5 Rettstilstanden i andre land
I Sverige har man valgt å implementere ITS-direktivet gjennom en egen rammelov; Lag (2013:315) om intelligenta transportsystem vid vägtransporter. Rammeloven gjengir formålene i ITS-direktivet og definerer en rekke av de begrepene som er definert i direktivet. I likhet med direktivet, angir loven hvilke områder som er prioritert når det gjelder bruk av ITS-applikasjoner og -tjenester, samt hva som er prioriterte tiltak innenfor disse områdene. Loven inneholder videre en fullmaktsbestemmelse der regjeringen gis hjemmel til å fastsette utfyllende forskrifter til loven, samt å gjøre unntak fra loven.
Danmark har valgt en annen måte enn Sverige for å implementere ITS-direktivet. I lov om offentlige veje, som tilsvarer den norske vegloven, har man følgende bestemmelse i kapittel 12: Gennemførelse af internationale konventioner og EU-regler
§ 130. Transportministeren fastsætter regler om gennemførelse eller anvendelse af internationale konventioner og EU-regler om forhold vedrørende veje, der er omfattet af denne lov. Transportministeren kan herunder fastsætte regler om meddelelse af påbud og forbud og om oplysningspligter.
Stk. 2. Transportministeren kan i forbindelse med udstedelse af regler efter stk. 1 fastsætte, at reglerne skal finde anvendelse på private veje.
Danmark har vedtatt ny veglov som trådte i kraft 1 juli 2015. Den gamle vegloven hadde likelydende bestemmelser i § 109.
I medhold av den opphevede veglov § 109 ble det den 16. januar 2012 fastsatt følgende:
Bekendtgørelse om rammerne for indførelse af intelligente transportsystemer på vejtransportområdet og for grænsefladerne til andre transportformer
I medfør af § 109 i lov om offentlige veje, jf. lovbekendtgørelse nr. 1048 af 3. november 2011, samt efter bemyndigelse, fastsættes:
§ 1. Denne bekendtgørelse gennemfører Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/40/EU om rammerne for indførelse af intelligente transportsystemer på vejtransportområdet og for grænsefladerne til andre transportformer.
Stk. 2. Direktivet er optrykt i bekendtgørelsens bilag 1.
§ 2. Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. februar 2012.
Nederland har implementert ITS-direktivet gjennom å supplere vegtrafikkloven (WegenVerkeersWet) med noen setninger som hjemler kommende delegerte rettsakter. Rettsaktene skal implementeres ved at ministeriet fastsetter nødvendige bestemmelser («ministerial decree»).
I Irland vil løsninger for implementering av de delegerte rettsaktene bli vurdert fra sak til sak. Løsningene kan i prinsippet omfatte både formelle regler, administrative beslutninger og frivillige løsninger. I de tilfellene det skulle bli valgt å utforme formelle regler, vil dette trolig gjøres ved å supplere gjeldende forskrifter, eller lage nye forskrifter.
Gjennomgangen av måten ulike land i EU har implementert ITS-direktivet på viser at de fleste har sørget for en form for sentral modell med enten en egen fullmaktslov eller en fullmaktsbestemmelse i en eksisterende lov. Alternativet med å tilpasse fullmaktsbestemmelser for hver enkelt forordning etter hvert som de vedtas og knyttet til ulike eksisterende lover (desentral modell) synes ikke å være dominerende.