3 Smittesituasjonen i Norge
Covid-19 er en fare for folkehelsen frem til en tilstrekkelig andel av befolkningen har blitt immun gjennom vaksinasjon. Folkehelseinstituttet (FHI) antar at bare rundt 1 % av befolkningen ser ut til å ha vært smittet og at immuniteten i befolkningen er lav. Det kan dermed oppstå en rask oppblussing av smitte dersom vi ikke har adekvate smitteverntiltak og raskt slår ned utbrudd. Vi har per i dag ingen tilgjengelige vaksiner og det er fremdeles usikkert når befolkningen kan vaksineres.
FHI viser til at det fra slutten av juli har vært en økning i antall smittetilfeller med utbrudd i flere kommuner. Også store deler av Europa opplever økende antall påviste tilfeller, men foreløpig i liten grad økning i antall dødsfall. FHIs vurdering er likevel at smittespredningen fortsatt er på et lavt nivå nasjonalt, selv om det er utbrudd og klynger som krever en del smittesporingsarbeid i enkelte kommuner. FHI mener utviklingen foreløpig ikke tyder på en nasjonal oppblussing.1
De generelle smitteverntiltakene gjelder fortsatt, blant annet hygienetiltak (holde avstand, vaske hendene, beskyttende hoste/nysevaner), holde seg hjemme ved nyoppståtte symptomer på luftveisinfeksjoner, tidlig oppdaging gjennom testing ved symptomer, isolering av smittede og smitteoppsporing med oppfølging (og karantene) av nærkontakter til de smittede. Smitteverntiltakene kan gjøre det vanskeligere å opprettholde ordinær drift i barnevernet og fylkesnemnda, selv om smittetallene er lave. For eksempel vil anbefalingen om at alle med nyoppstått luftveisinfeksjon skal holde seg hjemme gjøre det utfordrende å avholde fysiske møter i fylkesnemndene.
Smittesituasjonen kan endres raskt. Ettersom befolkningen ikke er vaksinert, kan det komme nye smitteutbrudd i løpet av høsten og vinteren som kan medføre strengere smitteverntiltak, på nasjonalt, regionalt eller lokalt nivå.
Fotnoter
https://www.fhi.no/publ/2020/koronavirus-ukerapporter/