, industri-, håndverks- eller yrkesvirksomhet, for å fremme levering av varer eller tjenester, herunder fast eiendom, rettigheter og forpliktelser», jf. matinformasjonsforordningen som viser til definisjon av «reklame» i artikkel 2 (a) i direktiv 2006/114/EF (reklamedirektivet). På matlovens område innebærer dette at «reklame» omfatter opplysninger om produkter som kan være gitt atskilt fra varen, men som kan gis i ethvert medium og i enhver form. Det dekker også opplysninger over internett, reklame i aviser og postordre. Det dekker videre reklame på utsalgssteder.
Med «markedsføring» menes kommunikasjon eller handling foretatt i næringsøyemed for å fremme omsetning overfor forbrukere. Det inkluderer all aktivitet som iverksettes for å fremme omsetning bl.a. opplysninger om produkter som kan være gitt atskilt fra varen, men som kan gis i ethvert medium og enhver form, som over internett, markedsføring i aviser og postordre. Markedsføring på utsalgssteder er også omfattet, herunder utdeling av prøver eller annen form for salgsfremmende tiltak direkte overfor forbrukeren på detaljistnivå. Det kan f.eks. være bruk av spesialutstillinger, rabattkuponger, premier eller salgskampanjer, tapsgivende tilbud og lokketilbud. Begrepet «markedsføring» omfatter enhver handling foretatt i næringsøyemed for å fremme omsetning overfor forbrukere, både direkte og indirekte markedsføring. Dette innebærer at «markedsføring» er et overordnet begrep som bl.a. omfatter begrepene «merking», «presentasjon» og «reklame» dersom slike forhold anvendes i næringsøyemed for å fremme omsetning overfor forbrukere. Sponsing og produktplassering kan også regnes som «markedsføring», dersom siktemålet er å fremme omsetning overfor forbrukere.
Forholdene som reguleres i nytt tredje ledd, overlapper noe med forholdene som er regulert i forskriftshjemmelen i andre ledd. Dette innebærer at det i enkelte tilfeller må foretas et valg av mest hensiktsmessig hjemmelsgrunnlag for nye forskriftsbestemmelser. I enkelte tilfeller vil nytt tredje ledd gi et klart tydeligere grunnlag enn det som ligger i andre ledd. Dersom forskriftens formål er å fremme helse, bør nytt tredje ledd benyttes. Bestemmelsen i nytt tredje ledd kan bl.a. benyttes til å stille krav til presentasjon av næringsmidler for å fremme helse, som begrensninger i salg av godteri ved siden av leker eller krav til emballasjens utforming. Videre kan den benyttes til å stille krav til merking for å fremme helse, f.eks. krav om helseinformasjon eller mer detaljert informasjon på næringsmidler for å støtte opp om ernæringspolitiske målsetninger. I tillegg kan den benyttes til å innføre begrensninger på markedsføring av avgrensede kategorier næringsmidler eller til avgrensede befolkningsgrupper, f.eks. et forskriftsfestet forbud mot markedsføring av usunn mat og drikke rettet mot barn. Bestemmelsen kan imidlertid ikke benyttes til å fastsette et totalforbud mot markedsføring.
Til tobakksskadeloven § 7
Som følge av at § 35 annet ledd oppheves, er det behov for å endre henvisningene til § 35 i § 7 første og annet ledd.
Til tobakksskadeloven § 34 a
Som følge av at ansvaret for registreringsordningen for e-sigaretter flyttes fra Direktoratet for medisinske produkter til Helsedirektoratet, er det behov for å endre § 34 a første ledd i endringslov 10. februar 2017 nr. 5, slik at ansvarlig myndighet etter loven oppdateres.
Til tobakksskadeloven § 35
Ved en inkurie mangler Helsedirektoratets tilsynsansvar for tobakksskadeloven §§ 41 og 42, som hjemler hhv. forbudet mot snuseksport og produktforbud, i opplistingen i § 35. Bestemmelsene er derfor tatt inn i tobakksskadeloven § 35 første ledd om Helsedirektoratets tilsynsansvar.
Annet ledd oppheves som følge av at ansvaret for registreringsordningen for e-sigaretter flyttes fra Direktoratet for medisinske produkter til Helsedirektoratet. Dette gjelder både lov 9. mars 1973 nr. 14 og endringslov 10. februar 2017 nr. 5.