Prop. 203 LS (2020–2021)

Midlertidige endringer i smittevernloven mv. (koronasertifikat) og samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse av forordning (EU) om koronasertifikat i EØS-avtalen

Til innholdsfortegnelse

8 Utkast til EØS-komiteens beslutning

Utkastet til EØS-komiteens beslutning fastsetter at forordningen om opprettelse av et europeisk koronasertifikat skal innlemmes i EØS-avtalen. Forordningen legger til rette for økt bevegelighet over landegrensene i EU under covid-19-pandemien. Forordningen er ikke ferdig forhandlet, men skal etter planen vedtas og tre i kraft i EU i løpet av juni 2021. EØS/EFTA-landenes utkast til EØS-komiteens beslutning ligger til behandling i EUs organer.

8.1 Konstitusjonelle forhold

Ettersom gjennomføring av EØS-komiteens beslutning krever lovendring og innebærer økonomiske forpliktelser, må Stortinget gi sitt samtykke til deltakelse i beslutningen, jf. Grunnloven § 26 andre ledd. For å bidra til en rask avgjørelse og for at beslutningen kan tre i kraft for EØS/EFTA-statene samtidig som eller så snart som mulig etter at forordningen får anvendelse i EU-statene, foreslår regjeringen at Stortinget gir sitt samtykke før forordningen er endelig vedtatt i EU og før avgjørelsen er fattet i EØS-komiteen. Det vil dermed ikke bli nødvendig for Norge å ta forbehold om konstitusjonelle prosedyrer ved beslutningen i EØS-komiteen. Dersom det skulle bli vesentlige endringer i utkastene til EØS-komitébeslutning og forordning, vil regjeringen ettersende reviderte utkast dersom de skulle foreligge før Stortinget treffer vedtak. Dersom det skulle bli vesentlige endringer i utkastene til EØS-komitébeslutning og forordning etter at Stortinget har truffet vedtak, vil saken bli forlagt Stortinget på nytt.

8.2 Omtale av forslag til EØS-komiteens beslutning

Utkastet til beslutning i EØS-komiteen inneholder en innledning og fire artikler. I innledningen blir det vist til artikkel 98 i EØS-avtalen, og regulerer endringer i vedlegg 10 til avtalen ved en EØS-komitébeslutning.

Artikkel 1 slår fast at vedlegg 10 nr. 4 får en tilføyelse av forordningen om koronasertifikater.

Artikkel 2 slår fast at ordlyden i forordningen på norsk og islandsk, som kunngjøres i EØS-avdelingen av og EØS-tillegget til Den europeiske Unions tidende, skal være autentisk.

Artikkel 3 slår fast at beslutningen trer i kraft dagen etter at alle meddelelser etter EØS-avtalens artikkel 103 nr. 1 er inngitt.

Artikkel 4 slår fast at vedtaket i EØS-komiteen skal kunngjøres i EØS-avdelingen av og EØS-tillegget til Den europeiske Unions tidende.

8.3 Tilpasningsteksten til utkastet til forordning

Departementet tilrår at den vedtatte EU-forordningen om koronasertifikater, med forbehold om endelig ordlyd, innlemmes i EØS-avtalen uten tilpasningstekster.

Det må antas at det vil kunne bli fastsatt delegerte rettsakter og gjennomføringsrettsakter som skal tre i kraft raskt. Som utgangspunkt må disse inntas i EØS-avtalen før de kan gjelde for Norge.

8.4 Konklusjon og tilrådning

Forordningen er EØS-relevant, men er ikke ferdig forhandlet. Forordningen skal etter planen vedtas og tre i kraft i EU i løpet av juni 2021. Det vil være uheldig dersom koronasertifikater ustedt i Norge, i tråd med det europeiske regelverket, ikke blir akseptert i EUs medlemsland som følge av forsinket ikrafttredelse av forordningen i EØS/EFTA-landene.

Etablereringen av et felles EØS/EFTA koronasertifikat kan sikre at norske borgere vil være underlagt de samme dokumentasjonskrav som øvrige borgere av EØS/EFTA og for øvrig kan reise fritt i hele EØS-området. Departementet fremmer derfor forslag om at Stortinget gir sitt samtykke før forordningen er endelig vedtatt. På denne måten kan forordningen tre i kraft i EØS/EFTA-landene på samme tid som i EUs medlemsland. Det vil også være viktig for å unngå usikkerhet om norsk deltakelse i det europeiske samarbeidet om utstedelse, verifikasjon og aksept av koronasertifikater.

Hovedtrekkene i utkast til forordning er gjengitt i kapittel 7. Utkastet til forordning er inntatt i sin helhet som vedlegg til proposisjonen.

Departementet anbefaler derfor at Stortinget samtykker til deltakelse i EØS-komiteens beslutning om innlemmelse av forordningen i EØS-avtalen.

Til forsiden
Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Tusen takk for ditt svar!

Det er ikke deg, det er oss.

Det oppsto en uventet feil med serveren. Prøv igjen senere.