Prop. 229 L (2020–2021)

Endringer i grenseloven, utlendingsloven og politiregisterloven (etablering av systemer for inn- og utreise, fremreise og passasjerlisteopplysninger mv.)

Til innholdsfortegnelse

2 Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2017/2225 av 30. november 2017 om endring i forordning (EU) 2016/399 for så vidt angår bruken av inn- og utreisesystemet

EUROPAPARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPEISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den europeiske unions virkemåte, særlig traktatens artikkel 77 nr. 2 bokstav b), under henvisning til forslag fra Europakommisjonen,

etter oversending av utkast til regelverksakt til de nasjonale parlamentene,

under henvisning til uttalelse fra Den europeiske økonomiske og sosiale komité1, etter samråd med Regionkomiteen,

etter den ordinære regelverksprosedyren2, og ut fra følgende betraktninger:

  • 1) I europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2016/3993 fastsettes vilkår, kriterier og nærmere regler for passering av medlemsstatenes ytre grenser.

  • 2) Formålet med europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2017/22264 er å innføre et sentralisert system for registrering av inn- og utreiseopplysninger og opplysninger om nektet innreise for tredjestatsborgere som passerer unionsmedlemsstatenes ytre grenser for et korttidsopphold.

  • 3) For å foreta kontroll av tredjestatsborgere i henhold til forordning (EU) 2016/399, herunder kontroll av tredjestatsborgeres identitet, identifisering av dem, eller begge, og kontroll av at en tredjestatsborger ikke har overskredet det tillatte oppholdets lengste varighet på medlemsstatenes territorium, bør grensevakter benytte alle tilgjengelige opplysninger, herunder om nødvendig opplysninger fra inn- og utreisesystemet opprettet ved forordning (EU) 2017/2226 («inn- og utreisesystemet»). Opplysningene som er lagret i inn- og utreisesystemet, bør også brukes til å kontrollere om tredjestatsborgere med visum for én eller to innreiser har overholdt det høyeste antallet tillatte innreiser.

  • 4) I visse tilfeller er tredjestatsborgere nødt til å stille biometriske opplysninger til rådighet for grensekontroll. Innreisevilkårene for tredjestatsborgere bør derfor endres slik at det blir obligatorisk å stille de biometriske opplysningene til rådighet. Dersom en tredjestatsborger nekter å stille biometriske opplysninger til rådighet for å opprette vedkommendes individuelle saksmappe eller foreta grensekontroll, bør det treffes beslutning om å nekte innreise.

  • 5) For å sikre at inn- og utreisesystemet er fullt ut effektivt, er det behov for at inn- og utreisekontroll foretas på en harmonisert måte ved grensene der inn- og utreisesystemet brukes.

  • 6) Opprettelsen av inn- og utreisesystemet betyr at det er nødvendig å tilpasse framgangsmåtene for kontroll av personer som passerer grensene der inn- og utreisesystemet brukes. Formålet med inn- og utreisesystemet er særlig å avskaffe stempling ved inn- og utreise av reisedokumenter som innehas av tredjestatsborgere som er gitt innreisetillatelse for et korttidsopphold ved å erstatte stempling med elektronisk registrering av inn- og utreise direkte i inn- og utreisesystemet. Det bør dessuten tas hensyn til driftskompatibilitet mellom inn- og utreisesystemet og visuminformasjonssystemet (VIS) opprettet ved rådsvedtak 2004/512/EF5 i framgangsmåtene for grensekontroll. Endelig gir inn- og utreisesystemet mulighet til å bruke ny teknologi når reisende passerer grensene for et korttidsopphold. Disse tilpasningene av framgangsmåtene for grensekontroll bør få virkning i medlemsstatene som bruker inn- og utreisesystemet, på datoen inn- og utreisesystemet settes i drift i henhold til forordning (EU) 2017/2226.

  • 7) I en seksmånedersperiode etter at inn- og utreisesystemet er satt i drift, bør grensevakter ta hensyn til tredjestatsborgeres opphold på medlemsstatenes territorium i de seks månedene som går forut for inn- eller utreisen, ved å kontrollere stempler i reisedokumenter i tillegg til inn- og utreiseopplysningene i inn- og utreisesystemet. Dette tiltaket bør gjøre det mulig å foreta nødvendig kontroll av personer som er gitt innreisetillatelse for et korttidsopphold på medlemsstatenes territorium i de seks månedene før inn- og utreisesystemet ble satt i drift. Dessuten bør det fastsettes særlige bestemmelser for tredjestatsborgere som har reist inn på medlemsstatenes territorium, og som ennå ikke har reist ut før inn- og utreisesystemet er satt i drift. I disse tilfellene bør den seneste innreisen også registreres i inn- og utreisesystemet når tredjestatsborgeren reiser ut av medlemsstatenes territorium.

  • 8) Ettersom situasjonen er svært forskjellig i medlemsstatene og ved medlemsstatenes forskjellige grenseoverganger når det gjelder hvor mange tredjestatsborgere som passerer grensene, bør det være opp til medlemsstatene å avgjøre om og i hvilket omfang de vil gjøre bruk av teknologi som selvbetjeningssystemer, elektroniske passkontroller og automatiserte grensekontrollsystemer. Dersom slik teknologi brukes, bør inn- og utreisekontroll ved de ytre grensene foretas på en harmonisert måte, og et tilstrekkelig sikkerhetsnivå bør sikres.

  • 9) Dessuten er det nødvendig å fastsette grensevaktenes oppgaver og roller ved bruk av slik teknologi. I denne forbindelse bør det sikres at resultatene av den automatiserte grensekontrollen er tilgjengelige for grensevaktene, slik at de kan treffe hensiktsmessige beslutninger. Dessuten er det nødvendig å overvåke reisendes bruk av selvbetjeningssystemer, elektroniske passkontroller og automatiserte grensekontrollsystemer, slik at bedragersk atferd og bruk kan hindres. I forbindelse med overvåkingen bør grensevakter dessuten være særlig oppmerksomme på mindreårige og ha mulighet til å identifisere personer som har behov for beskyttelse.

  • 10) Medlemsstatene bør også kunne opprette nasjonale programmer for forenklet grensepassering på frivillig grunnlag for å gjøre det mulig å unnta forhåndskontrollerte tredjestatsborgere fra visse aspekter av den grundige kontrollen ved innreise. Dersom slike nasjonale programmer for forenklet grensepassering brukes, bør de opprettes etter en harmonisert modell, og et tilstrekkelig sikkerhetsnivå bør garanteres.

  • 11) Denne forordning berører ikke anvendelsen av europaparlaments- og rådsdirektiv 2004/38/EF6.

  • 12) Ettersom målet for denne forordning, nemlig å endre de gjeldende reglene i forordning (EU) 2016/399, bare kan nås på EU-plan, kan Unionen treffe tiltak i samsvar med nærhetsprinsippet i artikkel 5 i traktaten om Den europeiske union (TEU). I samsvar med forholdsmessighetsprinsippet i nevnte artikkel går denne forordning ikke videre enn det som er nødvendig for å nå dette målet.

  • 13) I henhold til artikkel 1 og 2 i protokoll nr. 22 om Danmarks stilling, som er vedlagt TEU og traktaten om Den europeiske unions virkemåte, deltar ikke Danmark i vedtakelsen av denne forordning, som ikke er bindende for og ikke får anvendelse i Danmark. Ettersom denne forordning er en utvikling av Schengen-regelverket, skal Danmark, i samsvar med artikkel 4 i protokollen, innen seks måneder etter at Rådet har truffet beslutning om denne forordning, beslutte hvorvidt landet skal gjennomføre denne forordning i sin nasjonale rett.

  • 14) Denne forordning utgjør en utvikling av bestemmelsene i Schengen-regelverket som Det forente kongerike ikke deltar i etter rådsbeslutning 2000/365/EF7; Det forente kongerike deltar derfor ikke i vedtakelsen av denne forordning, som ikke er bindende for og ikke får anvendelse i Det forente kongerike.

  • 15) Denne forordning utgjør en utvikling av bestemmelsene i Schengen-regelverket som Irland ikke deltar i etter rådsbeslutning 2002/192/EF8; Irland deltar derfor ikke i vedtakelsen av denne forordning, som ikke er bindende for og ikke får anvendelse i Irland.

  • 16) Når det gjelder Island og Norge, utgjør denne forordning, i henhold til avtalen mellom Rådet for Den europeiske union og Republikken Island og Kongeriket Norge om disse to staters assosiering i gjennomføringen, anvendelsen og utviklingen av Schengen-regelverket9, en utvikling av bestemmelsene i Schengen-regelverket som er omfattet av området nevnt i artikkel 1 bokstav A i rådsbeslutning 1999/437/EF10.

  • 17) Når det gjelder Sveits, utgjør denne forordning, i henhold til avtalen mellom Den europeiske union, Det europeiske fellesskap og Det sveitsiske edsforbund om Det sveitsiske edsforbunds assosiering i gjennomføringen, anvendelsen og utviklingen av Schengen-regelverket11, en utvikling av bestemmelsene i Schengen-regelverket som er omfattet av området nevnt i artikkel 1 bokstav A i beslutning 1999/437/EF sammenlignet med artikkel 3 i rådsbeslutning 2008/146/EF12.

  • 18) Når det gjelder Liechtenstein, utgjør denne forordning, i henhold til protokollen mellom Den europeiske union, Det europeiske fellesskap, Det sveitsiske edsforbund og Fyrstedømmet Liechtenstein om Fyrstedømmet Liechtensteins tiltredelse til avtalen mellom Den europeiske union, Det europeiske fellesskap og Det sveitsiske edsforbund om Det sveitsiske edsforbunds assosiering i gjennomføringen, anvendelsen og utviklingen av Schengen-regelverket13, en utvikling av bestemmelsene i Schengen-regelverket som er omfattet av området nevnt i artikkel 1 bokstav A i beslutning 1999/437/EF sammenlignet med artikkel 3 i rådsbeslutning 2011/350/EU14.

  • 19) Når det gjelder Kypros, Bulgaria, Romania og Kroatia, bør bestemmelsene i forordning (EU) 2016/399 om inn- og utreisesystemet anvendes bare dersom vilkårene fastsatt i artikkel 66 nr. 2 i forordning (EU) 2017/2226 er oppfylt. For medlemsstater som ikke oppfyller vilkårene fastsatt i artikkel 66 nr. 2 i nevnte forordning senest den datoen inn- og utreisesystemet er satt i drift, er det derfor nødvendig å fastsette spesifikke overgangsbestemmelser om stempling i påvente av at de slutter seg til inn- og utreisesystemet. Disse overgangsbestemmelsene bør sikre at stempling av reisedokumenter har samme virkning som en inn- og utreisepost i inn- og utreisesystemet.

  • 20) Medlemsstater som ikke oppfyller vilkårene i artikkel 66 nr. 2 i forordning (EU) 2017/2226 senest den datoen inn- og utreisesystemet er satt i drift, bør fortsette den systematiske stemplingen ved inn- og utreise av reisedokumenter som innehas av tredjestatsborgere som er gitt innreisetillatelse for et korttidsopphold. Disse medlemsstatene bør undersøke inn- og utreisestemplene i den berørte tredjestatsborgerens reisedokument for, ved å sammenligne inn- og utreisedatoene, å kontrollere at personen ikke har overskredet det tillatte oppholdets lengste varighet på den berørte medlemsstatens territorium. Stempling av reisedokumenter og undersøkelse av stempler bør fortsette til den berørte medlemsstaten er tilsluttet inn- og utreisesystemet nevnt i artikkel 66 nr. 3 i forordning (EU) 2017/2226.

  • 21) Forordning (EU) 2016/399 bør derfor endres i samsvar med dette.

  • 22) EUs datatilsyn er blitt rådspurt i samsvar med artikkel 28 nr. 2 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 45/200115 og har avgitt uttalelse 21. september 2016 —

VEDTATT DENNE FORORDNING:

Artikkel 1

I forordning (EU) 2016/399 gjøres følgende endringer:

  • 1) I artikkel 2 skal nye numre lyde:

    • «22. ‘inn- og utreisesystem’ systemet opprettet ved europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2017/2226 (*),

    • 23. ‘selvbetjeningssystem’ et automatisk system som gjennomfører alle eller noen av grensekontrollene som får anvendelse på en person, og som kan brukes til forhåndsregistrering av opplysninger i inn- og utreisesystemet,

    • 24. ‘elektronisk passkontroll’ en elektronisk styrt infrastruktur der en ytre grense eller en indre grense der kontrollen ennå ikke er blitt opphevet, faktisk passeres,

    • 25. ‘automatisk grensekontrollsystem’ et system som muliggjør automatisert grensepassering, og som består av et selvbetjeningssystem og en elektronisk passkontroll,

    • 26. ‘bekreftelse av brikkedataenes ekthet og integritet’ prosessen der det ved bruk av sertifikater kontrolleres at dataene i den elektroniske lagringsenheten (brikken) kommer fra den utstedende myndigheten, og at de ikke er blitt endret.

(*) Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2017/2226 av 30. november 2017 om opprettelse av et inn- og utreisesystem (EES) for registrering av inn- og utreiseopplysninger og opplysninger om nektet innreise for tredjestatsborgere som passerer medlemsstatenes ytre grenser, om fastsettelse av vilkårene for adgang til inn- og utreisesystemet for rettshåndhevende formål og om endring av konvensjonen om gjennomføring av Schengen-avtalen og forordning (EF) nr. 767/2008 og (EU) nr. 1077/2011 (EUT L 327 av 9.12.2017, s. 20).»

  • 2) I artikkel 6 gjøres følgende endringer:

    • a) I nr. 1 skal ny bokstav lyde:

      • «f) De skal stille biometriske opplysninger til rådighet, dersom det er nødvendig for

        • i) opprettelse av den individuelle saksmappen i inn- og utreisesystemet i samsvar med artikkel 16 og 17 i forordning (EU) 2017/2226,

        • ii) utførelse av grensekontroll i samsvar med artikkel 8 nr. 3 bokstav a) i) og bokstav g) i) i denne forordningen, artikkel 23 nr. 2 og 4 i forordning (EU) 2017/2226 og, dersom det er relevant, artikkel 18 i europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 767/2008 (*).

(*) Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 767/2008 av 9. juli 2008 om visuminformasjonssystemet (VIS) og utveksling av opplysninger mellom medlemsstatene om visum for kortvarig opphold (VIS-forordningen) (EUT L 218 av 13.8.2008, s. 60).»

  • b) Nytt nummer skal lyde:

    • «1a. Perioden på 90 dager innenfor en 180-dagersperiode nevnt i nr. 1 i denne artikkel skal beregnes som en enkelt periode for medlemsstater som bruker inn- og utreisesystemet på grunnlag av forordning (EU) 2017/2226. Denne perioden skal beregnes særskilt for hver av medlemsstatene som ikke bruker inn- og utreisesystemet.»

  • 3) Ny artikkel skal lyde:

  • «Artikkel 6a

  • Tredjestatsborgere hvis opplysninger skal registreres i inn- og utreisesystemet

    • 1. Ved inn- og utreise skal opplysninger om følgende personkategorier registreres i inn- og utreisesystemet i samsvar med artikkel 16, 17, 19 og 20 i forordning (EU) 2017/2226:

      • a) tredjestatsborgere som er gitt innreisetillatelse for et korttidsopphold i samsvar med artikkel 6 nr. 1 i denne forordning,

      • b) tredjestatsborgere som er familiemedlemmer til en unionsborger som er omfattet av direktiv 2004/38/EF, og som ikke har et oppholdskort i henhold til nevnte direktiv,

      • c) tredjestatsborgere som

        • i) er familiemedlemmer til en tredjestatsborger som har samme rett til fri bevegelighet som unionsborgere i henhold til en avtale mellom Unionen og dens medlemsstater på den ene side og et tredjeland på den annen side, og

        • ii) ikke innehar et oppholdskort i henhold til direktiv 2004/38/EF eller en oppholdstillatelse i henhold til forordning (EF) nr. 1030/2002.

    • 2. Opplysninger om tredjestatsborgere som er nektet innreise for et korttidsopphold i samsvar med artikkel 14 i denne forordningen, skal registreres i inn- og utreisesystemet i samsvar med artikkel 18 i forordning (EU) 2017/2226.

    • 3. Opplysninger om følgende personkategorier skal ikke registreres i inn- og utreisesystemet:

      • a) tredjestatsborgere som er familiemedlemmer til en unionsborger som omfattes av direktiv 2004/38/EF, og som har et oppholdskort i henhold til nevnte direktiv, uansett om de følger med eller slutter seg til denne unionsborgeren,

      • b) tredjestatsborgere som er familiemedlemmer til en tredjestatsborger, uansett om de følger med eller slutter seg til denne tredjestatsborgeren, dersom

        • i) denne tredjestatsborgeren har samme rett til fri bevegelighet som unionsborgere i henhold til en avtale mellom Unionen og dens medlemsstater på den ene side og en tredjestat på den annen side, og

        • ii) disse tredjestatsborgerne innehar et oppholdskort i henhold til direktiv 2004/38/EF eller en oppholdstillatelse i henhold til forordning (EF) nr. 1030/2002,

      • c) andre innehavere av oppholdstillatelser nevnt i artikkel 2 nr. 16 enn de som er omfattet av bokstav a) og b) i dette nummeret,

      • d) innehavere av visum for langvarig opphold,

      • e) tredjestatsborgere som gjør bruk av sin rett til bevegelighet i henhold til europaparlaments- og rådsdirektiv 2014/66/EU (*) eller europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2016/801 (**),

      • f) statsborgere i Andorra, Monaco og San Marino og innehavere av pass som er utstedt av Vatikanstaten,

      • g) personer eller personkategorier som er fritatt for grensekontroll, eller som er omfattet av særlige regler for grensekontroll, særlig

        • i) statsoverhoder, regjeringssjefer og medlemmer av nasjonale regjeringer med ledsagende ektefeller samt medlemmer av deres offisielle delegasjon og regenter og andre høytstående medlemmer av en kongefamilie, i samsvar med punkt 1 i vedlegg VII,

        • ii) flypiloter og andre besetningsmedlemmer i samsvar med punkt 2 i vedlegg VII,

        • iii) sjøfolk i samsvar med punkt 3 i vedlegg VII, og sjøfolk som oppholder seg på en medlemsstats territorium bare mens skipet befinner seg i havn og på anløpshavnens område,

        • iv) grensearbeidere i samsvar med punkt 5 i vedlegg VII,

        • v) redningstjenester, politi, brannvesen som handler i nødsituasjoner, og grensevakter i samsvar med punkt 7 i vedlegg VII,

        • vi) offshorearbeidere i samsvar med punkt 8 i vedlegg VII,

        • vii) besetningsmedlemmer og passasjerer på cruiseskip i samsvar med punkt 3.2.1, 3.2.2 og 3.2.3 i vedlegg VI,

        • viii) personer om bord på lystbåter som ikke underkastes grensekontroll i samsvar med punkt 3.2.4, 3.2.5 og 3.2.6 i vedlegg VI,

      • h) personer som er omfattet av et unntak fra plikten til å passere de ytre grensene bare ved grenseoverganger og innenfor den normale åpningstiden i samsvar med artikkel 5 nr. 2,

      • i) personer som for sin grensepassering framviser en gyldig tillatelse til lokal grensetrafikk i samsvar med europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1931/2006 (***),

      • j) personale på internasjonale passasjer- og godstog, k) personer som for sin grensepassering framviser

        • i) et gyldig forenklet jernbanetransittdokument utstedt i samsvar med rådsforordning (EF) nr. 693/2003 (****), eller

        • ii) et gyldig forenklet transittdokument utstedt i samsvar med forordning (EF) nr. 693/2003, forutsatt at de foretar transitt med tog og ikke stiger av på en medlemsstats territorium.

(*) Europaparlaments- og rådsdirektiv 2014/66/EU av 15. mai 2014 om vilkår for innreise og opphold for bedriftsinternt utstasjonerte tredjestatsborgere (EUT L 157 av 27.5.2014, s. 1).

(**) Europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2016/801 av 11. mai 2016 om vilkårene for tredjestatsborgeres innreise og opphold for forskning, studier, opplæring, volontørtjeneste, elevutvekslingsprogrammer eller utdanningsprosjekter og au pair-arbeid (EUT L 132 av 21.5.2016, s. 21).

(***) Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1931/2006 av 20. desember 2006 om fastsettelse av regler for lokal grensetrafikk ved medlemsstatenes ytre landegrenser og om endring av Schengen-konvensjonen (EUT L 405 av 30.12.2006, s. 1).

(****) Rådsforordning (EF) nr. 693/2003 av 14. april 2003 om innføring av et spesielt forenklet transittdokument (FTD) og et forenklet jernbanetransittdokument (FRTD) samt om endring av Den konsulære fellesinstruks og Felleshåndboken (EUT L 99 av 17.4.2003, s. 8).»

  • 4) I artikkel 8 gjøres følgende endringer:

    • a) I nr. 2 gjøres følgende endringer:

      • i) Bokstav a) annet ledd skal lyde:

        «Dersom et reisedokument inneholder et elektronisk lagringsmedium (brikke), skal brikkeopplysningenes ekthet og integritet bekreftes ved hjelp av en ubrutt kjede av gyldige sertifikater, med mindre dette er teknisk umulig eller, dersom det er snakk om et reisedokument utstedt av en tredjestat, umulig på grunn av manglende gyldige sertifikater.»

      • ii) I bokstav b) skal nytt ledd lyde:

        «For personer hvis innreise skal registreres i inn- og utreisesystemet i samsvar med artikkel 6a i denne forordning, skal det foretas kontroll av deres identitet i samsvar med artikkel 23 nr. 2 i forordning (EU) 2017/2226 og, dersom det er relevant, identifisering i samsvar med artikkel 23 nr. 4 i nevnte forordning.»

    • b) I nr. 3 gjøres følgende endringer:

      • i) Bokstav a) i) annet ledd skal lyde:

        «For pass og reisedokumenter som inneholder et elektronisk lagringsmedium (brikke), skal brikkeopplysningenes ekthet og integritet kontrolleres, forutsatt at det finnes gyldige sertifikater.

        Unntatt for tredjestatsborgere som allerede har en individuell saksmappe i inn- og utreisesystemet, skal denne kontrollen, dersom reisedokumentet inneholder et ansiktsbilde som er lagret i det elektroniske lagringsmediet (brikke), og dette ansiktsbildet er teknisk tilgjengelig, omfatte kontroll av dette ansiktsbildet ved elektronisk sammenligning av ansiktsbildet med ansiktsbildet som tas på stedet av den berørte tredjestatsborgeren. Dersom det er teknisk og juridisk mulig, kan denne kontrollen foretas ved å kontrollere om vedkommendes fingeravtrykk stemmer overens med fingeravtrykkene som er lagret i det elektroniske lagringsmediet (brikken).»

      • ii) Bokstav a) iii) skal lyde:

        «iii) For personer hvis innreise eller nektede innreise skal registreres i inn- og utreisesystemet i samsvar med artikkel 6a i denne forordning, kontroll av deres identitet i samsvar med artikkel 23 nr. 2 i forordning (EU) 2017/2226 og, dersom det er relevant, identifisering i samsvar med artikkel 23 nr. 4 i nevnte forordning.»

      • iii) I bokstav a) skal nytt nummer lyde:

        «iiia) for personer hvis innreise eller nektede innreise skal registreres i inn- og utreisesystemet i samsvar med artikkel 6a i denne forordning, kontroll av at tredjestatsborgeren ikke har nådd eller overskredet det tillatte oppholdets lengste varighet på medlemsstatenes territorium, og for tredjestatsborgere som har visum for én eller to innreiser, kontroll av at de ikke har overskredet det høyeste antallet tillatte innreiser, ved søk i inn- og utreisesystemet i samsvar med artikkel 23 i forordning (EU) 2017/2226.»

      • iv) Bokstav g) i) skal lyde:

        «i) kontroll av tredjestatsborgerens identitet og statsborgerskap og av reisedokumentets ekthet og gyldighet for grensepassering, herunder ved søk i relevante databaser, særlig:

        1) SIS,

        2) Interpols database over stjålne og forsvunne reisedokumenter,

        3) nasjonale databaser med opplysninger om stjålne, urettmessig tilegnede, forsvunne og ugyldiggjorte reisedokumenter.

        For pass og reisedokumenter som inneholder et elektronisk lagringsmedium (brikke), skal brikkedataenes ekthet og integritet kontrolleres, forutsatt at det finnes gyldige sertifikater.

        Unntatt for tredjestatsborgere som allerede har en individuell saksmappe i inn- og utreisesystemet, skal denne kontrollen, dersom reisedokumentet inneholder et ansiktsbilde som er lagret i det elektroniske lagringsmediet (brikke), og dette ansiktsbildet er teknisk tilgjengelig, omfatte kontroll av dette ansiktsbildet ved elektronisk sammenligning av ansiktsbildet med ansiktsbildet som tas på stedet av den berørte tredjestatsborgeren. Dersom det er teknisk og juridisk mulig, kan denne kontrollen foretas ved å kontrollere om vedkommendes fingeravtrykk stemmer overens med fingeravtrykkene som er lagret i det elektroniske lagringsmediet (brikken).»

      • v) I bokstav g) skal nye numre lyde:

        «iii) for personer hvis utreise skal registreres i inn- og utreisesystemet i samsvar med artikkel 6a i denne forordning, kontroll av deres identitet i samsvar med artikkel 23 nr. 2 i forordning (EU) 2017/2226 og, dersom det er relevant, identifisering i samsvar med artikkel 23 nr. 4 i nevnte forordning

        iv) for personer hvis utreise skal registreres i inn- og utreisesystemet i samsvar med artikkel 6a i denne forordning, kontroll av at tredjestatsborgeren ikke har overskredet det tillatte oppholdets lengste varighet på medlemsstatenes territorium, ved søk i inn- og utreisesystemet i samsvar med artikkel 23 nr. 3 i forordning (EU) 2017/2226.»

      • vi) Bokstav h) ii) utgår.

      • vii) Bokstav i) skal lyde:

        «i) for å identifisere personer som ikke, eller ikke lenger, oppfyller vilkårene for innreise til, opphold på eller bosted på medlemsstatenes territorium, kan det foretas søk i VIS i samsvar med artikkel 20 i forordning (EF) nr. 767/2008 og i inn- og utreisesystemet i samsvar med artikkel 27 i forordning (EU) 2017/2226.»

    • c) Nytt nummer skal lyde:

      «9. Tredjestatsborgeren skal underrettes om det høyeste antallet dager for det tillatte oppholdet, der det skal tas hensyn til antallet innreiser og oppholdets tillatte varighet ifølge visumet. Denne underretningen gis enten av grensevakten på tidspunktet for grensekontrollen eller ved hjelp av utstyr som er installert på grenseovergangen, og som gjør det mulig for tredjestatsborgeren å konsultere nettjenesten nevnt i artikkel 13 nr. 1 og 2 i forordning (EU) 2017/2226.»

  • 5) Nye artikler skal lyde:

  • «Artikkel 8a

  • Bruk av selvbetjeningssystemer til forhåndsregistrering av opplysninger i inn- og utreisesystemet

    • 1. Personer hvis grensepassering i henhold til artikkel 6a skal registreres i inn- og utreisesystemet, kan bruke et selvbetjeningssystem til å forhåndsregistrere opplysningene nevnt i nr. 4 bokstav a) i denne artikkel i inn- og utreisesystemet, forutsatt at alle følgende vilkår er oppfylt:

      • a) Reisedokumentet inneholder et elektronisk lagringsmedium (brikke), og brikkeopplysningenes ekthet og integritet er bekreftet ved hjelp av en ubrutt kjede av gyldige sertifikater.

      • b) Reisedokumentet inneholder et ansiktsbilde som er lagret i det elektroniske lagringsmediet (brikken), og som teknisk er tilgjengelig for selvbetjeningssystemet for å kontrollere innehaverens identitet ved å sammenligne ansiktsbildet som er lagret i det elektroniske lagringsmediet (brikken), med ansiktsbildet som tas av innehaveren på stedet; dersom det er teknisk og juridisk mulig, kan denne kontrollen foretas ved å kontrollere om vedkommendes fingeravtrykk stemmer overens med fingeravtrykkene som er lagret i det elektroniske lagringsmediet (brikken).

    • 2. I henhold til nr. 1 i denne artikkel skal selvbetjeningssystemet kontrollere om tredjestatsborgeren tidligere er registrert i inn- og utreisesystemet, og kontrollere vedkommendes identitet i samsvar med artikkel 23 nr. 2 i forordning (EU) 2017/2226.

    • 3. I samsvar med artikkel 23 nr. 4 i forordning (EU) 2017/2226 skal selvbetjeningssystemet foreta identifisering i samsvar med artikkel 27 i nevnte forordning.

      Videre gjelder følgende i samsvar med artikkel 23 nr. 4 i forordning (EU) 2017/2226 dersom en identifisering foretas i inn- og utreisesystemet:

      • a) For tredjestatsborgere som er pliktige til å ha et visum for å passere de ytre grensene, skal det foretas en kontroll av om deres fingeravtrykk stemmer overens med VIS-opplysningene i samsvar med artikkel 18 nr. 6 i forordning (EF) nr. 767/2008, dersom søket i VIS med opplysningene nevnt i artikkel 18 nr. 1 i forordning (EF) nr. 767/2008 viser at personen er registrert i systemet. Dersom kontroll av personen i henhold til nr. 2 i denne artikkel ikke lykkes, skal det foretas søk i VIS-opplysningene for identifisering i samsvar med artikkel 20 i forordning (EF) nr. 767/2008.

      • b) For tredjestatsborgere som ikke er pliktige til å ha et visum for å passere de ytre grensene, og som ikke finnes i inn- og utreisesystemet etter et identifiseringssøk i henhold til artikkel 27 2017/2226, skal det foretas søk i VIS i samsvar med artikkel 19a i forordning (EF) nr. 767/2008.

    • 4. Dersom opplysninger om personen nevnt i nr. 1 i denne artikkel ikke registreres i inn- og utreisesystemet i samsvar med nr. 2 og 3, gjelder følgende:

      • a) Tredjestatsborgere som er pliktige til å ha et visum for å passere de ytre grensene, skal ved hjelp av selvbetjeningssystemet i inn- og utreisesystemet forhåndsregistrere opplysningene nevnt i artikkel 16 nr. 1 og artikkel 16 nr. 2 bokstav c)–f) i forordning (EU) 2017/2226 og, dersom det er relevant, opplysningene nevnt i artikkel 16 nr. 6 i nevnte forordning, og tredjestatsborgere som ikke er pliktige til å ha et visum for å passere de ytre grensene, skal ved hjelp av selvbetjeningssystemet i inn- og utreisesystemet forhåndsregistrere opplysningene nevnt i artikkel 17 nr. 1 bokstav a), b) og c), og artikkel 16 nr. 2 bokstav c) i nevnte forordning og, dersom det er relevant, opplysningene nevnt i artikkel 17 nr. 1 bokstav d) i nevnte forordning.

      • b) Deretter skal personen henvises til en grensevakt, som skal

        • i) forhåndsregistrere de berørte opplysningene dersom det ikke var mulig å samle inn alle nødvendige opplysninger ved hjelp av selvbetjeningssystemet,

        • ii) kontrollere

          • – at reisedokumentet som er brukt i selvbetjeningssystemet, er det samme som personen framviser for grensevakten,

          • – at ansiktsbildet som tas av vedkommende på stedet, stemmer overens med ansiktsbildet som ble registrert ved hjelp av selvbetjeningssystemet, og

          • – for personer som ikke har et visum som kreves i henhold til forordning (EF) nr. 539/2001, at fingeravtrykkene som ble tatt av vedkommende på stedet, stemmer overens med fingeravtrykkene som ble registrert ved hjelp av selvbetjeningssystemet,

        • iii) bekrefte opplysningene nevnt i bokstav a) i dette nummer og registrere opplysningene nevnt i artikkel 16 nr. 2 bokstav a) og b) og artikkel 18 nr. 6 bokstav a), b), c) og d) i forordning (EU) 2017/2226 når det er truffet beslutning om å tillate eller nekte innreise.

    • 5. Dersom tiltakene nevnt i nr. 2 og 3 angir at det er registrert opplysninger om personen nevnt i nr. 1 i inn- og utreisesystemet, skal selvbetjeningssystemet vurdere om det er nødvendig å ajourføre en eller flere av opplysningene nevnt i nr. 4 bokstav a).

    • 6. Dersom vurderingen nevnt i nr. 5 viser at personen nevnt i nr. 1 har en individuell saksmappe i inn- og utreisesystemet, men at det er nødvendig å ajourføre opplysningene om personen, skal personen

      • a) ajourføre opplysningene i inn- og utreisesystemet ved å forhåndsregistrere dem ved hjelp av selvbetjeningssystemet,

      • b) henvises til en grensevakt, som skal kontrollere at ajourføringen nevnt i bokstav a) i dette nummer er korrekt, og, når det er truffet beslutning om å tillate eller nekte innreise, ajourføre den individuelle saksmappen i samsvar med artikkel 14 nr. 2 i forordning (EU) 2017/2226.

    • 7. Selvbetjeningssystemer skal brukes under tilsyn av en grensevakt som skal ha ansvar for å oppdage upassende, bedragersk eller unormal bruk av selvbetjeningssystemet.

  • Artikkel 8b

  • Bruk av selvbetjeningssystemer og/eller elektroniske passkontroller av personer hvis grensepassering skal registreres i inn- og utreisesystemet

    • 1. Personer hvis grensepassering skal registreres i inn- og utreisesystemet i samsvar med artikkel 6a, kan få tillatelse til å bruke selvbetjeningssystemer til å foreta grensekontroll dersom alle følgende vilkår er oppfylt:

      • a) Reisedokumentet inneholder et elektronisk lagringsmedium (brikke), og brikkeopplysningenes ekthet og integritet er bekreftet ved hjelp av en ubrutt kjede av gyldige sertifikater.

      • b) Reisedokumentet inneholder et ansiktsbilde som er lagret i det elektroniske lagringsmediet (brikken), og som er teknisk tilgjengelig for selvbetjeningssystemet for å kontrollere innehaverens identitet ved å sammenligne dette ansiktsbildet med ansiktsbildet som tas av innehaveren på stedet.

      • c) Personen er allerede registrert eller forhåndsregistrert i inn- og utreisesystemet.

    • 2. Dersom vilkårene i nr. 1 i denne artikkel er oppfylt, kan innreisekontrollen nevnt i artikkel 8 nr. 2 og artikkel 8 nr. 3 bokstav a) og b) og utreisekontrollen nevnt i artikkel 8 nr. 2 og artikkel 8 nr. 3 bokstav g) og h) foretas ved hjelp av et selvbetjeningssystem. Dersom utreisekontroll foretas ved hjelp av et automatisert grensekontrollsystem, skal den omfatte kontrollen nevnt i artikkel 8 nr. 3 bokstav h).

      Dersom en person gis adgang til et nasjonalt program for forenklet grensepassering som en medlemsstat har opprettet i henhold til artikkel 8d, kan undersøkelse av aspektene nevnt i artikkel 8 nr. 3 bokstav a) iv) og v) utelates ved innreisekontrollen som foretas ved hjelp av et selvbetjeningssystem når personen passerer de ytre grensene i medlemsstaten eller de ytre grensene i en medlemsstat som har inngått en avtale med medlemsstaten som ga adgangen nevnt i artikkel 8d nr. 9.

    • 3. Ved inn- og utreise skal resultatene av grensekontrollen som er foretatt ved hjelp av selvbetjeningssystemet, stilles til rådighet for en grensevakt. Denne grensevakten skal overvåke resultatene av grensekontrollen og på grunnlag av disse resultatene tillate inn- eller utreise eller i stedet henvise personen til en grensevakt som skal foreta ytterligere kontroll.

    • 4. Vedkommende skal henvises til en grensevakt i samsvar med nr. 3 i enhver av følgende situasjoner:

      • a) dersom ett eller flere av vilkårene i nr. 1 ikke er oppfylt,

      • b) dersom inn- eller utreisekontrollen nevnt i nr. 2 viser at et eller flere inn- eller utreisevilkår ikke er oppfylt,

      • c) dersom resultatene av inn- eller utreisekontrollen nevnt i nr. 2 reiser tvil om personens identitet, eller dersom resultatene viser at personen anses å utgjøre en trussel mot en medlemsstats indre sikkerhet, offentlige orden eller internasjonale forbindelser eller folkehelsen,

      • d) i tvilstilfeller,

      • e) dersom ingen elektroniske passkontroller er tilgjengelige.

    • 5. I tillegg til situasjonene nevnt i nr. 4 kan grensevakten som overvåker grensepasseringen, av andre grunner beslutte å henvise personen som bruker selvbetjeningssystemet, til en grensevakt.

    • 6. Personer hvis grensepassering skal registreres i inn- og utreisesystemet i samsvar med artikkel 6a nr. 1, og som har brukt et selvbetjeningssystem til å foreta grensekontrollen, kan få tillatelse til å benytte elektronisk passkontroll. Dersom det benyttes elektronisk passkontroll, skal den tilsvarende registreringen av inn- eller utreiseregistreringen og kopling av denne registreringen til den aktuelle individuelle saksmappen i samsvar med artikkel 14 i forordning (EU) 2017/2226 utføres når grensepasseringen skjer ved hjelp av den elektroniske passkontrollen. Dersom den elektroniske passkontrollen er fysisk atskilt fra selvbetjeningssystemet, skal det ved den elektroniske passkontrollen foretas en kontroll av brukerens identitet for å sikre at personen som bruker den elektroniske passkontrollen, er den samme som har brukt selvbetjeningssystemet. Kontrollen skal foretas ved hjelp av minst én biometrisk identifikator.

    • 7. Dersom vilkårene i nr. 1 bokstav a) eller b) i denne artikkelen, eller begge, ikke er oppfylt, kan en del av innreisekontrollen i samsvar med artikkel 8 nr. 3 bokstav a) og b), og en del av utreisekontrollen i samsvar med artikkel 8 nr. 3 bokstav g) og h), foretas ved hjelp av et selvbetjeningssystem. Grensevakten kan foreta bare kontrollen i samsvar med artikkel 8 nr. 3 bokstav a) og b) og artikkel 8 nr. 3 bokstav g) og h) som ikke har kunnet foretas ved hjelp av selvbetjeningssystemet. Grensevakten skal dessuten kontrollere at reisedokumentet som er brukt i selvbetjeningssystemet, er det samme som personen framviser for grensevakten.

    • 8. Selvbetjeningssystemer og elektroniske passkontroller skal betjenes under tilsyn av en grensevakt som har ansvar for å oppdage upassende, bedragersk eller unormal bruk av selvbetjeningssystemet, den elektroniske passkontrollen eller begge.

    • 9. Denne artikkel berører ikke medlemsstatenes mulighet til å bruke selvbetjeningssystemer, elektroniske passkontroller eller begge til grensepassering for unionsborgere, statsborgere fra en stat i Det europeiske frihandelsforbund i Det europeiske økonomiske samarbeidsområde, statsborgere fra Sveits og tredjestatsborgere hvis grensepassering ikke skal registreres i inn- og utreisesystemet.

  • Artikkel 8c

  • Standarder for automatiserte grensekontrollsystemer

  • Automatiske grensekontrollsystemer skal så vidt mulig være utformet slik at de kan brukes av alle personer med unntak av barn under 12 år. De skal også være utformet slik at de fullt ut respekterer menneskeverdet, særlig når det er snakk om sårbare personer. Dersom medlemsstatene bestemmer seg for å bruke automatiserte grensekontrollsystemer, skal de sikre at det finnes tilstrekkelig personale til å hjelpe personer med å bruke systemene.

  • Artikkel 8d

  • Nasjonale programmer for forenklet grensepassering

    • 1. En medlemsstat kan opprette et frivillig program («nasjonalt program for forenklet grensepassering») for forenklet grensepassering i henhold til nr. 2 ved passering av en medlemsstats ytre grenser for tredjestatsborgere eller statsborgere fra et bestemt tredjeland som ikke har rett til fri bevegelighet i henhold til EU-retten.

    • 2. Som unntak fra artikkel 8 nr. 3 bokstav a) trenger den inngående innreisekontrollen av tredjestatsborgere nevnt i nr. 1 i denne artikkel som gis adgang til det nasjonale programmet for forenklet grensepassering, ikke å omfatte en undersøkelse av aspektene nevnt i artikkel 8 nr. 3 bokstav a) iv) og v) når disse tredjestatsborgerne passerer en medlemsstats ytre grenser.

    • 3. Medlemsstaten skal forhåndskontrollere tredjestatsborgere som søker om adgang til det nasjonale programmet for forenklet grensepassering for å kontrollere at særlig vilkårene nevnt i nr. 4 er oppfylt.

      Slike tredjestatsborgere skal forhåndskontrolleres av grensevakter, visummyndigheter i henhold til definisjonen i artikkel 4 punkt 3 i forordning (EF) nr. 767/2008 eller immigrasjonsmyndigheter i henhold til definisjonen i artikkel 3 nr. 1 punkt 4 i forordning (EU) 2017/2226.

    • 4. Myndighetene nevnt i nr. 3 skal gi en person adgang til det nasjonale programmet for forenklet grensepassering bare dersom alle følgende vilkår er oppfylt:

      • a) Søkeren oppfyller innreisevilkårene fastsatt i artikkel 6 nr. 1.

      • b) Søkerens reisedokument og, dersom det er relevant, visum, visum for langvarig opphold eller oppholdstillatelse er gyldige og ikke falske eller forfalsket.

      • c) Søkeren dokumenterer sitt behov for å reise hyppig eller regelmessig eller begrunner sin intensjon om å reise hyppig eller regelmessig.

      • d) Søkeren dokumenterer sin integritet og pålitelighet, særlig, dersom det er relevant, den lovlige bruk av tidligere visum eller visum med begrenset territoriell gyldighet, sin økonomiske situasjon i opprinnelsesstaten og sin egentlige intensjon om å forlate medlemsstatenes territorium innen utgangen av den tillatte oppholdsperioden. I henhold til artikkel 25 i forordning (EU) 2017/2226 skal myndighetene nevnt i nr. 3 i denne artikkel ha adgang til inn- og utreisesystemet for å kontrollere at søkeren ikke tidligere har overskredet et tillatt oppholds lengste varighet på medlemsstatenes territorium.

      • e) Søkeren begrunner formålet med og vilkårene for de forventede oppholdene.

      • f) Søkeren har tilstrekkelige midler til livsopphold både for å dekke varigheten av de planlagte oppholdene og tilbakereisen til opprinnelseslandet eller bostedsstaten, eller søkeren er i stand til å skaffe slike midler på lovlig vis.

      • g) Det er foretatt søk i SIS.

    • 5. Adgang til det nasjonale programmet for forenklet grensepassering skal innledningsvis gis for høyst ett år. Adgang kan forlenges med høyst ytterligere fem år eller inntil utgangen av gyldighetsperioden for reisedokumentet eller eventuelle utstedte visum for flere innreiser, visum for langvarig opphold og oppholdstillatelser, idet den korteste perioden gjelder.

      Medlemsstaten skal ved en eventuell forlengelse revurdere situasjonen hvert år for hver tredjestatsborger som er gitt adgang til det nasjonale programmet for forenklet grensepassering for å sikre at tredjestatsborgeren på grunnlag av ajourførte opplysninger fortsatt oppfyller vilkårene i nr. 4. Denne revurderingen kan foretas i forbindelse med grensekontroll.

    • 6. Den grundige innreisekontrollen i samsvar med artikkel 8 nr. 3 bokstav a) og b) og den grundige utreisekontrollen i samsvar med artikkel 8 nr. 3 bokstav g) skal også omfatte kontroll av at tredjestatsborgeren har gyldig adgang til det nasjonale programmet for forenklet grensepassering.

      Grensevakter kan kontrollere en tredjestatsborger som er omfattet av det nasjonale programmet for forenklet grensepassering ved innreise i samsvar med artikkel 8 nr. 3 bokstav a) og b) og ved utreise i samsvar med artikkel 8 nr. 3 bokstav g) uten elektronisk sammenligning av biometriske identifikatorer, men ved sammenligning av ansiktsbildet fra det elektroniske lagringsmediet (brikken) og ansiktsbildet i tredjestatsborgerens individuelle saksmappe i inn- og utreisesystemet med tredjestatsborgerens ansikt. Fullstendig kontroll skal foretas ved stikkprøvekontroll og på grunnlag av en risikoanalyse.

    • 7. Myndighetene nevnt i nr. 3 skal straks kalle tilbake tredjestatsborgerens adgang til det nasjonale programmet for forenklet grensepassering dersom det blir åpenbart at vilkårene for å gi adgang til dette programmet ikke var oppfylt eller ikke lenger er oppfylt.

    • 8. Når det i samsvar med nr. 3 kontrolleres om søkeren oppfyller vilkårene i nr. 4, skal det legges særlig vekt på å vurdere om søkeren utgjør en risiko for ulovlig innvandring eller for noen av medlemsstatenes sikkerhet, og om søkeren planlegger å forlate medlemsstatenes territorium i løpet av det tillatte oppholdet.

      Midlene til livsopphold for de planlagte oppholdene skal vurderes ut fra varigheten av og formålet med det eller de planlagte oppholdene og under henvisning til gjennomsnittsprisene i de berørte medlemsstatene for rimelig kost og losji på grunnlag av referansebeløpene som medlemsstatene har fastsatt i henhold til artikkel 39 nr. 1 bokstav c). Dokumentasjon for underhold, privat innkvartering, eller begge, kan også dokumentere tilstrekkelige midler til livsopphold.

      Behandling av en søknad skal særlig baseres på ektheten og påliteligheten av de framlagte dokumentene og på riktigheten og påliteligheten av utsagnene som søkeren gir. Dersom en medlemsstat som er ansvarlig for å behandle en søknad, nærer tvil om søkeren, søkerens utsagn eller dokumentene som er framlagt, kan medlemsstaten rådspørre andre medlemsstater før det treffes beslutning om søknaden.

    • 9. To eller flere medlemsstater som har opprettet sitt eget nasjonale program for forenklet grensepassering i henhold til denne artikkel, kan inngå en innbyrdes avtale for å sikre at personer som har adgang til det nasjonale programmet for forenklet grensepassering, kan nyte godt av de forenklede grensepasseringene som er innrømmet i et annet nasjonalt program for forenklet grensepassering. Innen en måned etter at avtalen er inngått, skal et eksemplar av avtalen oversendes til Kommisjonen.

    • 10. Når medlemsstatene oppretter et nasjonalt program for forenklet grensepassering, skal de sikre at systemet for drift av programmet oppfyller datasikkerhetsstandardene fastsatt i artikkel 43 i forordning (EU) 2017/2226. Medlemsstatene skal foreta en tilstrekkelig risikovurdering med hensyn til informasjonssikkerheten, og sikkerhetsansvaret skal klargjøres for alle trinn i prosessen.

    • 11. Innen utgangen av det tredje året av anvendelsen av denne artikkel skal Kommisjonen oversende en evaluering av dens gjennomføring til Europaparlamentet og Rådet. På grunnlag av denne evalueringen kan Europaparlamentet eller Rådet oppfordre Kommisjonen til å foreslå opprettelse av et unionsprogram for forhåndskontrollerte tredjestatsborgere som reiser ofte.»

  • 6) I artikkel 9 gjøres følgende endringer:

    • a) Nr. 3 skal lyde:

      «3. Selv ved forenklede kontroller skal grensevakten registrere opplysningene i inn- og utreisesystemet i samsvar med artikkel 6a. Dersom opplysningene ikke kan registreres elektronisk, skal de registreres manuelt.»

    • b) Nytt nummer skal lyde:

      «3a. Dersom det er teknisk umulig å registrere opplysninger i inn- og utreisesystemets sentrale system, eller dersom det sentrale systemet svikter, får alle følgende bestemmelser anvendelse:

      • i) Som unntak fra artikkel 6a i denne forordning skal opplysningene nevnt i artikkel 16–20 i forordning (EU) 2017/2226 midlertidig lagres i det nasjonale ensartede grensesnittet i henhold til definisjonen i artikkel 7 i nevnte forordning. Dersom dette ikke er mulig, skal opplysningene midlertidig lagres lokalt i et elektronisk format. I begge tilfeller skal opplysningene registreres i inn- og utreisesystemets sentrale system så snart den tekniske hindringen eller feilen er avhjulpet. Medlemsstatene skal treffe egnede tiltak og anvende infrastrukturen, utstyret og ressursene som kreves for å sikre at slik midlertidig lokal lagring kan foretas når som helst og for alle grenseoverganger.

        Uten at det berører plikten til å foreta grensekontroll i henhold til denne forordning, skal grensevakten i en ekstraordinær situasjon der det er teknisk umulig å registrere opplysninger i inn- og utreisesystemets sentrale system og det nasjonale ensartede grensesnittet og teknisk umulig midlertidig å lagre opplysninger lokalt i elektronisk form, lagre inn- og utreiseopplysninger manuelt i samsvar med artikkel 16–20 i forordning (EU) 2017/2226, med unntak av biometriske opplysninger, og påføre et inn- eller utreisestempel i tredjestatsborgerens reisedokument. Disse opplysningene skal registreres i inn- og utreisesystemets sentrale system så snart det er teknisk mulig.

        Medlemsstatene skal i samsvar med artikkel 21 nr. 2 i forordning 2017/2226 underrette Kommisjonen om stempling av reisedokumenter i de ekstraordinære situasjonene nevnt i annet ledd i dette nummer.

      • ii) Som unntak fra artikkel 8 nr. 3 bokstav a) iii) og bokstav g) iv) i denne forordning skal kontroll av en visuminnehavers identitet for tredjestatsborgere som har visum i samsvar med artikkel 6 nr. 1 bokstav b) når det er teknisk mulig, foretas ved direkte søk i VIS i samsvar med artikkel 18 i forordning (EF) nr. 767/2008.»

  • 7) I artikkel 10 skal nye numre lyde:

    «3a. Dersom medlemsstatene beslutter å bruke elektroniske passkontroller, selvbetjeningssystemer eller automatiserte grensekontrollsystemer, skal de bruke skiltene i del D i vedlegg III til å angi de respektive køene.

    3b. Dersom medlemsstatene beslutter å opprette et nasjonalt program for forenklet grensepassering i samsvar med artikkel 8d, kan de velge å bruke særlige køer for tredjestatsborgere som er omfattet av et slik nasjonalt program for forenklet grensepassering. De skal bruke skiltene i del E i vedlegg III til å angi de respektive køene.»

  • 8) Artikkel 11 skal lyde:

  • «Artikkel 11

  • Stempling av reisedokumenter

    • 1. Dersom det er uttrykkelig tillatt etter nasjonal rett, kan en medlemsstat ved inn- og utreise stemple reisedokumentet for tredjestatsborgere som har oppholdstillatelse eller visum for langvarig opphold som er utstedt av medlemsstaten.

    • 2. Reisedokumentet som tilhører en tredjestatsborger som innehar et forenklet jernbanetransittdokument utstedt i samsvar med forordning (EF) nr. 693/2003, skal stemples ved inn- og utreise. Reisedokumentet som tilhører en tredjestatsborger som et gyldig forenklet transittdokument utstedt i samsvar med forordning (EF) nr. 693/2003, og som foretar transitt med tog og ikke stiger av på en medlemsstats territorium, skal dessuten stemples ved inn- og utreise.

    • 3. Reisedokumentene som tilhører tredjestatsborgere som på grunnlag av et nasjonalt visum for et korttidsopphold utstedt for én eller to innreiser reiser inn i eller ut av territoriet til en medlemsstat som ennå ikke anvender Schengen-regelverket fullt ut, men som bruker inn- og utreisesystemet, skal stemples ved inn- og utreise.

    • 4. De praktiske reglene for stempling fastsettes i vedlegg IV.»

  • 9) Artikkel 12 skal lyde:

  • «Artikkel 12

  • Formodning om oppfyllelse av vilkårene for et korttidsoppholds varighet

    • 1. Dersom det ikke er opprettet en individuell saksmappe i inn- og utreisesystemet for en tredjestatsborger som befinner seg på en medlemsstats territorium, eller dersom inn- og utreiseposten for denne tredjestatsborgeren ikke omfatter en utreisedato etter datoen for utløp av det tillatte oppholdets lengde, kan vedkommende myndigheter, uten at det berører artikkel 12a, formode at denne tredjestatsborgeren ikke eller ikke lenger oppfyller vilkårene for det tillatte oppholdets varighet på medlemsstatenes territorium.

    • 2. Formodningen nevnt i nr. 1 i denne artikkel får ikke anvendelse på en tredjestatsborger som på troverdig vis kan dokumentere at vedkommende har rett til fri bevegelighet i henhold til unionsregelverket, eller at vedkommende har en oppholdstillatelse eller et visum for langvarig opphold. Dersom det er relevant, får artikkel 35 i forordning (EU) 2017/2226 anvendelse.

    • 3. Formodningen nevnt i artikkel 1 kan avkreftes ved at tredjestatsborgeren på troverdig vis dokumenterer, f.eks. med transportbilletter eller dokumenter som viser opphold utenfor medlemsstatenes territorium eller datoen for utløp av en tidligere oppholdstillatelse eller et tidligere visum for langvarig opphold, at vedkommende har oppfylt vilkårene for et korttidsoppholds varighet.

      Dersom formodningen avkreftes, skal vedkommende myndigheter om nødvendig opprette en individuell saksmappe i inn- og utreisesystemet eller angi i inn- og utreisesystemet når og hvor tredjestatsborgeren passerte en medlemsstats ytre grense eller en indre grense i en medlemsstat som ennå ikke anvender Schengen-regelverket fullt ut, men som bruker inn- og utreisesystemet i samsvar med artikkel 20 i forordning (EU) 2017/2226.

    • 4. Dersom formodningen nevnt i nr. 1 ikke avkreftes, kan en tredjestatsborger som befinner seg på medlemsstatenes territorium, sendes tilbake i samsvar med europaparlaments- og rådsdirektiv 2008/115/EF (*).

      En tredjestatsborger som har rett til fri bevegelighet i henhold til unionsregelverket, kan bare sendes tilbake i samsvar med direktiv 2004/38/EF.

(*) Europaparlaments- og rådsdirektiv 2008/115/EF av 16. desember 2008 om felles standarder og framgangsmåter i medlemsstatene for tilbakesending av tredjestatsborgere med ulovlig opphold (EUT L 348 av 24.12.2008, s. 98).»

  • 10) Ny artikkel skal lyde:

  • «Artikkel 12a

  • Overgangsperiode og overgangstiltak

    • 1. I en 180-dagersperiode etter at inn- og utreisesystemet er satt i drift, skal grensevakter ta hensyn til opphold på medlemsstatenes territorium i de 180 dagene før inn- eller utreisen ved å kontrollere stemplene i reisedokumentene i tillegg til inn- og utreiseopplysningene for ved inn- og utreise å kontrollere at personer som er gitt innreisetillatelse for korttidsopphold, ikke har overskredet det tillatte oppholdets lengste varighet, og, dersom det er relevant, ved innreise kontrollere at personene ikke har overskredet antallet innreiser som er tillatt i henhold til visumet for et korttidsopphold utstedt for én eller to innreiser.

    • 2. Dersom en person har reist inn på medlemsstatenes territorium før inn- og utreisesystemet er satt i drift, og reiser ut etter at inn- og utreisesystemet er satt i drift, skal det ved utreisen opprettes en individuell saksmappe i inn- og utreisesystemet, og datoen for innreisen skal registreres i inn- og utreiseposten i samsvar med artikkel 16 nr. 2 i forordning (EU) 2017/2226. Anvendelsen av dette nummer er ikke begrenset til 180-dagersperioden etter at inn- og utreisesystemet er satt i drift som nevnt i nr. 1. Dersom det forekommer avvik mellom innreisestempelets dato og opplysningene i inn- og utreisesystemet, skal innreisestempelets dato gjelde.»

  • 11) I artikkel 14 gjøres følgende endringer:

    • a) I nr. 2 skal nytt ledd lyde:

      «Opplysninger om tredjestatsborgere som er nektet innreise for et korttidsopphold, registreres i inn- og utreisesystemet i samsvar med artikkel 6a nr. 2 i denne forordning og artikkel 18 i forordning (EU) 2017/2226.»

    • b) Nr. 3 tredje ledd skal lyde:

      «Dersom det i klagesaken konkluderes at beslutningen om nektet innreise ikke var tilstrekkelig begrunnet, skal den berørte tredjestatsborgeren, uten at det berører en eventuell erstatning som tilkjennes i henhold til nasjonal rett, ha rett til å anmode om at medlemsstaten som har nektet innreise, retter opplysningene i inn- og utreisesystemet eller det annullerte innreisestempelet, eller begge, samt eventuelle andre overstrykinger eller tilføyelser.»

  • 12) Artikkel 20 nr. 1 bokstav a) skal lyde:

    «a) statsoverhoder, regjeringssjefer og medlemmer av en nasjonal regjering med ledsagende ektefeller, samt medlemmer av deres offisielle delegasjon, og regenter og andre høytstående medlemmer av en kongefamilie,»

  • 13) Ny artikkel skal lyde:

  • «Artikkel 42a

  • Overgangstiltak for medlemsstater som ennå ikke bruker inn- og utreisesystemet

    • 1. Reisedokumentene som tilhører tredjestatsborgere som passerer grensene i medlemsstatene nevnt i artikkel 66 nr. 3 i forordning (EU) 2017/2226, skal systematisk stemples ved inn- og utreise.

      Reisedokumentene som tilhører tredjestatsborgere nevnt i artikkel 6a nr. 1 bokstav b) og c) i denne forordning som passerer grensene i medlemsstatene nevnt i artikkel 66 nr. 3 i forordning (EU) 2017/2226, skal stemples ved inn- og utreise.

      Disse stemplingspliktene får også anvendelse ved forenklet grensekontroll i samsvar med artikkel 9 i denne forordning.

    • 2. Som unntak fra nr. 1 i denne artikkel skal det ikke påføres stempel på reisedokumentene som tilhører tredjestatsborgerne nevnt i artikkel 6a nr. 3 bokstav a), b) og f), artikkel 6a nr. 3 bokstav g) i), ii), iii) og vii) og artikkel 6a nr. 3 bokstav j).

    • 3. Bestemmelsene i denne forordning som vedrører inn- og utreiseopplysningene i inn- og utreisesystemet og mangel på slike opplysninger i inn- og utreisesystemet, særlig artikkel 8 nr. 3 bokstav a) iiia) og bokstav g) iv), artikkel 8d nr. 4 bokstav d) og artikkel 12, får tilsvarende anvendelse på inn- og utreisestempler.

    • 4. Når en formodning om oppfyllelse av vilkårene for et oppholds varighet avkreftes i samsvar med artikkel 12 nr. 2, skal tredjestatsborgeren som befinner seg på territoriet til en medlemsstat som ennå ikke bruker inn- og utreisesystemet, ha rett til i sitt reisedokument å få angitt hvor og når vedkommende passerte medlemsstatens ytre eller indre grense. Et skjema i henhold til vedlegg VIII kan også gis til tredjestatsborgeren.

    • 5. Bestemmelsene om stempling i vedlegg IV får anvendelse.

    • 6. Medlemsstatene nevnt i artikkel 66 nr. 3 i forordning (EU) 2017/2226 skal stemple reisedokumentene som tilhører tredjestatsborgere som ved grensen nektes innreise for et korttidsopphold. Stemplingen skal foretas i samsvar med spesifikasjonene i del A nr. 1 bokstav d i vedlegg V.

    • 7. Stemplingspliktene etter nr. 1–6 får anvendelse inntil datoen inn- og utreisesystemet er satt i drift i den berørte medlemsstaten.»

  • 14) Vedlegg III, IV, V og VII endres i samsvar med vedlegget til denne forordning.

Artikkel 2

  • 1. Denne forordning trer i kraft den 20. dag etter at den er kunngjort i Den europeiske unions tidende.

  • 2. Denne forordning får anvendelse fra datoen for idriftsetting av inn- og utreisesystemet som fastsatt av Kommisjonen i samsvar med artikkel 66 i forordning (EU) 2017/2226.

  • 3. Som unntak fra nr. 2 i denne artikkel får denne forordning, fra datoen for deres tilslutning til inn- og utreisesystemet i samsvar med artikkel 66 nr. 3 i forordning (EU) 2017/2226, anvendelse i demedlemsstatene nevnt i artikkel 66 nr. 3 i nevnte forordning som ennå ikke bruker inn- og utreisesystemet. I påvente av deres tilslutning til inn- og utreisesystemet får overgangsbestemmelser om stempling av reisedokumenter i samsvar med artikkel 42a i forordning (EU) 2016/399 anvendelse på disse medlemsstatene.

Denne forordning er bindende i alle deler og kommer direkte til anvendelse i alle medlemsstater i samsvar med traktatene.

Utferdiget i Brussel, 30. november 2017.

For Europaparlamentet

For Rådet

President

Formann

A. TAJANI

M. MAASIKAS

Vedlegg

I vedleggene til forordning (EU) 2016/399 gjøres følgende endringer:

  • 1. I vedlegg III skal nye deler lyde:

  • «DEL D

  • Del D1: Køer for automatisert grensekontroll for borgere fra EU, EØS og Sveits

Figur 2.1 

Figur 2.1

  • Stjernene er valgfrie for Sveits, Liechtenstein, Norge og Island

  • Del D2: Køer for automatisert grensekontroll for tredjestatsborgere

Figur 2.2 

Figur 2.2

  • Del D3: Køer for automatisert grensekontroll for alle pass

Figur 2.3 

Figur 2.3

  • Del E: Køer for registrerte reisende

Figur 2.4 

Figur 2.4

  • 2. I vedlegg IV gjøres følgende endringer:

    • a) Nr. 1 skal lyde:

      «1. Reisedokumentet som tilhører en tredjestatsborger som innehar et forenklet jernbanetransittdokument utstedt i samsvar med forordning (EF) nr. 693/2003, skal stemples ved inn- og utreise. Reisedokumentet som tilhører en tredjestatsborger som innehar et gyldig forenklet transittdokument utstedt i samsvar med forordning (EF) nr. 693/2003, og som foretar transitt med tog og ikke stiger av på en medlemsstats territorium, skal også stemples ved inn- og utreise. Dersom det er uttrykkelig tillatt etter nasjonal rett, kan en medlemsstat ved inn- og utreise dessuten stemple reisedokumentet til en tredjestatsborger som har en oppholdstillatelse eller et visum for langvarig opphold som er utstedt av den aktuelle medlemsstaten i samsvar med artikkel 11 i denne forordning.

      Reisedokumentene som tilhører en tredjestatsborger som på grunnlag av et nasjonalt visum for et korttidsopphold utstedt for én eller to innreiser reiser inn i eller ut av territoriet til en medlemsstat som ennå ikke anvender Schengen-regelverket fullt ut, men som bruker inn- og utreisesystemet, skal stemples ved inn- og utreise.»

    • b) Nytt nummer skal lyde:

      «1a. Spesifikasjonene for disse stemplene er fastsatt i Schengen-styringskomiteens beslutning SCH/COM-EX (94) 16 rev og SCH/Gem-Handb (93) 15 (CONFIDENTIAL).»

    • c) Nytt nummer skal lyde:

      «2a. Ved inn- og utreise for visum- og stemplingspliktige tredjestatsborgere, skal stempelet påføres på siden som er motsatt den som visumet er påført på. Dersom denne siden ikke kan brukes, skal stempelet imidlertid settes på den følgende siden. Den maskinlesbare delen skal ikke stemples.»

    • d) Punkt 3 utgår.

  • 3. I vedlegg V gjøres følgende endringer:

    • a) I del A gjøres følgende endringer:

      • i) Nr. 1 bokstav b) skal lyde:

        «b) for tredjestatsborgere som er nektet innreise for et korttidsopphold, registrere i inn- og utreisesystemet opplysningene om nektet innreise i samsvar med artikkel 6a nr. 2 i denne forordning og artikkel 18 i forordning (EU) 2017/2226.»

      • ii) Nr. 1 bokstav d) skal lyde:

        «d) for tredjestatsborgere hvis nektede innreise ikke skal registreres i inn- og utreisesystemet, påføre passet et innreisestempel overkrysset med uutslettelig svart blekk og på den motsatte høyre siden også med uutslettelig svart blekk skrive den eller de bokstavene som angir grunnen eller grunnene til nektet innreise i samsvar med listen over grunner på standardskjemaet for nektet innreise i del B i dette vedlegg. For disse personkategoriene skal grensevakten dessuten føre inn enhver nektet innreise i et register eller på en liste med angivelse av den berørte tredjestatsborgerens identitet og statsborgerskap, henvisninger til dokumentet som tillater tredjestatsborgeren å passere grensen, samt begrunnelse og dato for nektet innreise.»

      • iii) I punkt 1 skal nytt ledd lyde:

        «De praktiske reglene for stempling fastsettes i vedlegg IV.»

    • b) I del B gjøres følgende endringer i standardskjemaet for nektet innreise:

      • i) Etter bokstav (I) skal følgende tekst tilføyes:

        «(J) har nektet å gi biometriske opplysninger, dersom det kreves

        • – for å kunne opprette en individuell saksmappe i inn- og utreisesystemet

        • – for å kunne foreta grensekontroll.»

      • ii) I avsnittet med overskriften «Merknader» skal følgende tekst tilføyes under ordet «Merknader»:

        • «– (markeres av grensevakten dersom opplysninger er lagret i inn- og utreisesystemet)

        Vedkommende meddeles herved at vedkommendes personopplysninger og opplysninger om denne nektede innreisen registreres i inn- og utreisesystemet i samsvar med artikkel 18 i forordning (EU) 2017/2226.

        I samsvar med artikkel 52 i forordning (EU) 2017/2226 har vedkommende rett til å få sine opplysninger som er registrert i inn- og utreisesystemet, og kan anmode om at uriktige opplysninger rettes, og at opplysninger som er registrert ulovlig, slettes.»

  • 4. Vedlegg VII nr. 1 skal lyde:

    «1. statsoverhoder, regjeringssjefer og medlemmer av en nasjonal regjering med ledsagende ektefeller, samt medlemmer av deres offisielle delegasjon, og regenter og andre høytstående medlemmer av en kongefamilie

    Som unntak fra artikkel 6 og artikkel 8–14 skal statsoverhoder, regjeringssjefer og medlemmer av en nasjonal regjering med ledsagende ektefeller, samt medlemmer av deres offisielle delegasjon, og regenter og andre høytstående medlemmer av en kongefamilie, som er innbudt av medlemsstaters regjeringer eller internasjonale organisasjoner i offisielt øyemed, og dersom ankomst og avreise er blitt meddelt offisielt gjennom diplomatiske kanaler, ikke underkastes grensekontroll.»

Fotnoter

1.

EUT C 487 av 28.12.2016, s. 66.

2.

Europaparlamentets holdning av 25.10.2017 (ennå ikke offentliggjort i EUT) og rådsbeslutning av 20. november 2017.

3.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2016/399 av 9. mars 2016 om innføring av fellesskapsregler som regulerer bevegelsen av personer over grenser (grenseforordningen) (EUT L 77 av 23.3.2016, s. 1).

4.

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2017/2226 av 30. november 2017 om opprettelse av et inn- og utreisesystem (EES) for registrering av inn- og utreiseopplysninger og opplysninger om nektet innreise for tredjestatsborgere som passerer medlemsstatenes ytre grenser, om fastsettelse av vilkårene for adgang til inn- og utreisesystemet for rettshåndhevende formål og om endring av konvensjonen om gjennomføring av Schengen-avtalen og forordning (EF) nr. 767/2008 og (EU) nr. 1077/2011 (se side 20 i denne EUT).

5.

Rådsvedtak 2004/512/EF av 8. juni 2004 om opprettelse av visuminformasjonssystemet (VIS) (EUT L 213 av 15.6.2004, s. 5).

6.

Europaparlaments- og rådsdirektiv 2004/38/EF av 29. april 2004 om unionsborgeres og deres familiemedlemmers rett til å ferdes og oppholde seg fritt på medlemsstatenes territorium, om endring av forordning (EØF) nr. 1612/68 og om oppheving av direktiv 64/221/EØF, 68/360/EØF, 72/194/EØF, 73/148/EØF, 75/34/EØF, 75/35/EØF, 90/364/EØF, 90/365/EØF og 93/96/EØF (EUT L 158 av 30.4.2004, s. 77).

7.

Rådsbeslutning 2000/365/EF av 29. mai 2000 om anmodningen fra Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland om å delta i visse bestemmelser i Schengen-regelverket (EFT L 131 av 1.6.2000, s. 43).

8.

Rådsbeslutning 2002/192/EF av 28. februar 2002 om anmodningen fra Irland om å delta i visse bestemmelser i Schengen-regelverket (EUT L 64 av 7.3.2002, s. 20).

9.

EUT L 176 av 10.7.1999, s. 36.

10.

Rådsbeslutning 1999/437/EF av 17. mai 1999 om visse gjennomføringsbestemmelser til avtalen som Rådet for Den europeiske union har inngått med Republikken Island og Kongeriket Norge om disse to statenes assosiering i gjennomføringen, anvendelsen og utviklingen av Schengen-regelverket (EFT L 176 av 10.7.1999, s. 31).

11.

EUT L 53 av 27.2.2008, s. 52.

12.

Rådsbeslutning 2008/146/EF av 28. januar 2008 om inngåelse, på Det europeiske fellesskaps vegne, av avtalen mellom Den europeiske union, Det europeiske fellesskap og Det sveitsiske edsforbund om Det sveitsiske edsforbunds assosiering i gjennomføringen, anvendelsen og utviklingen av Schengen-regelverket (EUT L 53 av 27.2.2008, s. 1).

13.

EUT L 160 av 18.6.2011, s. 21.

14.

Rådsbeslutning 2011/350/EU av 7. mars 2011 om inngåelse, på Den europeiske unions vegne, av protokollen mellom Den europeiske union, Det europeiske fellesskap, Det sveitsiske edsforbund og Fyrstedømmet Liechtenstein om Fyrstedømmet Liechtensteins assosiering i avtalen mellom Den europeiske union, Det europeiske fellesskap og Det sveitsiske edsforbund om Det sveitsiske edsforbunds assosiering i gjennomføringen, anvendelsen og utviklingen av Schengen-regelverket, om avskaffelse av kontroller ved de indre grensene og personers bevegelse (EUT L 160 av 18.6.2011, s. 19).

15.

Europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 45/2001 av 18. desember 2000 om personvern i forbindelse med behandling av personopplysninger i Fellesskapets institusjoner og organer og om fri utveksling av slike opplysninger (EFT L 8 av 12.1.2001, s. 1).

Til forsiden